Gebelikte 12. Hafta

İlk üç aylık döneminizin son haftasındasınız ve bebeğiniz birinci haftadan itibaren inanılmaz bir şekilde değişti. Minik yavrunuz gebelik 12. hafta itibariyle artık 5,4 cm uzunluğunda ve bir incir büyüklüğünde. Vücudu tamamen şekillenmiş olmasına rağmen cinsiyetini tespit etmek hala pek olası değil. Ayrıca plasenta artık tamamen gelişmiş durumda. Bebek bu süreçte çok fazla hareket etmesine rağmen rahimde hala çok fazla boş alan olması sebebiyle henüz hissedemezsiniz. Göz kapakları hala kapalıdır. Fakat küçük bilekleri ve dirsekleri hareket ettikçe bükülmeye başlamıştır.

Gebelik 12. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Şimdiye kadar, bebeğiniz çevredeki amniyotik sıvıya karşına idrar üretiyor.
  • Bebeğin parmak tırnakları ve ayak tırnakları oluşuyor.
  • Gelişen bir iskeletin yanı sıra, bebeğinizin organları ve bağırsakları da gelişmektedir.
  • Aşırı tükürük üretme hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda yaygındır.

Hamileliğin 12. Haftasında Neler Oluyor?

12. hafta ilk üç aylık dönemin sonunu işaret eder ve çoğu kadın genellikle daha fazla enerjiye sahip olduğunu hissetmeye başlar. Hamile vücudunuz büyüyen bedeninize uyum sağlamaya başladığı için çatlakları daha net bir şekilde görebilirsiniz. Hamilelik çatlakları kadınların %90’ını etkileyebilen yaygın bir durumdur. Hormonal değişiklikler ve kilo alımının bir sonucu olarak cldinizin genellikle elastik orta tabakasında kırılmalar ortaya çıkar.

Gebelik 12. Hafta Semptomları

Henüz yolun çok başında olmanıza rağmen doğum izni gibi konuları düşünmeye ve planlamaya başlayabilirsiniz. Aşırı mide bulantısı, yorgunluk ve duygusal değişimler işe gitmeyi ve çalışmayı zorlaştırır hale gelebilir. İşvereninizin de kendisini hazırlaması için hamileliğinizi kendisi ile paylaşabilirsiniz. Bu süreçte gebelik belirtilerinin bir kısmı hafiflerken yeni semptomlar da kendisini gösterebilir. Almış olduğunuz besin takviyelerine devam etmek önemlidir. Ayrıca jinekoloğunuz ile düzenli görüşmek daha da önem kazanır.

Şişkinlik

Bu dönemde hamilelik bulguları kendini daha net göstermeye başlar. Karnınızdaki yumru artık daha belirgindir. Direkt olarak fark edilmese bile elbiseleriniz ve pantolonlarınızın beli sıkmaya başlar. Hormonlar karın şişkinliğine neden olur. Sindiriminizin yavaşlamasına yol açarak hazımsızlık, gaz sıkışması ve diğer utanç verici semptomları ortaya çıkarabilir. Bunun utanılacak bir şey olmadığını unutmamalısınız. Toplum içinde kendinizi rahatsız hissettiğinizde vücudunuzu sıkmak yerine müsaade isteyip lavaboya gitmeniz en iyisi olacaktır.

Baş Ağrısı

Sinir bozucu olsa da bu erken hamilelik belirtisi gebelik 12. hafta ile birlikte sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Bu dönemde baş ağrısı, vücudunuzun hamileliğin getirdiği bu büyük değişikliklere uyum sağlamaya çalışmasından kaynaklanır. Normalde de baş ağrılarınız varsa, hamileliğiniz sırasında daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Hamilelik öncesinde çok fazla kafein tüketme alışkanlığınız var idiyse, hamilelik sonrasında kafeini kesmek de ağrıları tetikleyebilir. Kafeini çözüm olarak tekrar kullanmak yerine hamilelikte baş ağrıları ile başa çıkmayı öğrenmeniz gerekir. Düzenli ve yeterli uyumak, egzersiz ve meditasyon yapmak, derin derin nefes almak genelde iyi gelecektir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.