Gebelikte 15. Hafta

Bebeğiniz gebelik 15. hafta sonunda artık orantılı bir vücuda sahiptir. Artık 10.1 cm uzunluğunda ve portakal büyüklüğünde olan bebeğiniz hızla büyümeye devam etmektedir. Ayrıca başında ince tüylü bir saç tabakası büyümeye başlar. Göz kapakları hala ayrışmamış olsa da, bebeğiniz ışığı tanıyabilir. Karnınıza bir ışık tutarsanız, bebek ondan uzaklaşabilir. Ayrıca emme, nefes alma ve yutma becerilerini geliştirir. 15. Haftada sesinizi de duyabilirler. Bu yüzden sık sık bebeğinizle sohbet ettiğinizden ve şarkı söylediğinizden emin olun.

Gebelik 15. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Artık bebeğinizin tat tomurcukları oluşuyor ve çalışıyor.
  • Her 2000 ila 3000 bebekten 1’i dişle doğar.

Hamileliğin 15. Haftasında Neler Oluyor?

Vücudunuzda hamileliğinizin bu aşamasında bazı değişiklikler fark ediyor olabilirsiniz. Bunlardan biri de karnınızdaki yumruda koyu renk bir çizgidir. Bazı kadınlar hamilelik sırasında bu tarz bir çizgi geliştirebilirler. Tıbbi olarak linea nigra adı verilen bu çizgi bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur. Doğum öncesi tarama testlerinden gebelik 15. hafta ile birlikte sonuç almaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle kan vermeyi unutmamalısınız. Ayrıca hemoglobin seviyenize de baktırmalısınız.

Karnınızdaki yumru bu dönemde daha büyük hale geleceği için uyumak, oturmak ve hatta araba sürmek için hareketlerinizi uyarlamanız gerekebilir. Arabada emniyet kemerini takarken de karnınızı rahatsız etmemesine özel göstermelisiniz. Henüz başlamadıysanız pelvik egzersizler günlük rutininizin bir parçası haline gelmelidir. Pelvik kaslarınız mesanenizi, rahminizi ve alt bağırsağınızı yerinde tutar. Bir bebek sahibi olduktan sonra (ve hatta bazen daha önce) bazı kadınlar öksürdüklerinde, güldüklerinde, atladıklarında veya koştuklarında idrar kaçırabilirler. Günlük egzersizler kaslarınızı doğum için güçlendirmeye yardımcı olur.

Gebelik 15. Hafta Semptomları

Bu hafta itibariyle artık çoğu insan hamile olduğunuzu anlayabilecektir. Karnınız büyümeye başladığı için yeni kıyafetlere ihtiyaç duvarsınız.  Sık kullandığınız pantolonların kemerine esnek lastikler takarak yeni kıyafet almak zorunda kalmayabilirsiniz. Hamileliğinizin sonuna kadar karnınız yaklaşık 18 cm büyür. Kıyafet alışverişi yapacaksanız da tercihinizi rahatça giyebileceğiniz sağlıklı ve salaş ürünlerden yana kullanmalısınız. Hamile elbiseleri daima kullanışlı seçeneklerdir. Vücudunuz kısa sürede değişeceği ve bu ürünleri doğum sonrası kullanmayacağınız için çok çeşitli kıyafetler almaya gerek yoktur.

Hamilelik Beyni

Bir efsane gibi gelebilir, ama aslında hamilelik beyni oldukça gerçektir. Normalde asla yapmayacağınız şeyleri yapmanıza ve kesinlikle birçok şeyi unutmanıza neden olabilir. Her gün aptalca şeyler yapma eğilimindedir. Evden ayrılmak üzereyken anahtarlarınızı veya çantanızı aramak için her seferinde 10 dakika harcadığınızı sık sık görebilirsiniz. Hamilelikte bunun nedeni, tahmin edebileceğiniz üzere hormonlardır. Uykunuzun da kesintiye uğraması ve hafızanıza zarar vermesi, bu gibi unutkanlıklara neden olabilir. Hamileyken arabanızın anahtarlarını buzdolabında bile bulabilirsiniz. Dahası oraya kendiniz koyduğunuzu asla hatırlamazsınız.

Şiş Diş Etleri

Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinin kanadığını fark etmiş olabilirsiniz. Ancak zaman geçtikçe kanayan diş etleri şişmeye başlar. Gebelik 15. hafta ve sonrasında yoğunlukla görülen şiş dişeti, dişeti iltihabı hastalığının belirtisi olabilir. Bazı anneler, kan hacmindeki artışın ve diş etlerinin daha kolay şişmesine ve kanamasına yol açan hamilelik hormonlarının yanı sıra diş eti iltihabına özellikle duyarlıdır. Kanama veya diş eti iltihabı belirtileriniz varsa diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz gerekebilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.