Gebelikte 16. Hafta

Bebeğiniz gebelik 16. hafta ile birlikte artık yaklaşık 11.6 cm uzunluğunda ve portakal büyüklüğünde. Tüm uzuvları ve eklemleri tamamen şekillenmiş durumda. Ayrıca başparmağını nasıl emeceğini de keşfetmiş bir şekilde.  Bebeğiniz artık omurgası daha da güçlendiği için başını ve boynunu daha fazla düzleştirmeye başlayacaktır. Sinir sistemi de tüm kaslarıyla bağlantı kurabilir, böylece bebeğinizin biraz daha fazla hareket etmeye başladığını ve refleksleri olduğunu hissedebilirsiniz. Dahası yüz kasları da hareket edebilir. Yani yüz ifade üzerinde henüz herhangi bir kontrolü olmamasına rağmen, yüz ifadeleri görünmeye başlar. Ayrıca daha fazla kavrama kabiliyetini geliştirdiğinden göbek kordonuyla oynayabilir. Derileri şu anda hala oldukça yarı saydamdır; bir göz atabilirseniz, derisinin altında kan damarlarını görebilirsiniz.

Gebelik 16. Haftaya Dair İlginç Bilgiler

  • Dört aylık bir fetüs, annenin karnında parlak bir ışık fark ederse dönecektir.
  • Bebekler rahimde esnerler.
  • Artık bebeğinizin gözleri ışığa karşı duyarlı olmaya başlıyor.
  • Bebeğinizin göz kapakları hala kapalı olmasına rağmen gözlerini hareket ettirebilir.
  • Akciğerleriniz büyüyen bebeğiniz tarafından sıkıştırılabilir, bu da zaman zaman nefes almayı zorlaştırabilir.

Hamileliğin 16. Haftasında Neler Oluyor?

Bu hafta doğum öncesi kontrol muayenelerinizden biri daha olacaktır. Kan basıncınız kontrol edilecek başka bir idrar testi daha vermeniz istenebilir. Henüz gebelik 16. hafta kalp atışlarını kontrol etmek için erken olabilir. Doktorlar genelde gereksiz kaygıları önlemek için bebeğin biraz daha büyümesini beklerler. Kalbi dinlemek bebeğin hayatta olduğunu doğrulayabilir. Ancak bu erken aşamada herhangi bir öngörücü değere sahip değildir.

Boğmaca aşısı, 16-32 haftalık hamilelik dönemindeki tüm hamile kadınlara yapılabilir. Aşıyı yaptırdıktan sonra, vücudunuz plasenta yoluyla doğmamış bebeğinize geçen koruyucu antikorlar oluşturacaktır. Bu, bebeğinizi yaşamının ilk birkaç haftasında hastalıktan korumaya yardımcı olacaktır. Hamileyken grip aşısı da yaptırabilirsin. Grip aşısı için en uygun zaman, Ekim başından Kasım sonuna kadar olan sonbahardır. Ayrıca boğmaca ve grip aşıları aynı anda verilebilir, ancak grip aşısı boğmacaya kadar ertelenmemelidir.

Muhtemelen bir sonraki ultrason taramanız, anomali taraması hakkında size bilgi verecektir. Bazı anneler hamileliklerinin bu aşamasında libidolarının arttığını keşfedebilirler. İlk üç aylık dönemde, yorgunluğa, bulantılara ve göğüslerinde hassaslığa neden olabilen hormonlar cinsel isteğinizi azaltabilir. Ancak, bu çok eğlenceli olmayan ilk üç ay semptomları azaldığından, cinsel dürtüde bir artış fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, artan kan akışı nedeniyle vajinal yağlanma ve klitoris duyarlılığı artışıdır. Üçüncü üç aylık dönemde alınan kilolar ve sırt ağrısı cinsel arzunuzu tekrar azaltabilir.

Gebelik 16. Hafta Semptomları

Eşinizle olan ilişkiniz hamileliğin 16. haftası ile birlikte artık ebeveyn olacağınız düşüncesi ile başkalaşacaktır. Duygusal, hormonal ve yorucu semptomlar artık yerini biraz daha huzura ve sevgiye bırakmıştır. Sağlıklı iletişim kurmak bu dönemde daha da önemlidir. Uzlaşılamayan konularda psikolojik destek almak en iyisi olacaktır. Henüz bebeğinizin varlığını hissetmediğiniz için kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ancak bebeğin hareketleri 16 – 24. haftalarda hissedilmeye başlanır. Her bebeğin hareketi farklıdır, dolayısıyla hissetmeniz gereken belirli tekme sayısı yoktur.

Sırt Ağrısı

Hamilelikte çok yaygın bir semptom olan sırt ağrısı, hamileliğinizin başlangıcından itibaren olmak üzere, sizi etkilemeye başlayabilir. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde ağrılar artar. Kilonuz arttıkça daha da kötüleşebilir. Sırt ağrısı, kilo artışının bir yan etkisidir. Ayrıca belinizin eğrisi değiştikçe de ortaya çıkar. Sırt ağrısına neden olan değişikliği düzeltmek için kilo alımını kontrol etmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir.

Hassas, Kaşınan Gözler

Gözlerinizle hiç problem olmamasına rağmen, hamilelik gözlerde kuruluk, hassaslık ve kaşıntı gibi sorunlara yol açabilir. Gözlerinizde toz varmış gibi hissetmenizi sağlayan bu özel hamilelik belirtisi, özellikle erkek hormonlarındaki (androjenler) kayıp ile ilgilidir. Gebelik 16. hafta başlayan kaşıntı ilerleyen zamanlarda daha fazla zorlayıcı olabilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.