Gebelikte 28. Hafta
Gebelik 28. hafta ile bebeğiniz kilo almaya, alan müsait oldukça etrafta dolanmaya ve sizin sesinizi duymanın keyfini çıkarmaya devam ediyor. Bebeğiniz şimdi 1 kg ağırlığında ve yaklaşık 37,6 cm uzunluğundadır. Vücudu mükemmel bir şekilde biçimlenmiştir. Bebeğin kalp atışı, sadece doktorunuzun doğum öncesi randevularınızda dinlemek için kullandığı Doppler tarafından değil, bir stetoskop tarafından da duyulabilir. Hatta karnınıza kulağını dayayan herhangi bir kişi de kalp atışlarını hissedecektir.
Bebeğinizin gözleri artık emzirirken yüzünüzü görebilecekleri kadar geliştirmiş. Beyni de dış dünyaya hazır olmak için gelişimini sürdürmektedir. Talamokortikal kompleks aktif olmaya başlar. Bu, beynin bilinçten sorumlu olduğu düşünülen kısmıdır ve beynin gelişiminin önemli bir parçasıdır. Bebeğiniz ayrıca kilo almaya devam eder. Şimdiden her şeyiyle tamam bir bebek gibi görünse de doğumdan önce birkaç kilo daha alacaktır.
Gebelik 28. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Bebeğinizin küçük kalbi güçlü bir şekilde atıyor.
- Bebeğiniz kokladığınız şeyleri koklayabiliyor.
- Hamilelik, kilo alımınızı telafi etmek için metabolizmanızı hızlandırır.
- Göğüslerinizdeki küçük lekeler, emzirmeye hazırlanırken meme uçlarınızı büyütür ve süt üretir.
- Birçok kadın, özellikle son üç aylık dönemde, gerçeklik ile rüyalarını karıştırabilir. Ayrıca kabus görmek de oldukça yaygınlaşır.
- Büyüyen rahmin uyguladığı basınç sonucunda diyaframdaki baskı nefes nefese kalmanıza yol açabilir.
Hamileliğin 28. Haftasında Neler Oluyor?
Şüphesiz bu dönemde bebeğinizin doğumuyla ilgili daha fazla düşünmeye başlıyorsunuz. Belki de doğum hakkında hayaller kuruyorsunuz. Bu süreçte bebeğinize nasıl bakacağınızla ilgili korku ve endişeler de baş gösterebilir. Bu duygu normaldir ve her gebe kadın hemen hemen benzer şeyleri düşünür. Daha önce anne olmuş arkadaşlarınız ve aile bireylerinizle konuşmak içinizi rahatlatabilir.
Yaklaşık 28. haftalık hamilelikte kansızlığınız olup olmadığını anlamak için doktorunuz çeşitli testler isteyebilir. Kansızlık durumunda demir takviyesi almanız gerekebilir. Her zaman bir rutin olmamakla birlikte, gebelik diyabetini test etmek için bir glikoz tolerans testi de önerilebilir. Ayrıca, yüksek vücut kütle endeksiniz veya ailenizde diyabet öykünüz varsa diğer değerlere de bakılacaktır.
Bu teste hazırlanırken, doktorunuz aç karnına gelmenizi isteyecektir. Test sırasında şekerli bir içecek verilir. Test, vücudunuzun glikozla (içtiğiniz şeker) ne kadar iyi başa çıktığını belirler. Vücudunuzun glikozu normal seviyelere düşürmek için gerekli olan insülin üretip üretemediğini tespit eder. Bu durum ile gebelik diyabeti arasında bir ilişki olabilir.
Gebelik 28. Hafta Semptomları
Bu haftadan itibaren doğum için hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Doğumda yanınıza hangi eşyaları alacağınızı düşünmek, kimin fotoğraf çekeceğine karar vermek planlanması gereken şeylerdir. Bebeğinizin gelmesini heyecanla beklerken hesaba katmanız gereken de birçok faktör bulunur.
Ciltte Pigment Bozukluğu
Annelerin yaklaşık yüzde 75’i alnında, yanaklarında ve boynunda görünen kahverengi pigmentasyon lekeleri deneyimleyebilir. Bu hamilelik belirtisine hiperpigmentasyon da denir. Endişe verici bir görsel semptom olabilir. Bunun nedeni, hamilelik sırasında vücudunuzun cildinizi ultraviyole (UV) ışıktan korumak için ürettiği bronzlaşma hormonu olan ekstra melanin miktarıdır. Güneşe maruz kalmak lekeleri koyulaştıracaktır, bu nedenle SPF15 veya daha fazla faktör içeren bir güneş koruyucu kullanmak gerçekten önemlidir. Şapka takmak da cildinizi güneşten koruyabilir.
Braxton Hicks Kasılmaları
Braxton Hicks kasılmaları, vücudunuzun doğum eylemine hazırlık için kasılmaları uygulama şeklidir. Bu uygulama kasılmaları, regl ağrıları veya rahim çevresinde sıkışma gibi hissettirebilir. Karnınızı kavramak bile gerçekten zor olabilir. Birçok kadın bu ağrıların sadece birkaç saniye sürdüğünü ve bittiğinde vücudu daha çok rahatlattığını söylemektedir. Vücudun susuz kalması bu kasıntıları artıracaktır. Dolayısıyla gebelik 28. hafta itibariyle su alımınızı artırabilirsiniz. Ayrıca hareket etmek ve egzersiz yapmak da kasılmalara iyi gelecektir.