Gebelikte 40. Hafta

Gebelikte 40. hafta beraberinde bebeğiniz doğum için hazır olmaktan daha fazlasıdır ve şüphesiz sizinle tanışmaya can atıyordur. Şu anda bebeğiniz yaklaşık 3.5 – 4 kilo civarındadır. Bu da sağlıklı bir ağırlıktır. Bebeğinizin doğumdaki görme yeteneği yaklaşık 2.5 cm’yi görecek kadar gelişmiş olacaktır, böylece doğumda yüzünüzün çoğunu göremezler. Ancak sesinizi ve eşinizin sesini tanıyabilirler. Doğum tarihiniz geçtiyse doktorunuz bebeğinizin ve plasentanızın durumunu kontrol etmek için size ultrason taraması yapabilir. Doktor ayrıca doğmamış bebeğinizin hareketini ve kalp atışını düzenli olarak izler ve herhangi bir endişeniz varsa suni sancı yöntemi önerir.

Gebelikte 40. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebeklerin sadece yüzde beşi doğum tarihlerinde doğmaktadır.
  • Kafatası kemikleri henüz kaynaşmamıştır, bu da doğum sırasında doğum kanalına tam oturması durumunda biraz üst üste binmelerine izin verir.
  • Hamilelik ilerledikçe, kadınlar hamileliğinin son günlerinde daha az derin nefes alır.
  • Epidural, ağrının giderilmesi için altın niteliğindedir, ancak doğum süresini uzatabilir.
  • Plasenta, süt üretiminin başladığını gösteren hormonları tetikleyecektir.

Hamileliğin 40. Haftasında Neler Oluyor?

Doğum tarihinizi 7-14 gün geçtikten sonra size suni sancı için bir tarih verilebilir. Neden suni sancının gerekli olduğunu anladığınızdan emin olun. Bu arada kendi kendine yardım tekniklerini de kullanabilirsiniz:

  • Masaj; rahatlamaya ve doğumun başlamasına yardımcı olabilir.
  • Seks; doğumu kolaylaştırmaz ama sizi rahatlatabilir.
  • Meme ucu uyarımı; birkaç saat yapılması faydalıdır.
  • Akupunktur veya refleksoloji kalifiye bir uygulayıcı tarafından yapıldığında yararlıdır.

Tıbbi olarak, doğumu tetiklemek için birkaç yol vardır:

Doktorunuz, zarları gevşetmek ve doğal prostaglandinleri serbest bırakmak için parmaklarını rahim ağrının etrafında gezdirerek dahili bir muayene yapar. Bunlar, rahim ağzını yumuşatmaya ve kısaltmaya teşvik ederek doğumun başlamasına yardımcı olan hormonlardır. Bu hormonlar rahmin açılmasına ve kasılmaların başlamasına izin verir.

Doğum eylemine başlamasına yardımcı olmak için bir tablet, jel veya protez olarak verilen prostaglandinler de verilebilir. Bunlar, doğum eylemine başlayabilen veya suyunuzun gelmesini mümkün kılabilen yardımcılardır ve rahmin genişlemesine yardımcı olur. Doğumun başlaması birkaç gün sürebilir.

Prostaglandinler veya suyunuzun gelmesi işe yaramazsa, bir damla yoluyla oksitosin verilebilir. Bu, vücudunuzun doğal olarak doğuma başlamak için ürettiği hormonun sentetik bir şeklidir. Elektrikli bir monitör ile sürekli olarak izlenirsiniz. Birçok kadın, suni sancı ile doğum eylemini (özellikle bir damla ile) daha acı verici bulur ve ağrıyı hafifletmek için epidural olmayı tercih edebilir.

Gebelikte 40. Hafta Semptomları

Küçük bebeğinizin dünyaya gelmesi için gittikçe daha hazır ve sabırsız hissedeceğinize şüphe yoktur. Bu noktada herkesten tavsiye duymaktan bıkmış olabilirsiniz. İnsanlar iyi niyetli olabilir, ancak bazen yararlı olmayan tavsiyeler alırsınız. Ayrıca her hamilelik ve doğum farklıdır. Muhtemelen doğumdan sonraki ilk birkaç gün dışkı üretemezsiniz. Ancak kabız olmamak da önemlidir. Doğumdan sonra mutlaka bol miktarda taze meyve, sebze, salata, kepekli tahıllar ve kepekli ekmek yemeli ve bol su içmelisiniz.

Kasılmalar

Artık gerçek kasılmalar yaşıyor olabilirsiniz. Bu, doğumun ilk aşamasında olduğunuz anlamına gelir ve kasılmalar rahim ağzı açılmaya başladıkça ve yaklaşık 3 cm’ye kadar genişlediğinde 20 dakikaya kadar sürebilir. Çok hafif olmayabilir, hafif kramplar veya adet ağrıları gibi hissedebilirsiniz. Muhtemelen çok fazla rahatsızlık duymadan bunlarla baş edebilirsiniz. Hatta normal rutininize şimdilik devam edebileceğinizi bile görebilirsiniz.

Hamilelik Uykusuzluğu

Gebelikte 40. hafta itibariyle gerçekten uyumakta zorlanıyor olabilirsiniz. Doğum hakkında durmadan düşünmek bile uykularınızı kaçırıyor olabilir. Sizi uykusuz bırakan diğer faktörlerin yanı sıra vücudunuzun uykusuz gecelere hazırlanması için pratik yaparsınız. Daha dinlendirici bir uyku çekmenize yardımcı olabileceği için uyumadan önce meditasyon ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.