Gebelikte 5. Hafta
Gebelik 5. hafta itibariyle artık hamilelik belirtileri fiziksel olarak hissedilebilir. Beşinci haftada bebeğiniz yaklaşık 5 mm uzunluğunda olacak ve kalp, beyin ve omurgalar hızla gelişecektir. Yakında, bebeğinizin kalbi gerçekten atmaya başlayacağı için önümüzdeki haftalarda erken bir ultrason taraması yaptırırsanız kalp atışlarını duyabileceksiniz. Bu süreçte:
- Bebeğinizin beyin, omurga ve sinirlerini oluşturacak sinir tüpü gelişiyor,
- Bebeğinizin kalbi basit, tek bir tüpten karmaşık dört odacıklı bir organa dönüşüyor ve yakında ilk kez atacak,
- Bebeğinizin hamileliğinizin altıncı haftası içinde tanımlanabilir bir kalp atışı olacak.
- Göğüsleriniz bir, iki veya üç fincan boyutunda büyüyecektir. Bu yüzden bir an önce kaliteli sutyenlere yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Gebelik Sürecinde Folik Asit Takviyesi
Gebe kalmadan önce 3 ay boyunca folik asit takviyesi almaya başlamanız önerilir. Hamilelik öncesinde yapmadıysanız da, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez folik asit alımınızı arttırmanız önemlidir. 400 mikrogram folik asit (bazen 400mcg veya 0.4mg olarak gösterilir) içeren bir takviye seçebilirsiniz. Vücut kitle endeksi yüksek olan ya da artan kadınlara daha yüksek dozda folik asit verilecektir.
Folik asit, omurganın düzgün gelişmesine yardımcı olduğu için ilk aylarda özellikle hayati önem taşır. Omurga, embriyonun nöral tüp adı verilen bir kısmından erken dönemde gelişir. Folik asit eksikliği, bölünmüş omurga gibi nöral tüp kusurlarına neden olabilir. Folik asit seviyelerini aşağıdaki gibi yiyecekler yiyerek de artırabilirsiniz:
- Ispanak, Brüksel lahana, brokoli, kuşkonmaz, taze yeşillikler, kıvırcık salata veya pancar
- Esmer pirinç
- Yer fıstığı, fındık, kaju fıstığı, ceviz, susam
Gebelik 5. Haftada Neler Olur?
Erken hamilelik belirtileri şimdiye kadar başlamış olabilir. Ancak düzensiz bir adet döngüsüne sahip bazı kadınlar, hastalık, bulantı, aşırı yorgunluk ve hassas göğüslere neyin neden olduğunu tam anlayamayabilir. Hamile olduğunuzu biliyorsanız, özellikle bu aşamada tarama veya doğum öncesi kontroller yapılmadan hamileliğinizin nasıl ilerlediği konusunda biraz endişeli hissediyor olabilirsiniz. Bu süreçte rahatlamayı deneyin, sağlıklı beslenin ve bolca dinlenin. Ancak endişeleriniz devam ediyorsa doktorunuzla konuşun. Bazı anneler hamileliğin erken dönemlerinde vajinal kanama durumu ile karşı karşıya kalabilir. Bu, nadiren dış gebelik veya düşük belirtisi olabilir, bu yüzden kontrole gitmek her zaman en iyisidir.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra, güvenli bir şekilde egzersiz yapıp yapamayacağınızı ve normal aktivitelerinizi yapmaya devam edip edemeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Zinde olmak hamilelikte hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ve potansiyel olarak daha kolay doğum için de önemlidir. Şu anda düzenli olarak çalışıyorsanız, çok yüksek bir risk veya temaslı bir spor olmadıkça, kendi hızınızda spor yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca, sadece güvenliğiniz için hamilelikte antrenman düzenine nasıl adapte olmanız gerektiği konusunda antrenörünüzle konuşmak akıllıca olacaktır.
Gebelik 5. Hafta ve Aşerme
Hamileliğinizin beşinci haftasında canınızın belli başlı şeyleri çektiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca bu haftadan itibaren normalde sevdiğiniz tatlardan tiksinmeye de başlayabilirsiniz. Çoğu hamilelik belirtisi gibi, hormonlar da yeme alışkanlıklarınızdaki bu değişikliğin temel nedenidir. Hamilelikteki aşerme belirtilerinin çoğu, tatlı şeyleri veya salamura ürünleri içerir. Ancak bazı aşırı durumlarda, gebe kadınların kömür ve taş gibi gıda olmayan şeyleri de aşerdikleri görülmüştür. Bu durumun bir tedavisi yoktur ancak herhangi bir vitamin veya mineral eksikliği buna yol açıyor olabilir. Dolayısıyla doktorunuzla görüşmek en iyisidir.
Yorgunluk ve Hamilelik
Hamileliğin erken dönemlerinde olmanıza rağmen, halihazırda yorgun hissediyorsanız şaşırmayın, çünkü hamilelik ilk günlerde ve haftalarda zorlayıcı olabilir. Vücudunuz bebeğiniz için bir yaşam destek sistemi oluşturmaya odaklandığından ve bu çok fazla enerji gerektirdiğinden, ilk üç aylık dönemde yorgun hissetmek mormaldir. Düzenli beslenerek ve hafif egzersiz yaparak enerji seviyenizi mümkün olduğunca artırın. Gebelik 5. hafta itibari ile artan yorgunluk neyse ki 10. haftadan sonra azalma eğilimindedir.