Hipertiroidi Hastalarının Diyeti Nasıl Olmalı?
Hipertiroidi Hastalarının Diyeti Nasıl Olmalı? Hipertiroidi hastaları için beslenme hastalık semptomlarının kontrol edilmesinde ve hatta tedavi sürecinde önemli bir etkendir. Peki hipertiroidi hastalarının diyeti nasıl olmalıdır? Bu hastaların kaçınması gereken yiyecekler ve tüketmeleri faydalı olan besinler nelerdir? Biz bu makalemizde hipertiroidi hastalarının ideal diyeti hakkında temel noktaları anlatacağız.
Hipertiroidi nedir?
Hipertrioidi, tiroid bezinizden çok fazla miktarda tiroid hormonu salgılandığında ortaya çıkan durumdur. Öyle ki normalde metabolizmanızı düzenleyen bu hormonların fazlalığı artık metabolizmanızın düzgün çalışmamasına neden olmaya başlar.
Hipertiroidi; tiroid bezinin gerekli hormonları yeterli miktarda salgılamadığı hipotiroidi durumunun tersidir. Yani hipertiroidi durumunda tiroid beziniz aşırı derecede aktiftir diyebiliriz.
Hipertiroidi tedavi edilmediği takdirde kalp sağlığınızı etkileyebilir, kemik kırılmalarına neden olabilir ve genel olarak sağlığınızı bozabilir.
Tiroid ve iyot ilişkisi
İyot genel olarak tiroid fonksiyonları için gerekli bir mineraldir. Esasen, iyot minerali tiroid hormonlarının yapılması için gereklidir. Vücudunuzda çok fazla veya çok az miktarda iyot minerali olması, tiroidin gerekli hormonları üretmesi ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Hipotiroidi durumunda iyot eksikliği tiroid hormonlarının az salgılanmasına neden olabilir ve tedavide iyot alımı arttırılabilir.
Hipertiroidi durumunda, bu mineralin alımının azaltılması teşvik edilerek, tiroidin fazla hormon salgılanması önlenmeye çalışılabilir.
Hipertiroidi hastalarının kaçınması gereken besinler nelerdir?
İyot
Öncelikle hipertiroidi hastaları iyottan fakir bir diyetle beslenmeye özen gösterebilirler. Beslenme ile ilgili düzenlemeler de tedavinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Hipertiroidi hastalarının kaçınması gereken iyot kaynağı besinler şunlardır:
- iyotlu tuz
- deniz ürünleri
- yumurta sarısı
- iyotla zenginleştirilmiş süt ürünleri
- iyot içeren tuzlarla yapılmış hamur işleri
Soya
Soya ve soya ürünleri, hipertiroidi tedavilerinden biri olan radyoaktif iyot tedavisinin etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle soya ürünlerinden uzak durmanız tavsiye edilir. Soya içeren gıdalar şunlardır:
- soya eti ve kıyması
- soya fasulyesi
- soya sosu
- soya sütü
- tofu
Kafein
Hipertiroidide vücut fazla salgılanan tiroid hormonlarından ötürü zaten uyarılmış durumdadır. Buna ek olarak kafein gibi uyarıcılar tarafından daha da uyarılması semptomlarınızın kötüleşmesine neden olabilir. Kafein içerebilen gıdalar şunlardır:
- kahve
- siyah çay
- kola ve pepsi
- enerji içecekleri
- soda
- çikolata
Hipertiroidi hastalarının yemesi uygun olan besinler nelerdir?
İyot oranı düşük besinler
Öncelikle tiroit hastaları, radyoaktif iyot tedavisi almayı düşünüyorsa, iyotu diyetlerinde azaltabilirler. Bunun nedeni yukarıda da dediğimiz gibi iyotun bu tedaviyi olumsuz etkileyebilmesidir. İyottan fakir besinler şunlardır:
- iyotsuz tuz
- sebzeler ve sebze suları
- meyveler ve meyve suları
- bitkisel yağlar
- baharatlar
- işlenmemiş et
- yumurta beyazı
- reçel ve bal
Genel olarak yediğiniz yemeklerin içerisinde ne olduğuna dikkat edin. Hazır gıda alıyorsanız içindekiler bölümüne bakın.
Turpgiller ailesinden olan sebzeler
Turpgiller ailesinden olan sebzelerin, tiroid bezinin iyot alımını engellediği ve tiroid hormonlarının salgılanmasını azalttığı belirtilmektedir. Turpgiller ailesinden olan sebzeler şunlardır:
- brokoli
- karnabahar
- brüksel lahanası ve lahana
- karalahana
- roka ve su teresi
Bunların dışında almanız gereken besinler şunlardır:
- süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyum ve d vitamininden zengin besinler (hipertiroidi kemik yoğunluğunu azaltabilir; bu nedenle kalsiyum ve d vitaminine dikkat edilmelidir.)
- balık, biftek, hindi, mercimek ve ıspanak gibi demirden zengin besinler (demir seviyelerinin düşük olması de tiroid sorunlarına neden olabilir.)
- pirinç, yumurta, ıspanak, et, hindi ve tavuk, ton balığı ve yulaf gibi selenyumdan zengin besinler (selenyum tiroid sağlığı için gerekli olan minerallerden biridir).
- Ayrıca D ve C vitamini takviyeleri, omega 3 yağ asitleri, probiyotikler ve l-karnitin gibi takviyeleri de deneyebilirsiniz. Takviye kullanımını doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Kaynakça
Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment / Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism / Hemoglobin, iron, and vitamin B12 deficiencies and high blood homocysteine levels in patients with anti-thyroid autoantibodies