Kişiye Özel Diyet
Kişiye Özel Diyet, Kişiye Özel Diyet; Herkesin kendine özgü fizyolojik özellikleri bulunmaktadır. Diyet adı altında verilen her tür program sadece kısa süreliğine hızlı kilo verilmesini sağlayan, bazen sağlıklı bazen sağlığı tehlikeye atan diyetlerdir. Önemli olan ise kişiye özel diyetlerdir. Kilo vermek istiyorsanız eğer herkesin kendine özgü bir besin programı olduğunu düşünerek beslenme uzmanı veya diyetisyen yardımı almalısınız. Kişiye Özel Diyet Nasıl Yapılır? Sorusunun yanıtını merak etmekteyseniz size yardımcı olabilecek bilgileri de hemen sunalım.
Kişiye Özel Diyet Nasıl Yapılır?
Kişiye özel diyet programı hazırlanırken sadece testler veya tahliller yapılmaz. Kişinin günlük beslenme düzeni ve yaşam tarzı da göz önünde bulundurulur. Bu yüzden program kişiye özel olarak ayrı ayrı yapılmaktadır.
Kan Değerlerine Bakılır
Kan değeri diyet programı için en önemli belgedir. Kandaki mevcut şeker düzeyi, kolesterol, karaciğer enzimlerinin çalışma seviyesi, B12 ve demir değerleri, tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesini kapsayan belge göz önünde bulundurularak kişiye özel diyet programı hazırlanır. Kişiye öze diyette kan değerleri sonucuna göre; kişinin sevmediği veya alerjisi olan her tür besin programda yerini almaz.
Kişi günlük yaşantısında hangi zaman dilimlerinde öğün yiyorsa, neler tüketiyorsa veya neyi sevmiyorsa ona göre bir program işin uzmanı tarafından hazırlanır.
Tahliller Yapılır
Kişiye özel diyet listesi hazırlanırken son 6 ay içerisinde yapılmış olan kan testi varsa kişiden istenir. Yoksa da yeni bir kan testi yapılır. Hemogram değerleri kontrol edilir. Bu değere bakılarak kişinin diyete olan dayanıklılığı tespit edilmiş olur. Vücudun yağı taşlarından biri olan B12 ve demir gibi maddelerin vücutta bulunma oranı kontrol edilir. Kişinin durumuna bağlı olarak açlık ve tokluk şekerine bakılır. İyi ve kötü kolesterol dengesi araştırılır.
Boy ve Kilo Ölçümü Yapılır
En önemli hususlardan biri de kişinin boyu ve kilo ölçümüdür. Herkesin boyu ve kilosu aynı olmaz. Yalnızca kiloya bakarak program hazırlamak da doğru değildir. Kişinin boy endeksine uygun bir diyet programı oluşturulması gerekir.
Evrensel formlar bulunmaktadır. Bu formlara bakılarak kişinin önce zayıf mı yoksa kilolu mu olduğu yani ideal ağırlığa sahip olup olmadığına bakılmalıdır.
- Vücut yalnızca yağlardan oluşmaz. Kişilerde kemik ağırlığı, kas ağırlığı ve yağ ağırlığı oranı da göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm oranlar tespit edilir, harmanlanır ve kişiye özel sağlıklı beslenme listesi oluşturulur.
Liste oluşturulurken baş etken ise; alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması gerektiğidir.
Metabolizma Hızına Bakılır
Kişiden kişiye değişen kilo kaybının sebeplerinden biri de metabolizma hızıdır. Metabolizmanız ne kadar hızlıysa kilo vermeniz o kadar kolay, metabolizmanız ne kadar yavaşsa kilo vermeniz o kadar yavaş demektir. Metabolizma hızı herkeste aynı olmaz. Cinsiyet farkına ve yaş farkına göre değişebilmektedir.
Metabolizma hızını ölçen cihazlar vardır. Ancak en kapsamlı ve en önemli ölçüm sağlanan yöntemlerden biri oksijen maskesi ile gerçekleştirilen yöntemdir.
Vücuttaki oksijenin tüketim oranından yola çıkılarak bireyin metabolizması ölçülür. Yalnız bu yöntem masraflıdır ve diyetisyenler genelde vücut ölçüm cihazlarını kullanmaktadır.
Mesela; bir kişinin kas kitlesi yoğunsa metabolizma hızı o yoğunluk ile paraleldir. Erkekler kadınlara göre daha hızlı metabolizmaya sahiptir. Kas yerine yağ kitlesi yoğunsa eğer metabolizma için tam tersi etki yaratır.
Metabolizma hızını artırmak için; kişiye özel hazırlanan diyet programına uymak, çok sık yemek yemek gerekir.
Diyet yaparken kendinizi vereceğiniz kiloya adapte etmeniz gerekir. Unutmayın siz kilo vermekten ziyade sağlıklı olmak istiyorsunuz! Bunu göz önünde bulundurarak diyetinizi yapın. Aynada görünüşünüze bakın. Zayıf olduğunuz resimleri buzdolabınızın üzerine yapıştırın. Zayıf halinizi gördükçe daha azimli olursunuz ve o kiloya gelmek için çabalarsınız. Vazgeçmez ve istikrarlı hareket edersiniz…