Gebelikte 11. Hafta
Gebelik 11. hafta beraberinde bebeğiniz artık küçük bir insan gibi görünmeye başlar. Bu hafta bir kayısı büyüklüğünde olan bebeğiniz sadece 4 cm uzunluğundadır. Artık vücut şekli hemen hemen oturmaya başlayan bebek hamileliğin geri kalanını büyümeye harcayacaktır. Bu dönemde küçük tırnakları vardır. Elleri yakında açılıp kapanmaya başlar. Cinsiyetinin ultrason ile tespit edilmesi henüz mümkün olmamasına rağmen testis ya da yumurtalık oluşturmaya başlayacaktır. 11 haftada bebeğinizin kafası oldukça iyi gelişmiştir ve yüzündeki tüm kemikler mevcuttur. Bu süre zarfında kulaklar son konumlarına doğru gelişmeye devam eder. Dili ve damağı oluşmaya başlarken burun delikleri de açık hale gelir. Bu arada saç kökleri oluşmaya başlar.
Gebelik 11. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Bebeğiniz sürekli olarak sıvı solumaktadır. Bu durum doğumuna kadar devam eder.
- Bebeğinizin göz kapakları kapalı olarak kalır.
- Hamilelik sırasında ayaklarınız bir numara büyüyebilir.
- Yiyeceklerin yanı sıra garip kokular da aşerebilirsiniz.
- Size daha fazla enerji verecek hafif egzersizlerden faydalanabilirsiniz.
Hamileliğin 11. Haftasında Neler Oluyor?
Bu haftadan itibaren bebeklerin vücutları düzleşmeye ve orantılı olmaya başlıyor, ancak kafaları hala toplam uzunluklarının üçte birini oluşturuyor. Henüz hissedemeseniz de, bebeğiniz çok fazla kıvranmaya başlar. Hatta rahminizin içinde gerilip takla atabilecek kadar hareket eder. Şu anda diyaframları oluştuğu için bebeğinizi hıçkırık bile tutabilir. Vücudunuz çok fazla değişiklik geçirdiği için mevcut güzellik ve cilt bakım rutininizi biraz uyarlamanız gerektiğini görebilirsiniz. Cildiniz inanılmaz kuru ya da fazlasıyla yağlı bir cilde dönüşebilir. Hamilelik, cildinizin sağlıkla parıldamasını sağlayabileceği gibi cildinizi lekeli ve kuru hale getirebilir.
Çatlaklar, hamilelikte birçok kadını endişelendiren bir cilt sorunudur. Hormonal değişiklikler ve kilo alımı, cildinizin genellikle elastik orta tabakasının (dermis) yer yer kırılmasına ve daha derin tabakaların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnce kırmızı veya mor dar çizgilere veya çatlakları tanımlayan çizgilere neden olan şey budur. Bununla birlikte, bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra bu işaretlerin gümüşi beyaz bir renge dönüştüğünü ve daha az fark edilir olduğunu göreceksiniz. Bu süreçte birtakım ürünler kullanarak cildinizin yumuşak ve esnek kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Kakao yağı ve hindistancevizi yağı da düzenli uygulandığı takdirde izleri daha az görünür kılacaktır.
Gebelik 11. Hafta Semptomları
Hamileliğiniz boyunca büyümeye devam eden bebeğinizi gebelik 11. hafta boyunca ilk kez görebilirsiniz. Ayrıca ilk ultrason taraması ile birlikte birden fazla bebek taşıyıp taşımadığınız da ortaya çıkar. Daha hızlı büyüyen bir karın, aşırı yorgunluk ve tükenmiş enerji ikiz bebek beklediğinizin işareti olabilir. Elbette ki 11. hafta semptomları bunlarla sınırlı değildir.
Bacak Ağrısı
Genellikle geceleri sizi uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetli bacak krampları, yaşamaya başlayabileceğiniz başka bir yaygın hamilelik belirtisidir. Hamilelikte bacak kramplarının nedeni açık olmasa da, vücudunuzda kan dolaşımınızda besin ve tuz eksikliği varsa, bacak krampları yaşayabileceğiniz düşünülmektedir. Bebeğiniz kandan daha fazla besin aldığı için sizde eksikliğe yol açabilir. Potasyum ve magnezyum içeren yiyecekler sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Beyaz patates, tatlı patates, muz, somon, kabak çekirdeği, badem ve ıspanak magnezyum açısından iyidir. Yatmadan önce ılık bir banyo yapmak, kan damarlarını açmaya ve bacaklarınızdaki dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Hastalık ve Mide Bulantısı
Sabah bulantıları hamile kadınların % 70’inden fazlasını etkiler. Bu kadınların birçoğu gün boyunca bulantı nöbetleri geçirir. İyi haber şu ki, sabah bulantısı hormon seviyelerinizin yüksek olduğu anlamına geliyor. Öte yandan sabah bulantısı olmaması kötü bir işaret değildir. Genellikle ilk üç aylık dönemin sonuna kadar sürer. Gebelik 11. hafta sonrasında bulantılarınızda artış görebilirsiniz.