Gebelikte 13. Hafta
Bebeğiniz yaklaşık 7.4 cm uzunluğunda ve 23g ağırlığında bir erik büyüklüğündedir. Bu küçük boyutta bile, gebelik 13. hafta ile birlikte artık bazı kurnazlıkları öğrenebilir. Bacaklarını tekmelemek için kullanabilir, başını çevirebilir ve hatta yutma, esneme ve hıçkırık reflekslerini geliştirebilir. Bu kadar aktif ve gelişmiş olmasına rağmen hala çok küçüktür.
13. haftada, bebeğinizin iskeleti ilk olarak köprücük kemiği ve uyluk kemiği ile gelişmeye başlar. İskeletle birlikte, mide ve bağırsaklarının yanı sıra ses telleri büyümeye devam eder. Bebeğinizin akciğerleri de gelişmektedir. 13. haftada göbek kordonu ile ilk birkaç nefeslerini almaya başlarlar. Amniyotik sıvı ile çevrili oldukları için göbek kordonu ile kandan oksijen alamazlar. Bunun yerine su altında nefes alır gibi davranıyorlar. Bu aşamada, böbrekleri çalışır ve bebeğinizin yutacağı herhangi bir amniyotik sıvı dışarı çıkmaya başlar.
Gebelik 13. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Bebekler annelerinin yediği yiyecekleri tadabilirler ve bu daha sonraki yaşamlarında tercihlerini şekillendirebilir.
- Bebeğinizin yumurtalıkları veya testisleri artık oluşmuştur. Cinsel organı artık bir yumrudan ziyade asıl şeklini almaya başlar.
- Hamileliğin bu aşamasında bebeğiniz her seferinde birkaç dakika uyur. Daha sonra daha uzun süre uyumaya başlar. İlerleyen zamanlarda bebeğinizin uyku rutinini fark edebilirsiniz.
- Hamilelik sırasında kan akışı arttığından, zaman zaman burun kanaması ve diş eti kanamaları yaygındır.
Hamileliğin 13. Haftasında Neler Oluyor?
13. hafta ile birlikte kendinizi çok daha güvende hissedersiniz. Gebelik süresince başından beri düşük yapma riski korkutucudur. Ancak 13. haftaya ulaştıktan sonra bu risk büyük ölçüde azalır. Birçok kadın bu hafta ve sonrasında hamilelik haberini yakın çevresi ile paylaşmaya başlar. Plasentanız herhangi bir mide bulantısını hafifletmek için hamilelik hormonlarının üretimini ele geçirdiğinden, genel olarak çok daha iyi hissediyor olmalısınız. Hatta ikinci üç aylık döneminize girerken sabah bulantıları tamamen kaybolabilir.
Bebeğiniz büyük bir hızla büyüdüğünden, muhtemelen elbiselerinizin artık tamamen dar geldiğini görebilirsiniz. Hamile kıyafetleri almaya başlayabilirsiniz. Hamileliğiniz daha gerçek gelmeye başladıkça, ileriyi düşünmeye de başlarsınız. Hatta bir sonraki muayenenizde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
Gebelik 13. Hafta Semptomları
İlk üç aylık dönemi bitirip ikinci üç aylık döneme girerken hafif egzersizleri düzenli hale getirmeniz önemlidir. Spor yapmak sağlığınız için olduğu kadar doğmamış bebeğinizin gelişimi için de faydalıdır. Düzenli yürüyüş yapmak bile etkilerini daima gösterecektir. Özellikle egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, basit bir yürüyüş tek başına yeterlidir. Hamilelik sırasında pelvik kaslarınız hormonal değişikliklerden dolayı gevşer. Bu nedenle egzersiz yapmak öksürdüğünüzde, güldüğünüzde veya hapşırdığınızda altınıza kaçırma gibi kazaları kontrol etmenize yardımcı olur.
Başlangıçta hamile olduğunuzu öğrenmek ortak bir heyecan kaynağıdır. Ancak durum normalleşmeye başladıkça çiftler arası etkileşim ve heyecan azabilir. Bu süreçte çiftler arasında tartışmalar yaygın olarak yaşanır. Tartışmak tamamen normaldir. Yapılacak en önemli şey, sorunun temel nedenini ele aldığınızdan ve konuştuğunuzdan emin olmaktır.
Yüksek Cinsel Dürtü
İkinci üç aylık döneme girdiğinizde, cinsel dürtüde bir artış hissetmek yaygın olarak görülen bir durumdur. Genel olarak enerjiniz ikinci üç aylık dönemde artmaya başlayacaktır, bu da cinsel dürtüde artışa yol açar. Ayrıca, artan östrojen ve progesteron seviyeleri pelvik bölgede artan kan akışından ve yağlanma miktarından sorumludur. Zaten hamileliğiniz sırasında sağlıklı bir cinsel yaşamın keyfini çıkarmak tamamen güvenlidir.
Kabızlık
Hamilelik hormonları sindirim sisteminize zarar verebilir. Büyüyen rahim bağırsağınızın genellikle kapladığı alanın bir kısmına baskı yapabilir. Hamileliğinizde düşük demir seviyesi, demir ilacı kullanmanızı gerektirebilir. Bu ilaçlar da kabızlığa neden olabilir. Yaygın olarak gebelik 13. hafta ve sonrasında görülen kabızlık problemi lif açısından zengin yiyecekler yenilerek çözülebilir. Ayrıca bol su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekir.