Gebelikte 19. Hafta

Gebelik 19. hafta ile artık hamilelik sürecinizi yarılamaya sadece bir hafta uzaklıktasınız. Bebeğiniz artık plasentanızdan daha ağırdır, ancak henüz vücut yağı çok artmamıştır. Yaklaşık 15.3 cm uzunluğunda ve 240 g ağırlığındaki miniğiniz yaklaşık bir nar büyüklüğünde görünmektedir. Hala küçük olmasına rağmen, gelişmeye devam ederken bebeğinizin küçük hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz.

Gebelik 19. Haftaya Dair İlginç Bilgiler

  • Vücut ilk üç aylık dönemde yağ depolamaya başlar ve bu hamileliğin yarısında sona erer. Gebelik 18. hafta ile fetüs depolanmış yağı kullanmaya başlar.
  • Rahimde bebekler verniks adı verilen mumsu, krem ​​peynir benzeri bir kaplama geliştirir. Bazı bebekler bu kaplamanın kalıntısı ile doğar.
  • Anne karnında kız bebekler hiç kullanmadıkları tüm üreme yumurtalarını geliştirir; erkek bebekler ergenliğe kadar sperm geliştirmezler.
  • Kadınların % 90’ı hamilelik süresince ten renklerinin değiştiğini fark eder.
  • Hamilelik sırasında rahim normal boyutunun 500 katına kadar genişler.

Hamileliğin 19. Haftasında Neler Oluyor?

Bebeğinizin hareketleri artık daha etkili bir şekilde kendini hissettirmeye başlayabilir. Bazen karnınıza ayağını mı vurduğunu yoksa dirseğini mi geçirdiğini bile tanımlayabilirsiniz. Ayrıca bu vuruşları birlikte hissetmek eşinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir. Bebeğiniz içinizde büyüdükçe, bu sürece kadar birçok annenin titreşim şeklinde hissettiği küçücük hareketler eşiniz ve diğer aile üyeleri tarafından da hissedilebilir. Herhangi biri karnınıza dokunduğunda bebek tepki vermeye başlayacaktır. Her bebek birbirinden farklıdır. Ancak ortalama her 4 saatte bir hareket edebilirler.

Bebeğinizin normal hareket seyrini zamanla daha yakından kavramaya başlarsınız. Bebeğinizin hareketlerinin yavaşladığını veya durduğunu düşünüyorsanız, derhal doğum doktoru ile iletişime geçmelisiniz. Duyabileceklerinizin korkusu ile doktorunuzla konuşmaktan kaçınmamalısınız. Ne yazık ki, araştırmalar ölü doğum yapan kadınların % 55’inin bebeklerinin hareketleri yavaşlamasına ya da durmasına rağmen bunu bildirmediklerini göstermiştir.

Bebeğinizin kolları ve bacakları artık daha orantılıdır. Kıkırdaklar kemik olmak üzere sertleşmeye başladığı için uzuvları daha kontrollü hareket eder. Deri, yarı saydam görünümünü kaybetmeye başlar. Bebeğiniz ten rengini belirleyecek olan pigment üretmeye başlayacaktır. Saç, henüz pigment içermediği için rengi belli olmamasına rağmen saç derisinde saçlar oluşacaktır. Bebeğinizin beyninde ayrıca koku, tat, işitme, görme ve dokunma için özel alanlar gelişmeye devam etmektedir. Sizin sesinizi ayırt edebilmeleri mümkündür.

Karnınızdaki büyüme gebelik 19. hafta itibariyle mide ekşimesine veya hazımsızlığa neden olabilir. Vücudunuzdaki hormonların artması zaman zaman nefessiz hissetmenize yol açabilir. Bu durum genellikle hamilelikte zararsız ve normaldir, ancak gerçekten nefes nefese kalıyorsanız doktorunuza söyleyin. Bazı anneler bu aşamada ödem sebebiyle bulanık görebilirler. Kalıcı bir durum olmayıp doğumdan sonra düzelir.

Gebelik 19. Hafta Semptomları

Bebeğinizin giderek büyümesi karnınızdaki yumruyu da daha iri bir hale getirecektir. Hem büyüyen karın hem de yükselen vücut sıcaklığı uyumakta zorluk çekmenize yol açabilir. Özellikle geceleri bir anda terlemiş bir şekilde kalkabilirsiniz.

Bacak Ağrısı

Hamilelik sırasında bacak krampları yaşıyorsanız, vücudunuzda kalsiyum ve magnezyum eksikliği olabilir. Büyümekte olan bebeğiniz kaslarınızı ve rahminizi zorladığından, ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde bacak kaslarınıza kan sağlayan damarlarda baskı artır. Genellikle bacak ağrısı birkaç saniyeden 10 dakikaya kadar sürebilir; geceleri ortaya çıkar ve uykunuzu yarıda kesebilir.

Anemi

Hamilelikte sık görülen anemi, demir eksikliği sebebiyle ortaya çıkar. Demir eksikliği anemisi çekiyorsanız, muhtemelen kendinizi yorgun ve uyuşuk hissedersiniz; solgun görünebilir ve daha ciddi durumlarda kalp çarpıntısı ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Gebelikte yaygın olan diğer anemi formu B12 vitamini eksikliği yüzünden görülür. Yine yorgun hissedebilirsiniz. Enerjiniz olmayabilir ve kas zayıflığı yüzünden acı hissedebilirsiniz. Gebelik 19. hafta bu belirtilerle birlikte geldiyse eksikliği saptamak adına doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.