Gebelikte 17. Hafta

Küçük çocuğunuz hala minicik olmasına rağmen gebelik 17. hafta 140 g ağırlığına ulaşacaktır. Yani avucunuzun içine sığabilecek büyüklüktedir. Küçük yüzü, özellikle kaşları ve kirpikleri büyümeye başladığından, tamamen insan gibi görünmeye başlamıştır. Buna rağmen, göz kapakları hala kapalıdır; ancak gözlerini hareket ettirebilir. Bebeğinizin kalp atışları şu anda 120 – 160 atım olacak şekilde düzenlidir. Yani kalbi, sizinkinin iki katı hızda atıyordur.

Gebelik 17. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • 18. haftaya kadar rahim ve fallop tüpleri oluşur ve tamamen yerleşir.
  • Anne sütü sadece bir tane değil, birçok delikten püskürtülür. Tam sayı anneden anneye değişir
  • Kadınlarda aslında dört farklı pelvis vardır.

Hamileliğin 17. Haftasında Neler Oluyor?

Bu haftadan itibaren bebeğinizin varlığını ilk kez hissetmeye başlarsınız. Hafifçe hissedilen dalgalar bir rüzgar esintisi gibi gelebilir. Bebeğinizin hareket ettiğini hissetmek heyecan verici olduğu kadar onun daha yakından bağ kurmanıza da yardımcı olacaktır. 16 – 24. haftalar arasında bebeğin hareketleri özellikle yakından izlenmelidir. Hareketlerdeki herhangi bir azalmanın derhal doktora bildirilmesi gerekir. Bunun nasıl bir his olduğunu da merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğiniz henüz küçük olduğu için karnınızda kelebekler uçuşuyormuş gibi hissedeceksiniz. Bebek büyüdükçe bu his yerini tekmelere bırakacaktır. Bebeğiniz geliştikçe size sinyaller verecek düzenli hareketlerde bulunabilir.

Muhtemelen bu noktada biraz daha enerjik ve daha az yorgun hissedeceksiniz. Sağlığınızı korumak ve egzersizlere devam etmek her zamanki gibi önemlidir. Özellikle pelvik egzersizleri atlanmamalıdır. Mesanenizi, rahminizi ve alt bağırsağınızı yerinde tutmaya yardımcı olacağı için pelvik egzersizleri ekstra önemlidir. Ayrıca daha rahat bir doğum yapmanıza yardımcı olur.

Gebelik 17. Hafta Semptomları

Hamile bir kadının vücut sıcaklığı normalde 37 ° C olmasına rağmen gebelik 17. hafta ile birlikte 37.4 ° C’ye yükseldikçe ısınmaya ve rahatsız olmaya başlayabilirsiniz. Yüksek sıcaklık gizli bir enfeksiyon belirtisi olabileceğinden, hamile kadınlara 37.5 ° C’nin üzerinde ateşleri varsa bir doktora danışmaları tavsiye edilebilir.

Bazen hamilelikte endişe yeni bir seviyeye ulaşabilir. Her yeni hafta geçtikçe, kendinizi sadece bir diğerine odaklanmak üzere endişelenirken bulabilirsiniz. Bu, bir aşamaya kadar normaldir, ancak çok fazla endişelenmek strese neden olabilir. Bu hafta geçmişe göre biraz daha enerjik hissedeceğiniz için hamileliğin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Cinsel yaşamınız biraz daha düzene girecektir. Hamilelikte cinsellik kesinlikle bebeğinize zarar vermez. Efsaneler yaygın olsa da bunun düşük ya da erken doğum ile ilgisi yoktur. Orgazm tarafından tetiklenen oksitosin hormonu kasılmalara neden olabilir. Ancak herhangi bir zararı yoktur. Bebeğinizin bir şeyler hissedeceğinden korkmaya da gerek yoktur. Bebek rahimde bir şey hissetmek için fazla korunaklıdır. Bebeğiniz hareket ederse, bunun nedeni sadece kalbinizin daha hızlı attığını duyabilmesidir.

Deride Çatlaklar

Sadece hamileliğinizin sonunda çatlaklarınız olabileceğini düşünmeyin, gerçek şu ki çatlaklar çok daha erken görünmeye başlayabilirler. Erken dönemde deri çatlakları pembe renkte görünür ve kaşıntılı olabilir. Koyu tenli kadınlar, ten renklerinden daha açık olan lekeli izlere sahip olma eğilimindedir. Cildin hamilelikteki değişikliklere uyum sağlaması için daha az zamanı vardır; o da çareyi genişlemekte bulur. Çatlak izleri ikinci üç aylık süreçte görülmeye başlayabilir. Sonrasında büyüyüp kırmızı veya mor renge dönebilir. Hamilelikten sonra ise renkleri solar ve küçülürler.

Mide Ekşimesi

Bazı anneler hamilelik sırasında mide ekşimesi yüzünden çok fazla acı çekebilirler. Vücuttaki kasları ve bağları gevşeten hormonların neden olduğu bu durum, midenin üstündeki kapakların gevşemesiyle mide asitlerinin göğsünüzde yanma hissi bırakmasıdır. Gebelik 17. hafta sonrasında artık yemek yedikten sonraki ilk iki saat düz bir şekilde uzanmamaya dikkat etmelisiniz. Bu, ekşime hissini artırır. Ayakta kalmak ve hareket etmek genelde etkiyi azaltır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.