Gebelikte 26. Hafta

Gebelik 26. hafta ile bebeğiniz doğacağı güne hazır küçük ciğerlerini kullanarak pratik yapmaya başlar. Bebeğiniz son birkaç ayda 720 gram ağırlığa ve yaklaşık 35,5 cm uzunluğa ulaşmıştır. Gebeliğin üzerinden 180 günden fazla geçmiştir. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğine çoğu zaman inanamazsınız. Herhangi bir durumda bebeğiniz erken doğarsa, doğru müdahale ve bakım ile artık hayatta kalma şansı çok yüksektir. Bebek doğumdan sonra ilk nefesine hazırlanmak için nefes alma hareketleri yapmaya ve amniyotik sıvıyı solumaya başlayacaktır!

Gözleri de 26. haftada açılmaya başlayacaktır. Bebeğinizi ultrasonda görebiliyorsanız, gözlerinin yanıp söndüğünü fark edebilirsiniz. Bu haftaya kadar gelişmiş olan görme yetenekleri önümüzdeki haftalarda değişmeye devam edecektir. Artan beyin aktivitesi ile bebeğinizin gürültü ve hatta nabız hızı gibi belirli seslere cevap vermesi mümkündür.

Gebelik 26. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Karnınız büyüdükçe ısınmaya ve rahatsız olmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer bir oğlunuz olacaksa, testisleri testis torbasına inmeye başlayacaktır. Bu süreç 20 gün sürecektir.
  • Bebeğiniz doğduğunda, gözleri yetişkinliğinde sahip olacağı boyutun % 75’i olacaktır.

Hamileliğin 26. Haftasında Neler Oluyor?

Evinizi bir yuva haline getirme içgüdüleri hamileliğin beşinci ayından itibaren başlayabilir. Ancak gebelik 26. hafta civarında aşırı temizlik ve organize olma arzusu hissedebilirsiniz. Araştırmalara göre, binlerce yıl öncesine dayanan ilkel bir içgüdü ve beynimiz, doğmamış bebeğimizi korumayı ve doğuma hazırlanma düşüncesini tetikliyor. Bu içgüdü, evin dip köşe temizlenmesinden tüm evi yeniden boyamaya kadar her türlü şeyi yapmak istemenize yol açabilir. Ancak güvenliğinizi de ihmal etmemelisiniz. Çok ağır bir şey kaldırmaya, yükseklere tırmanmaya çalışmamalısınız.

Muhtemelen karnınızdaki alan gittikçe büyüdüğünden bebeğinizin farklı şekillerde hareket ettiğini hissediyorsunuzdur. Hareketleri takla atma, kıvrılma ve vuruşlar halinde olabilir. Sık sık ayaklarını ve dirseklerini karnınızda hissedebilirsiniz. Şimdiye dek bebeğinizin aktif ve sessiz zaman rutinlerini de keşfetmişsinizdir. Bebeklerin hamileliğin sonuna doğru daha az hareket ettiği düşüncesi doğru değildir. Bebeğinizin doğum zamanına yaklaşırken ve doğum sırasında da hareket ettiğini hissetmelisiniz. Hareketlerinde bir azalma veya durma olursa derhal doktorunuzla iletişime geçin.

Karnınız büyümeye devam ettikçe vücut sıcaklığınız da artabilir. Büyüklük sizi rahatsız ederken cildiniz de kaşınmaya ve kurumaya başlar. Hormonlar cilt lekeleri gibi değişikliklere yol açabilir. Bu dönemde kimyasal ürünler kullanmamak özellikle önemlidir. Salaş kıyafetler giyerek, soğuk içecekler içerek bir nebze de olsa rahatlayabilirsiniz.

Gebelik 26. Hafta Semptomları

Eğer sıkı bir bütçeniz varsa bebeğiniz için hazırlık yaparken ikinci el ürünleri de değerlendirebilirsiniz. Her birini maksimum birkaç ay kullanabileceğiniz ürünlere dünyanın parasını vermek çok akıl karı olmayacaktır. Ayrıca freecycle gibi atma – ver grupları da eşyaların dönüşümlü kullanılması için öncülük etmektedir. Ayrıca bu dönemde yeni hamilelik semptomları geliştirebilirsiniz.

Hamilelik Uykusuzluğu

Hamileyken yeterli gece uykusu almak çok önemlidir, ancak acı çekmek uykuya dalmakta zorluğa ya da sürekli uyanmaya yol açabilir. Bazıları vücudunuzun küçük çocuğunuz geldiğinde yaşayacağınız uykusuz gecelere hazırlanma şekli olduğunu söyleyebilir. Ancak nihayetinde uykunuzu alamadığınız için son derece yorgun ve tükenmiş hissedersiniz. Yatana kadar herhangi bir kafeinden kaçınmak da dahil olmak üzere daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Yüksek Tansiyon

Hamilelikte yüksek tansiyon probleminiz varsa, oldukça zararsız olabilir. Ancak düzenli olarak kontrol edilmesi için doğum öncesi muayenelerinize gittiğinizde emin olun. Bununla birlikte, çok yüksek tansiyonun gebelik zehirlenmesinin bir işareti olabileceğinin farkında olmak gerçekten önemlidir. Hamilelik sırasında kan basıncınızın değişmesi olağandışı olmadığından doktor randevularınızda düzenli tansiyon kontrolleri yaptırmalısınız. Gebelik 26. hafta doğum öncesi kontrollerinizde yüksek tansiyon tespit edilirse doktorunuz sizinle olası endişeleri tartışacaktır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.