Gebelikte 27. Hafta
Tebrikler. Gebelik 27. hafta ile artık hamileliğinizin son üç aylık dönemindesiniz. 27. haftada, bebeğiniz 36 cm uzunluğunda, 850 gram ağırlığında ve yaklaşık bir brokoli veya karnabahar başı büyüklüğündedir. Bebeğiniz 27 haftalıkken gözlerini açmaya ve gece ile gündüz arasında ayrım yapmaya başlayabilir. Rahimdeki küçük hıçkırıkları karnınızda ses dalgaları şeklinde yayılabilir. Akciğerleri hala gelişmektedir. Ayrıca beyni de hızlı bir şekilde son gelişimlerini tamamlamaya çalışmaktadır.
Gebelik 27. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Gelişmiş beyniyle birlikte, bebeğiniz artık çok gelişmiş tat tomurcuklarına sahiptir.
- Bebeğiniz ilk kez gözlerini açacaktır ve kirpikleri oluşmuştur.
- Akciğerleri henüz oksijen almasa bile, bebeğiniz nefes hareketleri yapmaya başlayacaktır.
- Bebeklerin vücutlarında % 15’e yakın yağ vardır, ancak bu oran doğdukları zaman % 30’a yakın olacaktır.
- Bebeğinizin kalp atışı o kadar güçlüdür ki, bir başkası kulağını karnınıza dayarsa kalp atışlarını duyabilir
Hamileliğin 27. Haftasında Neler Oluyor?
Artık üçüncü ve son üç aylık dönemdesiniz. Vücudunuz kendini doğum gününe ve bebeğinizin gelişine hazırlamaya başladığında bazı yeni hamilelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Vücudunuz daha fazla enerji harcadığından iştahınız bu son birkaç ay içinde muhtemelen biraz artacaktır. Sağlıklı beslenin ve mümkün olduğunca aktif olmaya çalışın. Gebelik 27. hafta ile daha hızlı kilo alacaksınız. Hamilelik sırasında kazanılacak sağlıklı miktar 12.5kg civarındadır.
Hamilelikte önerilenden daha fazla kilo alıyorsanız kilo alımınızı yavaşlatmayı denemeniz tavsiye edilebilir. İlgili gebelik komplikasyonları riskini azaltmaya yardımcı olduğu için ortalama kilo alımına bağlı kalmanız önerilir. Ayrıca, karnınız daha hızlı büyüyeceği için üçüncü üç aylık döneminizde kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Doğum günü esnekliğinizi korumak için nefes egzersizleri veya hamilelik yogası denemek isteyebilirsiniz.
Gebelik 27. Hafta Semptomları
Bu haftadan itibaren gaz problemine etki olarak kabızlık ve göğüslerde sarkma başlayabilir. Progesteron, göğüsler süt üretmeye hazır olduğunda süt bezlerini daha büyük hale getiren hormondur. Bebeğinizi rahatça besleyebilmeniz için göğüsleriniz doğuma yaklaştıkça büyüyecektir. Bu yüzden doğum öncesinde uygun ve rahat sutyenler edinmeniz önemlidir.
Basur
Basur hamileliğin pek hoş olmayan semptomlarından biridir, ancak birçok kadın hamilelikte bu sebeple acı çeker. Vücudunuzdaki kan damarlarınızın duvarlarını gevşeten yüksek progesteron hormonu hemoroidi tetikler. Ayrıca hamilelikte kabızlığa neden olan şey genel olarak hormondur. Basırdan kaçınmak için bol miktarda sıvı içtiğinizden ve meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere yüksek lifli beslenmeye devam ettiğinizden emin olmalısınız. Neyse ki doğumdan birkaç hafta sonra bu sorun tamamen düzelecektir.
Hapşırdığınızda İdrar Kaçırma
Birçok hamile kadın, gebelik 27. hafta itibariyle hapşırma sonrası idrar kaçırma gibi utanç verici vakalar yaşayabilir. Hamileliğinizin bu aşamasında, bebeğiniz mesanenize çok fazla baskı uyguladığı için bu sorunu daha fazla deneyimliyor olabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe bu sorun daha çok artabilir. Ancak pelvik kaslarınızı güçlü tutmaya çalışmalısınız, bu nedenle pelvik egzersizlerinizi nasıl yapacağınızı bildiğinizden emin olun. Biraz yardımcı olabilecek başka bir şey de düzenli olarak tuvalete gitmektir. Mesanenizde idrar birikimi ne kadar az olursa sızıntı da o denli az olacaktır. Eğer bu sizin için anksiyete düzeyinde sıkıntıya yol açıyorsa doktorunuzla konuşabilirsiniz. Doktorunuz gerekli durumlarda sizi bir fizyoterapiste ya da psikoloğa yönlendirecektir.