Gebelikte 3. Hafta
Gebelik 3. haftaya kadar rahim yenilenmesi artık bitirilir. Döllenme meydana geldikten sonra döllenmiş yumurtanın rahim duvarlarına güvenli bir şekilde gömülmesi için ideal ortamı sağlayacak olan salgı fazı başlar.
Aynı zamanda, yumurtalıkta, korpus luteum oluşur ve döllenme meydana geldiğinde hamileliği destekleyen östrojen ve progesteron hormonu üretir. Yumurtlama bu aşamada gerçekleşmiş olacaktır. Yani olgun bir yumurta hala fallop tüplerinde iken potansiyel olarak döllenebilir veya yumurta halini aldığında zaten bir sperm tarafından döllenmiş olabilir.
Döllenme ve Hamilelik
Döllenme, tipik olarak fallop tüplerinde meydana gelen karmaşık bir moleküler olay dizisidir. Bu işlem genellikle yaklaşık 24 saat sürer ve şunları içerir:
Çekim gücü: Oosit (olgunlaşmamış yumurta), spermi kendisine doğru çekmek için kimyasal sinyaller gönderir;
Tek bir spermin oositin dış katmanlarından geçişi: Bu, spermin baş bölgesinde bulunan enzimlerle sağlanır. Sperm oositin en dış katmanına nüfuz ettiğinde, dış katmanın özellikleri, başka hiçbir spermin giremeyeceği şekilde değişmeye başlar.
Zigotun oluşumu: Yumurta (23 kromozom) ve sperm (23 kromozom) içinde bulunan genetik materyal, bir insan için genetik materyalin tek bir bütün kopyasını (46 kromozom) oluşturmak üzere birleşir. Bu, zigot oluşumu olarak bilinir.
Zigotun Gelişmesi
Döllenmeyi takiben, zigot fallop tüpünden geçmeye devam eder, burada bir dizi mitoz bölünme geçirerek daha küçük hücrelere bölünür. 3. güne kadar, morula adı verilen top şeklinde küçük bir kütleyi oluşturan yaklaşık 12 veya daha fazla hücre vardır. Morula rahme girdiğinde, morula içinde bir boşluk oluşur. Bu aşamadaki yapı blastosist olarak adlandırılır.
Döllenmeyi takip eden 4-5. Günlerde (yumurtalık döngüsünün 28 günlük döngüsünün yaklaşık 20. günü) blastosistin dış katmanı dökülür. Blastosist endometriyal astarı işgal eder. Bu aşamanın meydana gelme yeri değişkendir; rahmin dışında bile ortaya çıkabilir (dış gebelik), ancak genellikle rahmin üst arka duvarında görülür. 3. gebelik haftasının sonunda, blastosist yüzeysel olarak artık endometriyal astar içine tamamen yerleşmiş ve orada gelişmeye başlamış olur.
Gebeliğin 3. Haftasında Neler Oluyor?
Erkeğin sperminin ve kadının yumurtalarının gebe kalma anında birleşmesi, fallop tüpünde yolculuğa başlayan bir hücre topuyla sonuçlanır. Rahim astarına yapışacak olan bu hücre topu 9 ayın sonunda kucağınıza alacağınız canlı bebeğinize dönüşür.
Şaşırtıcı bir şekilde, birkaç ay boyunca (veya bazı durumda doğuma kadar) bilmeseniz de, bebeğinizin cinsiyeti zaten bu sırada belirlenmiştir. Döllenmiş yumurta, 23 anneden ve 23 babadan gelen 46 kromozom içerir. Anne daima X kromozomu sağlarken baba X veya Y kromozomu sağlayabilir. XX kromozomu bir kıza; XY ise bir erkek çocuğa sahip olacağınız anlamına gelir.
Hamileliğin Erken Belirtilerini Anlama
Vücudunuz hormonlarla alt üst olmuş olsa da, muhtemelen gebelik 3. hafta boyunca her zamankiyle aynı hissedersiniz. Adet döngünüzü kontrol ederek yakın bir zamanda hamile olduğunuza kanaat getirebilirsiniz. Hamilelik belirtileri kendini henüz bu dönemde pek fazla hissettirmez. Hafif kramp, boğaz ağrısı görülebilir. Göğüsleriniz hassaslaşarak ağrıya karşı daha duyarlı hale gelir. Genellikle PMS tipi duygu durumu karışıkları yaşanır. Neler olduğunu tam olarak adlandıramazsınız ama bir gariplik olduğunun farkındasınızdır.
Hamile olduğunuzu keşfetmek kesinlikle çok keyifli bir durumdur. Ama aynı zamanda birkaç pratik sorunu da ortaya çıkarabilir. Ev taşıma, arabanızı değiştirme ve hatta uzun vadeli kariyer planlarınızı yeniden düşünme gibi bazı büyük yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Gebelik süresince bunun için çok fazla vaktiniz olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bebekler kesinlikle ebeveynler üzerinde büyük bir finansal etkiye yol açar. Bu nedenle bebek bezlerinden bebek arabalarına kadar ihtiyacınız olacak her şey için tasarruf etmeye ve birikim yapmaya başlayabilirsiniz.