Gebelikte 35. Hafta

Gebelikte 35. hafta ile artık bebeğiniz doğumdan sonraki haline tıpatıp benzer görünmektedir. Tanışmanıza çok az kaldığını düşünmek muhtemelen heyecanlanmanıza sebep oluyordur. Bu hafta itibariyle yaklaşık 46.2 cm uzunluğunda olan bebeğiniz ortalama 2500 gram ağırlığındadır. Artık yavaş yavaş rahim dışında yaşamak için hazırdır.

Hareketler sırasında biraz daha ağrı hissederseniz endişelenmeyin, bebeğiniz daha da büyüdüğü ve hareket etmesi için daha az yer olduğu için bu normaldir. Ancak ağrı şiddetliyse ve bir süre devam ederse doğum doktorunuz ile konuştuğunuzdan emin olun. Ayrıca bu süreçte kramplar ve kasılmalar daha yoğun bir şekilde yaşanabilir. Her anne bu durumu yaşamasa da birçok gebe kadında doğuma kadar karın sertleşir ve ağrılar sıklaşır.

Gebelik 35. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebeğiniz leğen kemiğinize doğru ilerledikçe hissettiğiniz nefes darlığı artacaktır.
  • Şu anda bebeğinizin vücudunda % 15’e yakın yağ var, ancak birkaç hafta içinde doğduklarında bu oran % 30’a yakın olacak.
  • Bebeğinizi çevreleyen sıvı miktarı 40. haftaya kadar yaklaşık yarım litreye düşer.

Hamileliğin 35. Haftasında Neler Oluyor?

Bebeklerin sadece % 5’i gerçek doğum tarihlerinde doğduklarından, her ağrının yaklaşmakta olan doğumun bir işareti olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bebeğiniz şimdi gelse de gerekli özen ve bakım ile kesinlikle sağlıklı bir bebek olacaktır.

Bebeğiniz henüz doğum için en uygun pozisyona gelmediyse (baş aşağı), uygulayacağınız hareketler ile bebeğinize yardım edebilirsiniz. Bu dönemde pilates topu kullanarak egzersiz yapmak, kedi pozisyonunda durmak kaslarınızı esnetecektir. Bu hareketler leğen kemiğinizin esnemesini sağlayarak bebeğinizin hareketine yardımcı olabilir.

Araştırmalar, vajina ve anüs arasındaki doku bölgesine gebelikte 35 hafta ile birlikte masaj yapmanın, bölgenin doğumda hasar görme olasılığını azaltabileceğini göstermektedir. İlk doğumunuz olacaksa bu, özellikle yararlı olacaktır.

Hamileliğiniz sırasında Grup B Streptokok enfeksiyonunu duymuş olabilirsiniz. Kadınların% 25’inde taşınan normal bir bakteri olmasına rağmen, doğum sırasında bebeğe geçme ve bebeklerde potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona neden olma riski vardır. Hamileliğiniz sırasında Grup B Streptokok Enfeksiyonu tespit edilirse doğumunuzun başlangıcından itibaren antibiyotik almanız gerekebilir. Enfeksiyon idrar testleri ve vajinal sürüntü ile tespit edilebilir.

Gebelikte 35. Hafta Semptomları

Sadece birkaç hafta sonra doğuma gideceğinize inanabiliyor musunuz? Bu döneme kadar doğum çantası çoktan hazırlanmış olmalı. Ayrıca doğuma giderken aramanız gerekebilecek numaraların da bir listesini çıkarıp bir kağıda not almayı unutmayın. Doğumdan sonra sizi bir süre idare edebilmesi için dondurucunuzu meyve ve sebzelerle doldurabilirsiniz. Böylece doğum yaptıktan sonra ‘ne pişireceğim’ derdine kapılmadığınız gibi sağlıksız tercihler yapmak zorunda da kalmazsınız.

Kabızlık

Hamileliğinizde kabızlık sorunu yaşıyorsanız, beslenme düzeninize daha fazla lif eklemeniz çok önemlidir. Kepekli ekmek, makarna ve tahılları seçebilir ve yüksek lifli brokoli, karnabahar veya Brüksel lahanası da dahil olmak üzere daha fazla sebze tüketebilirsiniz. Lif bakımından zengin meyveler arasında şeftali, armut, elma ve erik bulunur. Kabızlığı hafifletmek için bol su içmek de hayati önem taşır.

Baş Ağrısı

Özellikle parasetamol ve bol su içmek yardımcı olmazsa hamilelik baş ağrıları ile baş etmek zor olabilir. Dinlenmek ve stresi azaltmak, baş ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca bir baş ağrısı günlüğü tutarsanız, ileride kaçınmanıza yardımcı olabilecek belirli bir tetikleyiciyi belirleyebilirsiniz. Doğal olarak baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için alnınıza ılık bir kompres veya soğuk havlu koyabilirsiniz. Profesyonel bir hamilelik masajı da kas gerginliğini hafifletmeye yardımcı olabilir. Daha da önemlisi, gebelikte 35. hafta ile baş ağrılarına görme problemleri veya yüzünüzde, ayaklarınızda, ellerinizde veya karnınızda şişme eşlik edebilir. Bunlar gebelik zehirlenmesi belirtileri olduğu için doktorunuzla görüşmeniz gereklidir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.