Gebelikte 36. Hafta

Bebeğiniz gebelikte 36. hafta itibariyle sizinle buluşmaya hazırlanıyor. Bu dönemde bebek iyice kilo almaya başladığı için rahimde kıvrılmış bir pozisyon alıyor. Ayrıca annelik içgüdülerinizi daha da fazla hissedebileceğiniz bir haftaya giriyorsunuz. Ortalama bir bebek doğumda yaklaşık 3,5 kilo ağırlığındadır. Bu yüzden küçük bebeğinizin doğumdaki kilosuna ulaşmak için biraz daha vakti var. 36 haftada ise yaklaşık 2,5 kilo civarında olacaktır. Ayrıca 50 cm’ye kadar olan boyu biraz daha büyümeye devam edecekler. 36-40. haftalarda bebeğiniz haftada yarım kilo oranında vücut yağı kazanır.

Bu hafta, kalan amniyotik sıvı ile karışacak son tüylü saçlarını dökecektir. Bebek bu maddelerin her ikisini de safra ve mukus gibi sıvılarla yutacaktır. Bu, mekonyum olarak bilinen dışkıya sebep olarak ilk bağırsak hareketleri olacaktır. Kan dolaşımları ve bağışıklık sistemleri, aylarca süren gelişimden sonra artık dış dünya için hazırdır. Ancak sindirim sistemleri henüz tam olarak hazır değildir. Bu yüzden de doğduktan sonra bebeğinizin katı yemeye başlaması birkaç ay sürecektir.

Gebelikte 36. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebek, vücudunu kaplayan saçların tüylü örtünün çoğunu ve mumsu tabakayı tamamen atacaktır.
  • 3 kadından 1’inde epidural ile doğum yapmayı tercih etmektedir.
  • Meme uçlarından üretilen oksitosin kasılmaları uyarmaya yardımcı olur.

Hamileliğin 36. Haftasında Neler Oluyor?

Doktorunuz arık randevularınızda bebeğinizin pozisyonunu kontrol edecek ve başının konumunu not edecektir. Bebek leğen kemiğinize doğru ilerledikçe, yemek yemek ve nefes almak çok daha kolay hale gelecektir. Doğumdan önce bazı kadınlarda şiddetli ağrılar başlayabilir. Bunlar vücudunuzun doğum için hazırlanmasını sağlayan pratik kasılmalar olarak tanımlanır. Biraz rahatsız hissedebilirsiniz, ancak oldukça hızlı bir şekilde geçer ve şiddetlenmezler. Böylece bunun doğum sancısı olmadığını anlayabilirsiniz. Doğum sancısında düzenli ve güçlü kasılmalar görülür.

Ayrıca, gerçek kasılmalarla nasıl başa çıkacağınızı merak etmeye başlayabilirsiniz. Her anne adayı farklıdır, ancak genellikle ilk kasılmalarla başa çıkmak oldukça kolaydır. Bu nedenle doğum öncesinde rahat pozisyonlar, kolay nefes alma ve kasılma boyunca hareket etme pratikleri yapılabilir. Doğumun ilk aşamasında, her 20 dakikada bir kısa kasılmalarınız olabilir. Bu erken aşamada, kasılmalar arasında dinlenmeye ve su içmeye çalışmak önemlidir. Bebek ilerledikçe kasılmalar daha uzun ve daha güçlü olacaktır. Bu aşamada sancı birkaç dakika ila birkaç gün sürebilir!

Kasılmalar düzenli, uzun ve güçlü olduğunda genellikle hastaneye gitme zamanı gelmiş demektir. Doğum kasılması 50-60 saniye sürer ve her 5-6 dakikada bir tekrarlar. Yolculuk süresini mutlaka göz önünde bulundurun ve evden ayrılmadan önce doğum çantasını yanınıza almayı unutmayın. Bebeğinizin olağan hareket biçiminde herhangi bir değişiklik fark ederseniz hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Gebelikte 36. Hafta Semptomları

Yaklaşan doğumunuz için hazırlanırken çevrenizdekilerin sizi evhamlı hale getirmesine izin vermemelisiniz. Doğuma sizin kadar eşinizin de hazır olması önemlidir. Artık klasik hamilelik semptomları biraz daha azalmış olacaktır.

Şişmiş Ayaklar ve Ayak Bilekleri

Sıklıkla ayaklarda ve ayak bileklerinde olmasına rağmen, ödem yüz, el ve kollarda da ortaya çıkabilir. Aniden şişliğin özellikle yüzünüzde ve ellerinizde kötüleştiğini fark ederseniz, doktorunuzla hemen temasa geçmelisiniz. Çünkü bu gebelik zehirlenmesi için bir işaret olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, beslenmede tuzun azaltılması da dahil olmak üzere soruna yardımcı olabilir. Uzun süre ayakta durmaktan ya da aynı pozisyonda oturmaktan da kaçınmalısınız.

Mide Ekşimesi

Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça ve bebeğiniz büyüdükçe organlarınız hareket edecek ve yukarı doğru itilecektir. Bu, sindiriminiz daha da yavaşladığı ve midenizdeki asit yemek borusunu zorlandığı için mide ekşimesi yaşamanızın daha olası olduğu anlamına gelir. Rahatsız edici ve acı verici olsa da, size veya bebeğinize zarar vermez. Ancak gebelikte 36. hafta ile birlikte ağrının boğazınıza gitmediğini ancak karnınızın üstünde kaldığını görürseniz, doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.