Gebelikte 34. Hafta
Gebelikte 34. hafta itibariyle artık doğuma pek uzun bir süre kalmamış olur. Bebeğiniz şu an 2300 grama yakın ve yaklaşık 45 cm uzunluğunda. Ayrıca kilo almaya ve yağ oranı artmaya devam ettiği için cildi çok daha pürüzsüz; kıvrımları daha belirgin hale gelmeye devam ediyor. Bebeğiniz artık daha fazla büyümeyecek, ancak kilo almaya devam edecektir. 36-40. Haftalarda bebeğiniz haftada 900 grama kadar vücut yağı kazanabilir.
Bebeğiniz doğuma kadar normal bir şekilde hareket etmeye devam etmeli; hatta doğum sırasında da hareketlerini hissedebilmelisiniz. Büyüdükçe hareketler farklı hissettirir, ancak yine de normal düzenlerini sonuna kadar takip ederler. Bebeklerin doğum yaklaştıkça yavaşladıkları düşüncesi doğru değildir. Sadece hareket etmek için daha az alana sahiptirler.
Bebeğinizin işitmesi artık sizi duyabilecek kadar gelişmiştir, bu nedenle bebeğinizle konuşmaya başlayabilirsiniz. Küçük akciğerleri de neredeyse tamamen gelişmiştir, bu nedenle doğumdan sonra bağımsız olarak nefes almaya hazır olacaklardır. Küçük parmakları ve ayak tırnakları artık büyümüş olacaktır. Bu aşamada bebeğinizin beyni tamamen geliştiği için küçük bebeğiniz rüya görüyor bile olabilir.
Gebelik 34. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Bebeğiniz ilk beslenmeye hazırlık için rahminizde emme hareketi yapmaya başlar.
- Doğum anına hazırlık için bebeğin başı leğen kemiğine gitgide yaklaşır.
- Hamileliğinizin her dakikası plasenta ile besin alışverişi yapan rahim içine 1 bardak kan pompalanır.
- Bebeklerin yaklaşık % 80’i 38 ve 42. gebelik haftaları arasında doğar.
- Plasentadaki kan damarlarının toplam uzunluğu 50 km kadardır.
Hamileliğin 34. Haftasında Neler Oluyor?
Bu haftadan itibaren doğum doktoru sizi doğuma hazırlamak için bilgilendirecektir. Ağrıları ve kasılmaları daha yoğun bir şekilde hissedebilirsiniz. Eğer keseniz yırtılır ve suyunuz gelirse neler yapmanız gerektiği konusunda da bilgi edinirsiniz.
Vajinanızdan gelen sıvının ne olduğunu tam olarak ayırt edemeyebilirsiniz. Bu noktada sıvının rengi önemli bir referanstır. Amniyotik sıvı genellikle soluktur, ancak yeşilse veya içinde siyah noktalar varsa, bu bebeğin dışkısını yaptığına dair bir işaret olabilir. Bu durumda derhal doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. İdrar kaçırıp kaçırmadığınızı anlamak için hijyenik ped ile test yapabilirsiniz. Bir saat sonra pedi alıp kokladığınızda eğer idrar kokuyorsa muhtemelen sadece idrar kaçırmışsınızdır.
Eğer suyunuz gelirse ancak henüz ağrı ya da kasılmalarınız yoksa yine de doktorunuzla iletişime geçmesiniz gerekir. Doktorunuza bağlı olarak 24 -48 saat içerisinde doğum kendiliğinden başlamazsa suni sancı verilebilir. Gebelikte 34. hafta itibariyle ayak bilekleriniz ve yüzünüz ayrıca şişecektir. Ancak şişlik fazlaysa, baş ağrısı veya bulanık görme sorunu varsa, bunlar gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilir. Bu yüzden doktorunuza haber vermeniz önemlidir.
Gebelikte 34. Hafta Semptomları
Bebeğinizin gelişi sadece birkaç hafta uzakta olduğu için, doğum çantanızda ihtiyacınız olacak her şeyin bulunduğunu son bir kez kontrol etmek faydalı olabilir. Ayrıca her ihtimale karşı bebek bezi gibi ürünlerin yedeklerini de almayı düşünmelisiniz.
Şişkinlik ve Gaz
Bu dönemde çok fazla geğiriyorsanız veya gaz şikayetiniz varsa, gazlı içeceklerden kaçınmaya çalışın. Daha küçük öğünler halinde daha sık yemek yemeyi deneyin. Yatmadan üç saat önce ağır, baharatlı veya asitli yiyecekleri kesmek de gerçekten şişkinlik ve gaz şikayetine yardımcı olabilir. Şişkinlik ve gaz sorunu ile karşı karşıyaysanız, yemeyi azaltmak en iyisidir. Nane veya papatya çayı da yardımcı olabilir.
Gebelik Beyni ve Unutkanlık
Gebe kadınların beyin yapısının hamilelik sırasında değiştirildiğini gösteren tıbbi bir araştırma yoktur. Ancak birçok kadın gebelikte 34. hafta ve sonrasında daha unutkan hissetmekten şikayet eder. Bir takım hamilelik faktörleri hafızanızdaki eksiklikleri açıklayabilir. Hamilelik ile birlikte yorgunluk, hormon değişikliklerini beraberinde getirir. Bu da biraz daha karışık hissetmenize neden olur.