Gebelikte 38. Hafta

Artık 3 – 3.5 kilo ağırlığa ulaşmış olan bebeğiniz Gebelikte 38. hafta itibariyle her an dünyaya gelebilir. Organları tam anlamıyla şekillenmiş olan bebeğiniz artık rahminizin dışında yaşamak için hazır ve heyecanlıdır. Sadece bebeğinizin göz rengi pigment eksikliğinden dolayı doğumdan sonra değişecektir. Genelde bebekler gri ya da mavi gözlü olarak doğarlar. Ancak bu renkler zaman ilerledikçe kahverengi ya da yeşile dönüşebilir.

Gebelikte 38. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Kasılmalarınızın başlamasıyla bebeğiniz sizinle buluşmaya hazır olacaktır.
  • Doğumdan önceki son birkaç günü dinlenerek geçirmeniz daha iyidir.
  • Doğumdan sonra bebeğinizin elini tuttuğunuzda parmağınızı sıkıca kavrayabildiğini fark edebilirsiniz.
  • Leğen kemiğinize etki edecek egzersizleri doğuma kadar sürdürebilirsiniz. Bu, doğumu da kolaylaştıracaktır.
  • 30 saniyeden fazla süren ve her 5 dakikada bir gelen kasılmalar doğumun habercisi olabilir.
  • Nasıl ki 37. haftadan önce doğan bebeklere prematüre adı veriliyorsa; 42 haftadan sonra doğanlar da postmatüre olarak adlandırılmaktadır.

Hamileliğin 38. Haftasında Neler Oluyor?

Doğuma yakın olmanız fark etmeksizin bebeğiniz hala kendi düzeninde hareket etmeye devam etmelidir. Eğer bebeğin hareketlerinde bir anormallik gözlemler ya da hissedersiniz derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuza durumu bildirmek için bir sonraki günü beklememelisiniz.

Anüs ile vajina arasındaki doku bölgesine yapılacak olan perine masajı, bu bölgenin doğum sırasında daha az hasar almasını sağlar. Eğer ilk hamileliğinizse masajın ekstra faydasını görebilirsiniz. Doğumun ne zaman olacağını fazlasıyla merak ediyor olmanız normal. Enerjinizi doğacak olan bebeğinize saklamak için doğumdan önceki sürede bol bol dinlenebilirsiniz.

Gebelikte 38. Hafta Semptomları

Gebelerin büyük bir çoğunluğu vaktinde doğum yapsa da erken doğum ihtimaline karşı önceden hazırlıklı olmak önemlidir. Çantanıza temiz kıyafetler, bebeğin eşyaları ile birlikte sıcak su torbası da ekleyebilirsiniz. Ayrıca doğumdan sonra yoğun olarak yaşayacağınız sırt ağrıları için de gerekli ekipmanları alabilirsiniz. Epidural anestezi ile doğum yapmayı tercih ettiğinizde olası risklerin ve yan etkilerin de farkında olmanız gerekir.

Öte yandan bu yöntemde belinizdeki ağrının daha az olması ya da hiç olmaması da mümkündür. Enjeksiyon sırtın alt kısmına yapılır. Anestezi hemen etkisini gösterir ve doğum sadece 20 dakika sürer. Genel anestezide olduğu gibi uyuşuk ya da sersemlemiş hissetmezsiniz. Sadece doğumdan sonra biraz baş ağrısı bulunabilir.

Düşük doz epidural olarak da geçen mobil epidural çeşidi de bulunmaktadır. Bu yöntemde ağrı kesici özellik üst düzeydeyken bacaklarınızı oynatmanıza müsaade eder. Bacaklarınızı hareket ettirebileceğiniz için bebeğinizin ilerlemesi de kolaylaşır. Ayrıca hamilelik süresi boyunca yan yatan kadınların vajinal doğum yapabilmesi çok daha mümkün ve kolaydır.

Mukus Tıpası

Rahim ağzını kaplayan yoğun bir tabaka olan mukus tıpası, genelde vajinayı ulaşabilecek mikroplardan korur. Doğum yaklaştıkça bu tabaka dışarıya atılır. Genellikle doğum ağrılarının başlamasıyla atıldığı görülür. Ağrı, her kadında yoğun bir şekilde yaşanmayabilir. Ağrılarınız olmasa dahi vajinal akıntıda artan yoğunluk ile doğuma az kaldığını çıkarabilirsiniz. Mukus tıpasının atılmasıyla rahim ağzı da daha açık hale gelir. Bu olaydan birkaç gün sonra doğum gerçekleşebilir. Mukus, parçalar halinde birkaç gün süresince atılabileceği gibi damla şeklinde bir yumru olarak da atılabilir.

Yuva Yapma İçgüdüsü

Bir anne, doğmamış bebeğini koruma ve dünyaya hazırlama içgüdüsü ile ona korunaklı bir yuva sağlamak ister. Bunun bir sonucu olarak da doğumdan önceki son birkaç haftada duygularda ve enerji düzeyinde dalgalanmalar görülebilir. Bu içgüdü ile evinizi temizlemek, ortamı doğuma daha hazır hale getirmek isteyebilirsiniz. Ancak gebelikte 38. hafta aşamasında olan kadınlarda bu içgüdüler kontrol edilemez bir hal alabilir. Sakin olmak ve kendinizi çok yormamak yapabileceğiniz en doğru şeydir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.