Gebelikte 4. Hafta
Döllenmiş bir yumurta rahminize sadece iki hafta önce yerleşmiş olabilir. Eğer son adet döneminizin ilk günü dört hafta önce ise bu, dört haftalık gebe olduğunuz anlamına gelir. Hamileliğin bu aşamasında bebeğiniz embriyo olarak bilinir. Plasenta birkaç hafta içinde oluşuncaya kadar bebek enerjisini ve beslenmesini bir yumurta kesesinden alırlar. Büyüyen embriyo gebelik 4. hafta içinde henüz 3 mm uzunluğunda bile değildir. Hala bir elma tohumundan daha küçüktür. Küçük boyutuna rağmen, embriyo üç farklı bölüme ayrılırken birçok şey meydana gelir.
Bir bölümde beyin ve merkezi sinir sistemi, sinir tüpleri gitgide şekillenmeye başlar. Diğer iki bölümde, kalp ve dolaşım sistemi halihazırda oluşmaya başlar ve akciğerler ve bağırsaklar gelişimin ilk aşamasındadır. Ayrıca bir embriyonun kalbi gebe kaldıktan sadece 3 hafta sonra atmaya başlar. İlk üç aylık dönemin ilk ayından önce bebeğin işitme duyusu gelişir.
4 Haftalık Gebelik
Dört haftada bazı hamilelik belirtileri hissedebilirsiniz, ancak bunları genelde yaklaşma olan adet gününüze bağlarsınız. Göğüslerinizde bu dönemde ağrı hissi olabilir. Hatta biraz lekelenme veya hafif kanama görülebilir. Gebelik testi yaptıysanız, bu haftada artık test pozitif çıkacaktır. Sonrasında bu süreci birlikte yönetmek istediğiniz kadın doğum doktorunuza bir randevu alabilirsiniz.
İlk randevunuz sırasında, kendiniz ve ailenizin sağlık geçmişi hakkında sorular sorulacaktır. Hamilelikte beslenme ve rahatınızın sağlanması ve doğum öncesi bakımınızda dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi verilecektir. 10. haftaya kadar jinekoloğunuzu daha sık görebilirsiniz. Ayrıca bu aşamada artık gerçekten hamile olduğunuzu hissedebilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Gebelik testleri idrarınızdaki hCG (insan koryonik gonadotropin) hormonunu tespit ederek hamileliğinizi doğrular. Bu hormon, döllenmeden yaklaşık altı gün sonra vücudunuzda bulunmaya başlar. Ancak hCG’nin hamilelik testi ile tespit edilecek bir seviyeye ulaşması yaklaşık iki hafta sürer.
Bu da genellikle bir sonraki adet periyodunuzun ilk gününe denk gelir. Evde yapılan hamilelik testinin her zaman % 100 doğru sonuç vermeyebileceğini unutmamak önemlidir. Özellikle de test talimatlarını izlemez ve doğru zamanda test yapmazsanız sonuç yanıltıcı olabilir. Olumsuz bir sonuç aldığınızda, adet gününüzden birkaç gün veya hafta sonra bazen hCG seviyeleri gitgide arttığı için tekrar test yapmakta yarar vardır. Testiniz pozitif çıktığı anda doğum sürecini yönetmek için doktorunuza başvurmanız gerekir.
Hamileliğin İlk Aşamasında Bilinmesi Gerekenler
Diş Eti Kanamaları
Hamilelikte dişlerinize iyi bakmak gerçekten önemlidir. Bazı anneler diş etlerinde kanama gibi sorunlara daha eğilimli olabilir. Bu tarz kanamalar hamileliğin ilk günlerinde ve haftalarında ortaya çıkabilecek bir şeydir.
Vajinal Kanama
Hamileliğinizin ilk 4 haftasında vajinada küçük bir kanama veya pembe veya kahverengimsi bir akıntı fark edebilirsiniz. Bu durum döllenmiş bir yumurta büyümeye başladığında rahmin duvarına yapıştığı için ortaya çıkan kanamadır. Kadınların üçte birinin bu tip bir kanama yaşadığı düşünülmektedir.
Sorun şu ki vajinal kanama normal adet dönemine denk gelebilir. Bu da gebelik durumunun anlaşılmasını zorlaştırır. Hamileliğin bu çok erken döneminde görülen kanama endişe edilecek bir şey değildir. Son derece normaldir ve gelişmekte olan bebek için risk teşkil etmez. Bununla birlikte, daha karın ağrısı, bulantı, baş dönmesi veya kusma yaşıyorsanız muhakkak doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hassaslaşmış Göğüsler
Göğüslerinizin hassaslaşması, hamileliğin erken bir belirtisidir. Büyüyen bebeğinizi desteklemeye yardımcı olan hormon dalgalanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Adet döneminizdeki gibi daha fazla östrojen ve progesteron üretimi yaşanır. Ayrıca hamileliğinizin başlarında göğüsler üzerindeki cildin yüzeyinin hemen altındaki mavimsi damarları da fark edebilirsiniz. Bunlar sizden bebeğinize besin ve sıvı taşır. Hamilelik sırasında göğüs ağrısını yenmenin en iyi yolu iyi, gebelik için tasarlanmış sutyenler kullanmaktır.