Gebelikte Birinci Hafta

Erkek bedeninden çıkan 250 milyon sperm hücrelerinden bir tanesi vajinayı geçerek rahme girmesi ve fallop tüp kısımlarına ulaşarak yumurtaya girmeyi deneyecektir. Yumurtanın döllenmesi sırasında zigot isminin verildiği yapı oluşması ve rahim içerisinde gelişmeye başlama kısımlarıdır. Gebelikte ilk 3 hafta aslında anne adayları teknik olarak hamile değildir. Gebeliğin ilk haftası sadece 250 milyon spermden bir tanesi gerekli adımları geçerek vajinayı dölleme işlemleri olmaktadır. 16 özdeş hücre oluşumu, bölünmesi, rahme yerleşmesi ve gelişmesi bir haftalık süreç içerisine oluşacaktır. Bu süreçte bebeğin cinsiyeti henüz oluşmamıştır.

 

Gebeliğin İlk Haftasında Bebeklerde Oluşan Değişiklikler

Fallop tüplerinin uç kısımlarında yer alan hareketli saçakları yumurtlama sırasında atılan yumurta hücrelerini yakalayarak iç kısma alır. İlerlemesini bu noktada sağlar. Döllenme işlemi bu noktada fallop tüpleri içerisinde gerçekleşir. Yumurtalıklar içerisinde yer alan ve olgunlaşmış şekilleri ile ortalama 150 mikron çapında olan yumurta hücreleri, regl dönemi olarak bilinen adet döneminin ilk gününden itibaren olgunlaşma işlemlerine başlar. Yumurta hücresi olgunlaşma için geçen sürede içi sıvı dolu kesecik olarak bilinen folikül içerisinde yer alır.

Folikül yapısı 18 ile 20 mm arasında olduğunda çatlama gerçekleşerek içerisindeki yumurta hücresini serbest bırakır. Serbest bırakılan hücre fallop tüpünün içerisine geçer ve yerleşir. Yumurtalıkla folikülün çatladığı noktada oluşmaya başlar. Bu yapı sayesinde progesteron hormonu salgılanması başlar. Hormon sayesinde rahim iç tabakası gebeliğe hazır hale gelir.

Gebelik Sırasında 1. Haftada Anne Adayının Bedeninde Gözlenen Değişiklikler

İlk gebelik haftası teknik olarak bir hamilelik olarak sayılmaz. Adet dönemlerinin ortalama olarak 14. günü içerisinde yaroş halinde olan spermlerden bir tanesinin yumurtalık içerisine girmesi başarması ile döllenme gerçekleşecektir. Yumurtlama adı ile bilinen bu döngü sağ ve sol fallop kanallarında atılan yumurta hücreleri sayesinde ilk hafta içerisinde olgunlaşma gerçekleşecektir. Döllenmiş yumurta olarak bilinen zigot yumurta kanalı içerisinde yer alan rahme doğru giderek 3 4 günlük bir yolculuk gerçekleştirecek ve yolculuk sonunda 16 adet hücreye bölünmesi olacaktır. Rahme varması gerçekleşen zigota Morula denmektedir. 1 ya da 2 günlük süre içerisinde rahme yerleşmesi sağlanacak olan morula gelişmeye ve dönüşüm işlemlerine başlayacaktır.

Birinci haftanın sonuna gelindiği zaman artık hücreler yavaş yavaş gebelik hormonları salgılanmasını salgılamak adına ilk adımları meydana getirecektir.

Gebelikte Birinci Hafta Sağlık Ve Beslenme

 

Anne adayları eğer bilinçli ve planlı olarak hamile kalmaya karar verdilerse folik asit kullanımlarına en kısa sürede başlamaları gerekir. Bebek oluşumu ve gelişimi için en önemli etkilerden bir tanesi olacaktır. Kalsiyum, demir, protein de hem bebek için hem de anne sağlığı için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Vitamin ve mineralleri de kontrollü bir şekilde almak her iki tarafın da gebelik sürecini rahat bir şekilde atlatması için uygun olacaktır.

Gebelikten önce planlı hamile kalacak kişilerin hamile kalmadan iki ay önce folik asit almaya başlamış olması gerekir. Folik asit yapısı anne bedeninde nöral tüp defektlerinin embriyoda daha oluşmadan önlenebilmesini yüzde yetmiş oranda sağlamaktadır. Nöral tüp olarak bilinen yapı beyin doku kısımlarından başlayarak omur ilik kısımlarına kadar gelen bir yapı olmaktadır. Döllenme sonrasında 2 ile 3. hafta arasında bir gelişim gösterecek yapıdır. Gebelikte 1. haftada gelişim adımlarının sorunlu olması nöral tüp yapısında her hangi bölgelerde açık kalmasına da sebep olması söz konusu olabilir. Bu durum ise nöral tüp defekti olarak bilinir. En sık rastlanan durumlardandır. Hayati bir duruma neden olmaktadır.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.