Rota Hastalığı
Rota hastalığı (virüsü) 2 ve altında yaşlara sahip çocuklarda meydana gelen ve bağırsak iltihaplarına neden olan bir çeşididir. Tüm dünya üzerinde yer alan çocukların beş yaşlarına kadar bir kere de olsa bu sağlık sorunları ile yüz yüze gelmeleri dikkatleri çekmektedir. Hastalık kendisini çocuklarda;
- Kusma
- İshal
- Şiddetli ateş olarak belli eder.
Rota Hastalığı
Hastalık kendini daha çok kış ve ilkbahar aylarında gösterirken bulaşma yolu olarak oral-fekal olarak bilinir. Yani ağız dışkı olarak bulaşan bir hastalıktır. Sadece kış ve ilkbaharda değil diğer mevsimlerde de gözükebilir. Fakat bu mevsimlerde daha sık rastlanılmaktadır. Şiddetli bir sıvı kaybına neden olmasından dolayı küçük çocuklarda ölüme dahi neden olabilecektir. Hastalığın çocuk bedeni içerisinde kuluçka süresi iki gün olmaktadır. İyileşme süresi ise çocukların bağışıklık durumlarına göre ortalama olarak bir hafta olmaktadır. Hastalığın tedavisi için belirli bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat bundan korunmak için belirli bir aşı geliştirilmesi yapılmıştır. Rota virüsü ishali geçiren kişiler tekrar bu hastalık ile yüzleşebilirler.
Rota virüsü insanlardan biri birine geçebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Özellik ile bu beş yaşın altında yer alan çocukların risk altında olmasına neden olmaktadır. Yetişkinlerde çok nadir gözüken bir durumdur ve pek rastlanılmaz. Hasta olan çocukların biri birilerine kusmuk ya da dışkı yolu ile virüsleri bulaşır. Hasta olan çocukların kullandıkları oyuncaklar, eşyalar ya da temas ettikleri noktalar tam anlamı ile dezenfekte edilmeden diğer çocukların dokunmasına izin verilmemelidir. Öksürük ile bulaşması da mümkün olacaktır. Bu yüzden kreşlerde çocukların bu hastalık ile yüz yüze olmaları daha yüksek ihtimaller arasındadır.
Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Çocukların yakalanmalarının büyük bir ihtimal olduğu rota virüsü belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Yaklaşık olarak iki gün kuluçka süresi olan bu hastalığın ilk belirtisi kusma ve ateş ile başlar.
- Bol sulu ishal ile kendini belli eder.
- Karın kramplarının girmesinden dolayı bebekler çok huzursuz olacaklardır.
- Sıvı eksikliği oluşmaya başlayan bebeklerde gözlerde çökme yanı sıra huzursuzluk, az idrar yapma, göz yaşlarında azalma, derinin pörsük durması, bıngıldak kısımlarının çökmesi, bitkinlik ve normale göre hızlı nefes alıp verme gibi durumlar gözlenir.
- Hastalığın asıl hassas olan noktası bedenlerde oluşacak fazla sıvı kaybı olmaktadır.
- Hastalık ortalama olarak çocukların bağışıklık sistemlerine bağlı olarak 3 ile 9 gün arasında bir süre kalacaktır.
Rota Virüsü Tedavi Yöntemleri
Rota virüsü tedavisi için şu an belirli olan bir ilaç yoktur. Bebekleri ve çocukları korumak adına geliştirilen bir aşısı yer almaktadır. Fakat buna rağmen çocukların yine de virüsü kapmaları söz konusu olabilir. Bunlardan çocukları ve bebekleri korumak adına tedavi sırasında ana prensip olarak kusmayı kesmek ve kayıp edilen sıvının geri yerine koyulmasını sağlamak olmalıdır. Kayıp edilen kadar sıvı eklenmezse bu çocukların hayatlarına dahi neden olabilir. Hastalık sırasında şiddetli ateş olacağı için ateş düşürücü etkenler ile çocuklarda havale geçirme gibi durumları engellemek adına ateş düşürücü tercih edilebilir. Eğer sıvı kaybı çok olmuyorsa ve bir bebekte meydana geldiyse ağız yolundan tuzlu şekerli bir su verilmesi yeterli olacaktır. Yoğurt ya da pirinçle yapılan çorbaların yanı sıra patates ve muz verilmesi sağlanılabilir. Ek gıdalar ile çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bu süreçte inek sütünün azaltılması ve yağlı gıdalardan uzak durulması önemlidir. Ek besin alamayan çocuklar için anne emzirmeye devam eder ya da ishal için önlem mamaları tercih edilerek hastalığın atlatılması beklenir.