Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı beslenme genel olarak dengeli ve düzenli beslenmekten geçer. Yeterli bir şekilde dengeli beslenmeyi tercih eden kişilerin sağlıkları ile kolay kolay bir problem yaşamadıkları ve dayanıklılık konusunda diğer kişilere oran ile daha dirayetli oldukları da bilinmektedir. Bedeni oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli bir şekilde çalışma faaliyetlerini yürütebilmeleri adına besin öğelerinden yani; yağlardan, proteinlerden, vitaminlerden, minerallerden, karbonhidratlardan yeteri kadar alınmasına ihtiyaç duymaktadır.
Her ne kadar diyet yapan kişiler karbonhidrat ya da yağ tüketimine karşı olsa bile bedenin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yürütebilmesi adına her şeye ihtiyaç duymaktadır. Besin ihtiyaçlarını tek bir tarafa yönlendirmek gerekli olan enzimlerin sentezlenmemesine neden olacağı için yanlış olan bir durumdur. Dengeli bir şekilde beslenerek kişilerin her şeyden dengede alması yeterli bir durum olacaktır.
Dengeli Beslenme Önerileri
Dengeli beslenme sırasında birçok şeyin gözler önüne alınarak hareket edilmesi gerekir. Bu noktalara bakılacak olursa;
- Doymuş yağ olarak bilinen kuyruk yağı gibi ürünlerin az miktarda tüketilmesi gerekir. Bir yandan damar tıkanıklıklarına neden olabilecekleri gibi bir yandan da kalori miktarları bir hayli fazla olmaktadır. Bunun yerine daha çok zeytinyağı gibi ürünlerin tercih edilmesi uygun olacaktır.
- Protein alırken süt ve süt ürünlerinde her şeyi yarım yağlı ya da yağsız olarak tüketmeye özen göstermek gerekir. Çünkü içerisinde yer alan yağ kalorisi protein değerini öldürebilecektir. Bu da hem protein kaybı yaşanmasına neden olacak hem de boştan yere kalori alınmasına neden olacaktır.
- Protein açısından nohut, kırmızı beyaz et, balık, kuru baklagiller yeteri kadar tüketilmelidir. Bunların da yağsız olan kısımları insan bedeninde dengeli beslenme için önemli olan bir etkidedir.
- Şeker insan bedeninde yer alan en büyük düşmanlardan bir tanesi olmaktadır. Bu yüzden tüketilen ürünlerin ya şekersiz olmasına ya da şeker oranının bir hayli düşük olmasına dikkat etmek gerekir. İlerleyen süreçlerde diyabet hastalıkları ile karşılaşmamak adına dikkat edilmesi gereken bir adımdır.
- Günlük tüketilen tuz miktarının ortalama 6 gr olmasına dikkat etmek gerekir. Fazla tuz hem tansiyon gibi sağlık sorunları ile karşılaşılmasına neden olabileceği gibi hem de kişilerin bedenlerinin ödem tutmasına neden olacaktır. Beraberinde getirecek olduğu birçok sağlık sorunları ile karşı karşıya gelmemek adına bu noktada tuz kullanımını en aza indirmek gerekir.
- Dengeli ve sağlıklı beslenme sırasında en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi de güne düzgün bir kahvaltı ile başlamak olmaktadır. Beden için uygun olan yiyecekler ile düzgün bir şekilde kahvaltı yapmak kişilerin daha dinç bir şekilde hayata başlamalarına yardımcı olacaktır.
- Gece boyunca gıda alımı yapılmamalıdır. İnsanların gün içerisinde akşam saatler yediyi gösterdiği an kolay kolay meyve dahi tüketmemeye dikkat etmesi gerekir. Meyve içerisinde yer alan şeker oranı da kişilerin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.
- Her ne kadar kafein bağımlısı olan kişiler günümüzde bir hayli fazla olsa bile bunun oranını korumaya dikkat etmek gerekir. Fazlası her şeyin olduğu gibi kahvelerin de zarar olacaktır. Günde ortalama bir ya da iki fincan kahve tüketimi kalp atış ritmini düzenleyecek fazlası da kalp çarpıntıları olmasına neden olacaktır.
- Zihinsel faaliyetlerin daha aktif olmasını sağlayabilmek adına fındık, ceviz ya da badem gibi kuru yemişlerden kişiler aç karınlarına günlük bir avuç tüketebilirler. Bu hem metabolizma hızına etki edecek hem de kişilerin zihinsel olarak yorgunluk yaşamadan hayatlarına adapte olmasına yardımcı olacaktır.