Şeker Hatalığı
Şeker hastalığı, Diyabet hastalığı olarak da bilinen bu hastalık insanlığın en büyük problemlerinden bir tanesi olmaktadır. Çağın vebası olarak adlandırmak dahi doğru olacak bir kavramdır. ABD nüfusu içerisinde ortalama yüzde yirmi oranla değişiklik gösteren bu diyabet sorunu ülke sınırları içerisinde 7 milyon üzerinde olması ile dikkatleri çekmektedir. Tarif boyunca en hızlı yaygın hale gelen bir hastalık türü de olmaktadır. Hastaların dolaşım sistemlerinden tutun gözlerine ya da böbreklerine kadar birçok ciddi zararlar vermesi ile yer alır. Sigorta tarafından karşılanan bir sağlık durumu olmasından dolayı büyük bir mali yük getiren sağlık sorunu olmaktadır.
Diyabet her geçen gün hızlı bir şekilde artmaktadır. Bunun ana nedenleri kişinin genetik faktörleri olabileceği gibi büyük bir oran ile beslenme durumlarında dolayı kaynaklanmaktadır. Düzenli ve dengeli beslenme adımlarını gerçekleştiremeyen kişilerin daha çok karşılaştıkları da bilinmektedir. Ülkemizde bu kadar fazla diyabet yer almasının ana nedenlerinden bir tanesi ekmek olmaktadır. Haddinden fazla bir ekmek tüketimi olması ve içerisinde insülin direncini düşüren yapıların olması çocuk genç yaşlı demeden birçok kişinin bu sorun ile yüzleşmelerine neden oluyor. Ekmek kaynaklı olan sorunlardan geride kalmak için daha çok çavdar, tam buğday ya da mısır ekmeği gibi türlerin tüketilmesi büyük oranda etkili olacaktır.
Şeker Hastalığı Belirtileri
Günümüzde her geçen gün hastalık sayısı artmaktadır. Şeker hastalığı belirtileri incelenecek olursa;
- Kişilerde sık idrara çıkma isteği
- Ağızda meydana gelen kuruluk
- Çok su içme isteği
- Ciltte oluşan yaraların geç iyileşme göstermesi ve leke kalması
- Kaşıntılı ve kuru halde olan bir cilt
- Sık sık infeksiyon durumlarına maruz kalma
- El ya da ayaklarda oluşan uyuşukluk
gibi belirtileri yer alır. Bu belirtiler bazen yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu belirtileri olan kişilerin kesinlikle iç hastalıkları yani dahiliye uzmanlarına giderek açlık ve tokluk olmak üzere iki çeşit kan vermeleri gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Tanısı
Şeker hastalığı tanısı doktor kontrolü tarafından olmaktadır. Aç ve tokken olmak üzere alınan iki kan değerleri de incelenir. Bu değerlerin oranlarına göre ya düzenli beslenme listesi ya ilaç ya da insülin iğnesi verilmesi söz konusu olabilir. Belirtileri yer alan kişilerin şeker oranları daha çok düşmeden ya da inmeden kısa süre içerisinde doktor kontrolüne girmeleri ilerleyen sonuçların önüne geçmek için bir önlem olacaktır.
Şeker Hastalığı Tedavisi
Şeker hastalığı tedavisi her ne kadar var gibi düşünülse bile aslında kesin kurtuluş diye bir şey yoktur. Daha çok doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, ilaçla takviye, insülin direnci için gerekli olan iğne yardımları olacaktır. Normalden biraz yüksek çıkan kişilerin şeker oranlarını dengelemek için direk ilaç yollarına başvuru yapılmaz. İlk olarak bir beslenme ve spor listesi hazırlanarak dengelemek için emek sarf edilir. Kişilerin üç ya da altı ayda bir kontrol edilmesi sağlanır. Eğer bu liste ile şeker oranı normale dönerse kontroller devam ederken düzenli beslenmenin de devam etmesi sağlanır. Eğer normalin üstünde çıkarsa bu süreçte ilaç ile normal orana indirme sağlanır ve bu ilaç maalesef ki bir ömür devam eder. İlaç sayesinde normal oranda yer alan şeker sırasında yine kişilerin sağlıklı beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. En üst nokta olarak kullanılan yöntem insülin iğnesi olmaktadır. Bu daha çok kişilerin şeker oranlarının çok yüksek çıkması sonucu verilir. Eğer kişiler azimli bir şekilde devam ederse ve ilaçlarını aksatmadan yer alırsa istedikleri sonuna erişebilmeleri mümkün olacaktır. Bu noktada önemli etkilerden bir tanesi de kişilerin moral ve motivasyonlarının iyi olması hemen streslerden uzak kalmaları olacaktır.