Anemi Nedir?

Anemi, vücutta var olan hemoglobin değerin olması gereken değerden daha az olmasıdır. Anemi diğer bir adıyla kansızlık kan hücrelerinin yeterli miktarda vücutta olmamalarıdır. Kan hücreleri denildiğinde akla gelen hücreler; eritrosit, lökosit, trombositlerden meydana gelir. Eritrositler vücutta, 120 gün yaşarlar. Oksijen ve demir bileşenlerini dokulara iletirler. Eritrosit ve diğer kan hücrelerinin azlığında anemi meydana gelir. Anemi Hastalığı herkeste görülebilen bir hastalıktır. Kadın ve çocuklarda daha fazla görülebilir. Bunun nedeni, yetersiz ve dengesiz beslenmedir.

 

Anemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Anemi Hastalığı belirtileri, halsizlik, yorgunluk, ciltte solgunluk ve morarmalar, tırnaklarda morarma, uykuya eğilim, enfeksiyona karşı yatkınlık, diş etinde oluşan kanamalar, iştahsızlık, aşırı kilo kaybıdır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Anemi Hastalığı yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülmesi mümkündür. Çocuklarda görülme nedeni, genetik yatkınlıktır. Anne karnında büyüme ve gelişme esnasında organların eksik olması veya hiç oluşmaması durumunda meydana gelir. Anemi hastalığında, tavsiye edilen en önemli şeylerden birisi “Kan yapıcı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi.” Bunlardan birisi, pekmez tüketimidir. Pekmez tüketiminde de bilinen yanlış bir gerçeği düzeltmek gerekirse pekmez tüketimi kan yapabilir, ancak demir eksikliği anemisine de neden olabilir.

 

Anemi Çeşitleri Nelerdir?

Anemi çeşitlerinden bazıları şunlardır: Megaloplastik anemi, kronik enfeksiyon anemisi, orak hücreli anemi, akdeniz anemisi, aplastik anemidir. Bu anemiler ek olarak otoimmün hemolitik anemi hastalık anemisi de eklenebilir. Bu anemi çeşitlerinden bazıları, kanserleşme yönünde seyir gösterebilir. Bunlardan birisi de Lösemidir. Lösemi, aplastik anemiye bağlı olarak gelişen bir hastalık türüdür. Özellikle, çocuklarda kemik ve kemik iliğinde Lökosit hücrelerinin üretilmemesine bağlı olarak ortaya çıkar.

 

Anemi Tedavisinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Anemi tedavisinde, tıbbi tedaviye bağlı kalmadan koruyucu ve alternatif tıp uygulamaları da yapılabilir. Tedavide öncelikle hangi anemi türünün olduğun teşhisi konulmalıdır. Buna göre de hafif ve ağır seyreden anemi vakaları ayaktan veya yatırılarak tedavi altına alınmalıdır. Aplastik anemide ise birey, koruma altına alınmalı, enfeksiyonlardan uzak tutulmalıdır. Yumuşak diş fırçası kullanılarak diş eti kanamaları önlenmelidir. Yumuşak posalı gıdalar yönünden ve vitamin yönünden diyet zenginleştirilmelidir. Ortak enjektör kullanımı, burun ve kulak deldirme gibi işlemler Lösemi hastaları tarafından kullanılmamalıdır. Açık yaralar, pansuman yapılarak kapatılmalı ve enfeksiyon alması önlenmelidir. Anemi çeşitlerine göre, anemi tedavisi yapıldığı için aile öyküsünün de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir. Ailede Lösemi veya herhangi bir kanser öyküsünün varlığı tedaviye yön verebilir. Genel olarak anemi tedavisinde ise uzun bir tedavi süreci olacağı için hastaların, öncelikle sabırlı olması gerekir. Yapılan kan tetkiklerinde hemoglobin düzeyi kontrol edilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.