Vitiligo Nedir?
Vitiligo nedir? Kimlerde görülür ? sorularının cevaplarını bulmaya çalışalım. Vitiligo bir cilt rahatsızlığıdır. Vücut derilerimizde pigment üreten, dolayısı ile derimize rengini veren melonosit hücrelerinin hasar görmesi sonucu bu hastalık oluşur. Hasar gördükleri için pigment üretemezler. Pigmentin az olması sonucu süt beyaz lekeler oluşur vücudumuzda. Lekelerin büyüklüğü değişkenlik gösterir. Nokta kadarda olabilir 1-2 madeni para büyüklüğüne de erişebilir.
Vitiligo Nedir?
En çok görüldüğü yerler el, kol, bacak ve yüzdür. Genital bölgede de görülme olasılığı fazladır. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Eğer anne babanızdan birinde vitiligo‘ya yakalanma oranınız çok yüksek olacaktır. Yapılan araştırmalarda ailesinde bu hastalık olan kişilerin % 25 de vitiligo hastalığı görülmüştür.
Vitiligo Hastalığının Sebepleri
Genetik faktörler dışında bu hastalığın görülmesinin en büyük etkenlerinden biride strestir. Ani ve büyük bir acı sonunda bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Stres devam ettiği müddetçe vucutta ki bu beyaz lekeler artmaya devam edecektir. Hastalığın ortaya çıkma yaşı değişkendir ama hastaların yarısı 20 yaşından önce bu hastalığa yakalanmıştır. Derimize renk veren pigmentleri üreten melonosit hücrelerin bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu yok olduğu ve bu sebeple bu hastalığın ortaya çıktığı söylenebilir. Güneş yanmasının da vitiligoyu tetiklediği görülür. Vitiligo‘nun belirtisi vücutta yama şeklinde çıkan beyaz lekelerdir. Bazı durumlarda vücudun tamamı beyazlar. Bu beyazlaşmanın olduğu bölgelerde ki kıllarında beyazlaştığı görülür. Koyu tenli kişilerde hemen fark edilir. Acık tenli kişilerde işe güneş yanması belirginleşir.
Vitiligo Tedavisi
Vitiligo tedavisinde amaç melonosit hücrelerinin çalışmasını normale döndürmektir. Bunun için ilaç ve kremler doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir. Son dönemlerde uygulanan en etkili yöntem ise lokal ultraviyole B(UVB) ışık tedavisidir. Yeni geliştirilen bu yöntem sadece lekelerin olduğu bölgeye uygulanır. Bu tedavi uzun süreli bir tedavi yöntemidir, bir kaç seansta sonuç alamazsınız. En az 10 seansta hastalığa cevap alınır. Bu seanslar sonrasında hasta normal yaşantısına sorun olmadan dönebilir. Haftada 2- 3 seans uygulanır. Başarı oranı yüz bölgesinde daha fazladır. Kol ve bacaktaki lekeler daha inatçıdır. Bu hastalık güneş ışınlarına hassastır bu yüzden bol koruyucu faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır ve stresten uzak durulmalıdır.