Gebelikte 20. Hafta
Nihayet gebelik 20. hafta ile birlikte hamileliğinizi yarılamış durumdasınız. Bu haftadan itibaren bebeğinizin boyu artık baş kısmından ayağına kadar ölçülerek hesaplanır. 20. haftada bebeğiniz 16.5 cm uzunluğundadır; kafadan topuğa kadar boyu yaklaşık 25 cm olacaktır. Büyük bir domates boyutunda olan yavrunuz hızla büyümeye devam eder. Alan izin verdiği ölçüde bebek içinizde hareket edip eğlenmeye devam edecektir.
Vücudu büyüyor olsa da bebeğinizin beyni duyuları kontrol edecek olan sinirleri oluşturmaya devam eder. Oluşacak sinirler koku almalarını, görmelerini, duymalarını, tatmalarını ve dokunmalarını sağlayacaktır. Ayrıca bağırsaklarında mekonyum üretmeye başlayacaktır. Bu, bebeğinizin doğumdan sonra ilk bağırsak hareketini oluşturacak dışkıdır; sindirim salgısı ve ölü deri hücrelerinin zararsız bir amniyotik sıvı karışımıdır.
Gebelik 20. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Artık bebeğiniz kalp atışlarınızı ve müzik gibi dış sesleri duyabiliyor.
- Bebeğinizin saçları büyümeye başlıyor.
- Bebeğiniz artık takla atabiliyor.
- Hamile kadınların kanlarında daha az oksijen vardır, bu da hamilelerde görülen unutkanlığı açıklayabilir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmak için kızılcık suyu içilebilir.
Hamileliğin 20. Haftasında Neler Oluyor?
Yumru büyümeye devam ederken karnınızda biraz ağrı olabilir. Bu, bebeğiniz büyüdükçe rahminizin her iki tarafında gelişen bağlardan kaynaklanır. Tamamen normaldir, ancak her konuda olduğu gibi, çok fazla endişeleniyorsanız kadın doğum uzmanınız ile konuşmalısınız. Bazı kadınlarda ise hamile kaldıktan sonra pelvik kısmında kronik bir ağrı oluşur. Büyüyen karnınız uykularınızı böldüğü için kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Daha rahat uyumak ve karnınıza destek olmak için hamilelik yastıkları kullanabilirsiniz. Bu yastıklar doğumda sonra emzirirken de rahatlık sağlayacaktır.
Bebeğinizin büyümelerinin normal devam ettiğinden emin olmak için gebelik 20. hafta sonrasında anomali taraması yapılacaktır. Büyük organlar uygun gelişim açısından kontrol edilecektir. Amniyotik sıvı, plasenta yerleşimi ve kalp atım hızı bebeğin geliştiğinden emin olmak için incelenecektir. Taramanız ayrıca plasentanın konumunu da gösterecektir.
Düşük durumdaki bir plasenta (rahmin alt kısmına yapışmış) bazen anomali taramasında tanımlanabilir. Vakaların % 90’ında olduğu için fazla endişelenmenize gerek yoktur. Bebeğiniz büyüdükçe genişleyen rahminiz doğal olarak plasentayı kaslarınızdan yukarı doğru çeker. Bazı kadınlarda plasenta 20 hafta sonrasında da alt kısımda durmaya devam eder. Plasenta hamileliğin sonunda rahim açıklığını kısmen veya tamamen bloke edebilir. Bu, 200 doğumdan 1’ini etkiler. Bununla birlikte, plasentanızın normale döndüğünü kontrol etmek için 32-36 hafta arasında başka bir ultrason taraması istenecektir.
Gebelik 20. Hafta Semptomları
Hamilelik sürecinin ortasına gelmişken eğer evcil hayvanlarınız varsa onları da gelecek olan bebeğe hazırlayabilirsiniz. Kedi ya da köpeğinizin karnınıza dokunmasına izin vermek, bebeğin varlığını hissetmelerini sağlayacaktır. Artık alacağınız kilolar dışında daha rahat bir hamilelik geçirmeyi bekleyebilirsiniz.
Vajinal Akıntı
Artan vajinal akıntı yaygın bir gebelik semptomudur. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, ancak akıntı rengi değişiyorsa ve herhangi bir acı hissediyorsanız doğum doktorunuz ile konuşun. Vajinal akıntı genellikle hormonal değişikliklerle tetiklenir, bu nedenle hamilelik sırasında daha büyük miktarlarda akıntı fark edebilirsiniz. Buna rağmen, normalde şartlarda güçlü bir kokusu olmamalı veya başka semptomlar üretmemelidir. Aksi durumlar enfeksiyon belirtisi olabileceği için ihmal etmemelisiniz.
Bayılma ve Baş Dönmesi
Hamileliğiniz boyunca görebileceğiniz bayılma ve baş dönmesi, kendi başına bir hastalık değil, bir şeylerin doğru olmadığını bilmenizi sağlayan bir semptomdur. Hamileliğinizin bu aşamasında, kan damarı üzerinde büyüyen karnınızdan ötürü rahatsız olmamanız adına sırt üstü yatmamanız tavsiye edilir. Bu pozisyonda yatmak baş dönmesini tetikleyebilir. Ancak anemi, su kaybı ve düşük kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere baş dönmesinin şiddetini artırabilir. Gece boyunca rahat bir uyku uyumak için gebelik 20. hafta sonrasında artık yan pozisyonda uyuyabilirsiniz.