Gebelikte 21. Hafta

Gebelik 21. hafta ile birlikte artık yolun yarısından fazlasını tamamlamış bulunuyorsunuz. Bebeğiniz kilo almaya başlıyor. Doğum öncesi eğitimler almayı planlıyorsanız bu haftadan itibaren derslere başlayabilirsiniz. Doğduktan sonra bebeğinizin sesinizi tanıması için onunla sık sık konuşmalısınız. Gebelikte 21. Hafta bebeğiniz ortalama 26.7cm uzunluğunda ve 360g ağırlığındadır, ancak bu bebekten bebeğe değişecektir. Artık kilo almaya başlıyorlar ve biraz yağ topluyorlar. Bu, onlara ilk kez sevimli tombul yeni doğan görünümünü kazandıracaktır.

Kaşları ve göz kapakları artık oluşan bebeğinizin gözlerini açıp kapatması da mümkün. Şaşırtıcı bir şekilde, bebeğinizin zaten tat tomurcukları olacak. Ne yediğinize ve Amniyotik sıvıya giren besinlere bağlı olarak çeşitli tatları tadabilecek. Derileri hala verniks olarak adlandırılan beyaz, mumsu bir madde ile kaplı olduğu için biraz farklı görünebilir. Bu madde, vücutlarını amniyotik sıvıda hareket etmenin etkilerinden çok uzun süre korur.

Gebelik 21. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • İkinci üç aylık dönemden itibaren bebekler rahime işerler, sonra bu sıvıyı içerler, sonra tekrar işer ve tekrar içerler.
  • Her bebek rahimdeyken ince bir bıyık geliştirir. Bu ince kıl daha sonra tüm vücutlarına yayılır
  • Bebeğiniz artık plasentadan daha ağır.
  • Bebeğin kalp atış hızı dakikada 140’ın altındaysa cinsiyeti erkek; daha hızlıysa kızdır.

Hamileliğin 21. Haftasında Neler Oluyor?

Yasal doğum izni doğumdan önceki 8 haftayı kapsar. Dolayısıyla eğer çalışıyorsanız ve bir sağlık problemini yoksa 11 hafta daha çalışmaya devam edebilirsiniz. Yine de işvereninizle ve çalışma arkadaşlarınızla konuşup doğum izni planlama sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca gebelik 21. hafta ile artık doğum egzersizlerine katılmaya başlayabilirsiniz.

Birçok kadın doğum öncesi gruplarında kendileriyle aynı deneyimleri paylaşan arkadaşlar edinir. Bu yüzden ilk bebeğinize hamile iseniz çok sayıda anne adayı ile etkileşim kurmak sizi rahatlatacaktır. Ortak sıkıntılarınızı ve heyecanlarınızı paylaşmak kendinizi daha iyi hissettirecektir. Dahası ileride bebeğinizin arkadaşları olacak çocukların ebeveynlerini tanıma şansınız olabilir. Sosyalleşmenin yanı sıra, doğumda ağrıyı azaltma, nefes alma teknikleri ve doğum yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Gebelik 21. Hafta Semptomları

Hamileliğinizin yarısını geçmek harika bir histir. TV izlerken isimlere dikkat etmek ve ilham almak yeni eğlenceniz olabilir. Eşinizle çocuğunuzun ismine karar vermek için kendinizi sık sık beyin fırtınası yaparken bulabilirsiniz. Gebelikte 21. hafta artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenmenizi sağlayabilir. Yine de bunu öğrenmemek ya da yakın çevrenizle paylaşmamak tamamen kendi inisiyatifinizdir. Günümüz anneleri sosyal medya kullanımının bu denli yaygın olmasından ötürü bebeklerin cinsiyetlerini de farklı şekillerde paylaşmaktadır.

Bu dönemde kendinizi sık sık karnınızı okşarken ve bebeğinizle sohbet ederken bulabilirsiniz. Hamileyken bebeğinizle konuşmak doğduğunda sizi kolayca tanımasına yardımcı olacak. Hatta hamileliğinizin bu sakin geçen dönemlerinde bebeğinize bol bol hikaye okuyabilir, tekerlemeler öğretebilir ve belirli müzikler dinletebilirsiniz. Ayrıca babalar da bebekle konuşabilir. Böylece baba – çocuk bağı doğum öncesinde de daha kolay gelişir.

Cilt Değişimleri

Diğer her şey gibi cildiniz de hamileliğinizden etkilenebilir. Normalden daha fazla leke fark edebilirsiniz ve bazıları sivilce gibi görünebilir. Bunlar hormonlarla ilgilidir ve bebeğiniz doğduktan sonra kaybolacaktır. Bazı kadınların cildi, özellikle de göbek kısmı, gerilme ile birlikte kaşıntı ve hassasiyet gösterebilir. Çatlaklar da yaygın bir cilt değişimidir. Ayrıca damarlarınızın daha belirgin hale geldiğini fark edebilirsiniz.

Şişkinlik Ve Gaz

Rahatsız edici ve bazen utanç verici bir hamilelik semptomu da şişkinlik ve gazdır. Bu, büyüyen rahim sebebiyle yemek borusu üzerinde artan baskıdan kaynaklanır. Hormonlarınız sindirim kanalınızın yavaşlamasına neden olur, bu da gaz birikmesine ve şişkinliğe yol açar. Ne yazık ki, gebelik 21. hafta artış gösteren bu durumla ilgili yapabileceğiniz çok şey yok. Çünkü hamilelikte kaslarınız üzerinde aynı kontrole sahip değilsiniz.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.