Gebelikte 14. Hafta
İkinci üç aylık dönem ile birlikte bebeğiniz gerçek bir birey olmaya başlar. Boyut olarak yaklaşık 8.3 cm uzunluğunda ve limon büyüklüğünde olan bebeğiniz, gebelik 14. hafta itibariyle 43 gram ağırlığındadır. Her gün büyümeye ve güçlenmeye devam eder. Bebeğinizin kolları artık vücuduyla orantılıdır, ancak bacakları zamanla biraz daha büyüyecektir. Bebek bu dönemde gerçekten küçük bir insanın görünüşünü almaya başlar. Saçları ve kaşları büyür. Küçük parmaklarında kendi parmak izlerini geliştirir. Dahası, artık başparmaklarını emebilirler. Gözlerini kısma, kaşlarını çatma ve yüzlerini ekşitme gibi egzersizler ile beyin dürtülerini test ederler.
Gebelik 14. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Erkek bir fetüs, 16. haftadan itibaren rahimde erekte alabilir.
- Bebeğinizin minik ellerinde parmak izleri oluşmaya başlar.
- Daha önce yaptırmadıysanız gebelik 14. hafta down sendromu testi yaptırmak için uygun bir zamandır.
- Hamileliğin ikinci yarısında, bebeğiniz 45 dakikada bir idrarını yapar.
- Hamilelik sırasında rahim bir şeftali boyutundan kabaca orta büyüklükte bir karpuz boyutuna genişler.
- Hamilelikte sırasında bile, bir bebek ağlaması duymak, süt üreten hücrelerin uyarılmasına neden olan oksitosini serbest bırakabilir.
- Burun tıkanıklığı, hamileliğin bu aşamasında genellikle kadınların % 30’unda görülür.
Hamileliğin 14. Haftasında Neler Oluyor?
Bu hafta ile birlikte unutkanlık gibi belirtiler kendini göstermeye başlayabilir. Çok iyi bildiğiniz şeyleri dahi hatırlamakta zorlandığınızı görebilirsiniz. Vücudunuzdaki inanılmaz değişimler düşünüldüğünde bu durum normaldir. Burun kanaması ve horlama gibi hamileliğin daha tuhaf yan etkilerinden bazılarını da yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelikte burun tıkanıklığı, vücudunuzun kan pompalamasında bir artışa ve rahatsızlığa neden olmadıkça veya sık sık burun kanaması olmadığı sürece endişelenecek bir şey değildir.
Çok fazla yemek yeme isteği oluşabilir. Popüler düşüncenin aksine, tüm anneler rastgele şeyler yemek istemez. Ancak kan şekeri seviyenizdeki yüksek ve düşük seviyelerin, şekerli yiyecekleri tercih etmenize sebep olduğunu görebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki, bebeğiniz hamileliğinizin son üç ayına kadar fazladan kaloriye ihtiyaç duymadan normal olarak gelişecektir. Sadece 29-40 haftaları arasında günde yaklaşık 200 ek kaloriye ihtiyacınız olacaktır. Yağlı, şekerli yiyeceklerden kaçının. Meyve, az yağlı yoğurt, birkaç dilim tam tahıllı kızarmış ekmek veya bir bardak süt gibi besleyici, doyurucu atıştırmalıklar tercih edin.
Gebelik 14. Hafta Semptomları
Ağrılarınız ve kasılmalarınız bu hafta ile birlikte artış gösterebilir. Masaj yaparken yaygın olarak kullanılan bazı yağlar hamilelerin kullanması için uygun değildir. Ancak karnınıza güvenli bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Karnınızdaki şişlik biraz daha belirgin ve gözle görülür hale geçektir. Bebeğiniz 18- 21 haftalık oluncaya kadar cinsiyeti hakkında net bir şey söylenemez. Hala sigara içiyorsanız, bebeğinizin sağlık riskleri açısından artık bırakmanız gerekir.
İştah Artışı
Normalden daha fazla yemek yediğinizi fark edebilirsiniz. Hamileliğinizin bu aşamasında iştahınızın artması oldukça normaldir. Özellikle sabah bulantılarınız varsa, bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için ekstra yemeniz gerekir, ancak iki kişilik yemek yememelisiniz.
Varisli Damarlar
Varisli damarlar genellikle alt bacaklarda görülen fark edilir büyük damarlardır. Oldukça çirkin ve rahatsız edici olabilirler. Ne yazık ki hamilelikte artan kan hacmi ve dolaşımınızı normalden daha yavaş ve daha az verimli hale getirebilecek hormonal değişiklikler nedeniyle hamileliğin yaygın bir belirtisidir. Varis, bacaklarınızdan kalbe kan taşıyan büyük damar üzerine rahim baskı yaptığında meydana gelebilir. Ayrıca damarlardaki küçük vanalar daha az etkili olduğunda da gelişebilir.
Normal çalışma sırasında vanalar kanın kalbe geri akmasını sağlamak için açılır ve kapanır. Ancak daha az verimli çalıştıklarında ve kanın etrafında daha fazla kan akışı olduğunda, geriye doğru akabilir ve damarlarda varislere neden olabilir. Gebelik 14. hafta devamında varisten kaçınmak için otururken bağdaş kurmayın. Ayaklarınızı sık sık yüksek bir yere koyarak dinlendirin. Bir süre ayakta durmanız veya oturmanız gerekiyorsa mümkün olduğunca hareket edin.