Gebelikte 18. Hafta

Gebelik 18. hafta ile birlikte artık kadar yaklaşık 14.2 cm uzunluğunda, 190g ağırlığında ve büyük bir soğan boyutundadır. Sinirleri, sinir sistemlerinin doğumdan sonra düzgün bir şekilde gelişmesi ve işlev görmesi için hayati öneme sahip koruyucu bir miyelin örtüsü oluşturmaya başlayacaktır. 18. haftaya kadar bebek anne karnını küçük bir spor salonu gibi kullanır: tekmeler, yuvarlanır ve döner. Hamileliğin 18. haftasında artık kavrama yetenekleri de gelişmeye başlar. Kız bebeklerin yumurtalıklarında bu haftadan itibaren yumurtalar üretilecektir.

Gebelik 18. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • 18 haftalık fetüsünüz kaslarını çalıştırmaya başlar; hıçkırıktan tekmelemeye kadar her türlü hareketi yapar.
  • Gebe kadınların yaklaşık % 30’u burun kenarlarında artan şişlik nedeniyle horlar.
  • Yağlı atıştırmalıklar aşeriyorsanız, kalsiyum alımınızı artırmayı deneyebilirsiniz.
  • Annelerin neredeyse dörtte üçü bir memelerinde diğerine göre daha fazla süt üretir.
  • Plasenta Latince kek demektir.

Hamileliğin 18. Haftasında Neler Oluyor?

Bebeğinizde herhangi bir anormallik durumuna karşı bu haftadan itibaren tarama yaptırabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda 20. hafta daha kesin sonuçlar sağlamaktadır. Ultrason tetkiki, bebeğinizin organlarının olması gerektiği gibi olduğundan ve plasentanızın sağlıklı ve doğru konumda bulunduğundan emin olacaktır. Bu kontroller yapılırken monitör doktora dönük olur, ancak kontrol bittiğinde bebeğinizi ilk kez görebilirsiniz. Ayrıca fazlasıyla şanslıysanız bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek de mümkündür. Artan hormon seviyesi endişelerinizi artırabilir. Kendinizi şu düşünceler ve sorularla baş başa kalmış hissedebilirsiniz:

  • Doğum yapmaktan korkuyorum
  • Bebeğim sağlıklı olacak mı?
  • İyi bir anne olacak mıyım?
  • Önceki hamileliğimde yaşadığım sorunlar tekrar ortaya çıkar mı?
  • Bebeğime zarar verebilecek herhangi bir şey yedim / içtim mi?
  • Eşimle hala güçlü bir ilişkimiz olacak mı?

Aynı şekilde, hamileliğin fiziksel etkileri de kendinizi daha farklı hissetmenize yol açabilir:

  • Her zaman hasta hissedebilirsiniz
  • Çok yorgun hissedip hiçbir şey yapmak isteyemeyebilirsiniz
  • Vücudunuzun kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz
  • Çirkin ve şişman hissedebilirsiniz
  • Vücudunuz tekrar eskisi gibi olup olmayacağından endişe duyabilirsiniz

Endişeli olmak gebelik 18. hafta ve sonrasında da daha da artan bir durum olarak ortaya çıkabilir. Ancak endişeler stres seviyenizi kontrol etmeyi zorlaştırıyorsa bir yakınızla konuşmak faydalı olacaktır. Gerekirse profesyonel yardım da alabilirsiniz.

Gebelik 18. Hafta Semptomları

Hamilelikte 18. haftaya girdikten sonra artık bebeğiniz için kıyafet ve eşya alışverişi yapabilirsiniz. Kız ya da erkek bebek bekleme durumunuza göre odasını dekore etmeye de başlayabilirsiniz. Birçok anne baba bu haftadan itibaren bebek için isim düşünmeye başlar. Hamilelik belirtilerinin rahatsız edici kısımlarındaki azalma ile birlikte anneliğe hazırlanış sürecinizin tadını daha çok çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Bebek Hareketleri

Her hamilelik farklı olsa da, şu andan itibaren bebeğinizin hareket ettiğini hissetmeye başlayacaksınız. Zamanlamalar her anne adayı için farklı olabilir, bu yüzden henüz bir şey hissetmediyseniz panik yapmayın. İlk günlerde bebeğinizin vuruşları tam bir tekmeleme gibi hissedilmez. Birçok bebek başlangıçta hafif titreşimler halinde kendini hissettirir. Bebeğiniz zamanla güçlendikçe vuruşlarını daha rahat fark edebilirsiniz. Doğmamış bebeğinizin hareket etmesi her şeyin yolunda olduğunu gösteren önemli bir işarettir. Bir kadının hissetmesi gereken belirli sayıda tekme hareketi yoktur, ancak bebeğinizin normal hareket şeklini tanımayı öğrenmeniz önemlidir. Böylece bebeğiniz için neyin normal olduğunu bilirsiniz.

Şişmiş Ayaklar ve Ayak Bilekleri

Genellikle ayak bilekleriniz ve ayaklarınız gebelik 18. hafta ve sonrasında şişer. Ödem, vücudunuzun alt bacaklarda, ayak bileklerinde, ayaklarda normalden daha fazla sıvı tutması nedeniyle yüzünüzde, ellerinizde ve kollarınızda da ortaya çıkabilir. Şişlik çekiyorsanız, bacaklarınızı kalçalarınızdan daha yüksek bir şekilde kaldırarak dinlendirmeyi ve dolaşımı artırmak için egzersizinizi artırmayı deneyin.  Uzun süre ayakta durmaktan kaçının, rahat ayakkabılar ve çoraplar tercih edin. Sık sık su için.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.