Gebelikte 24. Hafta

Gebelik 24. hafta, bebeğiniz erken doğsa bile hayatta kalma şansı verir. Büyüyen karnınız yürürken dengenizi bozabilir. Bebeğiniz artık bir ayak uzunluğundadır. Yaklaşık 600 gram ağırlığındadır ve her hafta daha fazla büyür. Vücudunda bazı ince değişiklikler bulunur. Küçük akciğerleri artık olgunlaşmaktadır. Böylece sıvıdan ziyade gerçek havayı soluyabilir. Kulakları gerçek birer organa dönüşmeye başladığı için sesleri daha rahat duyabilirler. Özellikle de sizin sesinizi ve kalp atışınızı hemen ayırt ederler. Yüzü kirpik, kaş ve saç oluşumu sebebiyle yeni doğmuş bir bebeğe daha çok benzer. Pigment eksikliği sebebiyle saçları henüz beyaz olsa da yakın da bu durum değişecektir.

Gebelik 24. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebeğinizin yüzü kirpikler, kaşlar ve saçlarla tamamen şekilleniyor.
  • Vücudunuz hamilelikte daha fazla mukus üretir, bu da burun tıkanması, sinüzit ve baş ağrısına neden olabilir.
  • Göbek deliği dışa doğru çıkık hale gelebilir. Bunun sebebi büyüyen rahimdir. Ancak durum doğumdan sonra normale döner.

Hamileliğin 24. Haftasında Neler Oluyor?

Bu günlerde kendinizi daha yorgun hissediyor olabilirsiniz, ancak ne kadar yorgun olursanız olun, uykuya dalmak veya uykuda kalmak zor olabilir. Bu yüzden yatmadan önce kafeinden kaçındığınızdan emin olun; akşam yemeğinizi normalden biraz daha erken yemeye çalışın. Kendinizi daha rahat hissetmek için yastıklar kullanın. Yan uzanın ve içine yaslanabileceğiniz bir yastıkla sırtınızı destekleyin. Ağırlığı karnınızdan almak için bacaklarınızın arasına ve karnınınızın altına bir tane daha yastık koyun.

Üçüncü üç aylık dönemde uyku pozisyonu önemlidir, çünkü bebeğin ve rahmin ağırlığı vücudunuzdaki diğer organlara, özellikle de sırtınıza baskı yapar. Uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatıyor bulursanız da panik yapmayın. Yalnızca yan tarafınıza dönün. Araştırmalar, yan yatmanın plasentanıza kan akışını artırabileceğini ve bebeğinize ekstra besin sağlayabileceğini gösteriyor. Büyüyen karnınız hamileliğinizin bu aşamasında sizi şaşırtmaya devam edebilir. Yerçekimi merkeziniz değiştikçe bazen dengenizi sağlamakta zorluk çekebilirsiniz. O yüzden yataktan ya da oturduğunuz yerden kalkarken dikkat edin. Aniden kalkmaktan ve kan akışını bir anda harekete geçirmekten kaçının

Gebelik 24. Hafta Semptomları

Bu dönemde bebeğinizin yatak odasını ve kıyafetlerini tamamlamaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin omurgası ve kemikleri süper bir hızla büyümektedir. Bu hız, doğumdan sonra da devam eder. Dolayısıyla yeni doğan kıyafetlerine çok fazla yatırım yapmamaya özen göstermelisiniz. Eğer hamilelikte anksiyete sizin için hayatı zorlaştıran bir hale gelmeye başladıysa destek almayı düşünebilirsiniz.

Cambridge Düşesi Kate Middleton ve birçok ünlünün de denediği hipnoterapi aradığınız çözüm olabilir. Hamilelikte hipnoterapi hem doğuma hazırlanmanızı kolaylaştırır hem de doğum sonrası depresyonla baş etmenize yardımcı olur. Birçok kadın doğum sancısından ve acıdan korkmaktadır. Ayrıca bebeklerini yeterince besleyebilecek olup olmamaları da strese yol açar. Bu dönemde terapi desteği alarak bu endişelerinizin tamamından kurtulabilirsiniz.

Karın Ağrısı

İkinci üç aylık döneminizin sonuna doğru, basitçe taşıdığınız ekstra ağırlık ve basınç nedeniyle kalçada ve karnın altında ağrı yaşamak yaygındır. Rahim, kasıktan karnın yan tarafına kadar uzanan kalın bağlar tarafından desteklenir. Bu kalın bağlar, büyüyen ağırlığa izin vermek için gerilir ve incelir. Rahim büyüdükçe, göbek bandı veya gebelik kemeri bu basıncı hafifletmek ve rahatlık sağlamak için ağırlığın dağıtılmasına yardımcı olabilir.

Sırt Ağrısı

Büyüyen karnınızdan ötürü sırt ağrısı da ortaya çıkabilir. Omurganız şu anda taşıdığınız aşırı kiloya alışkın değildir ve bu aynı zamanda sırt ağrısına yol açabilecek normal duruşunuzu da etkiler. Sırtınızdaki ağrı hafif bir ağrı olabilir, ancak bazı gebeler sırtın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek şiddetli ağrı ile daha fazla acı çeker. Eğer gerçekten acı çekiyorsanız, gebelik 24. hafta ile doktorunuz parasetamol reçete edebilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.