Gebelikte 23. Hafta

Bebeğiniz gebelik 23. hafta sonrasında artık yeni doğmuş bir bebeğe benzer. Sadece biraz minyatür gibidir. Bebeğiniz 28,9 cm uzunluğa yakın, yarım kilo ağırlığında ve çok fazla yağı olmamasına rağmen bir yeni doğanın oranlarına sahip. Henüz bir renge sahip olmasalar da, gözleri tamamen oluşmuştur. Muhtemelen bebeğinizin takla atması için hala yeterli alan var. Ayrıca, özellikle aktif olmaya karar verirlerse, bebeğinizin giysilerinizin altında hareket ettiğini görebilirsiniz.

Bebeğinizin ciğerleri rahimde nefes alıştırmaları yapmaya ve doğumdan sonraki ilk nefeslerine hazırlanmak için gelişmeye devam ediyor. Derileri hala yarı saydam ve kemikleri ve organları derileri tarafından görülebilir. Yüksek seslerin artık daha tanıdık olması ve bebeğinizin seslere tepki vermesi daha az olasıdır.

Gebelik 23. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebeğin gözleri yeni yeni oluşuyor.
  • Yaklaşık 23 haftadan itibaren bebeğiniz hapşırma gibi ani seslerle ürkebilir.
  • Bazı bebekler anne karnında uyurken rüya görebilirler.

Hamileliğin 23. Haftasında Neler Oluyor?

Karnınız büyüdükçe, eskiden zevk aldığınız seks pozisyonlarının rahat olmadığını görebilirsiniz. Hamilelikte cinsellik, zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak eşinizle birbirinize bağlı kalmanıza yardımcı olmak için mükemmeldir. Eşinizle bu zamanı en iyi şekilde değerlendirebilir ve farklı pozisyonları deneyebilirsiniz. Kilonuz bu dönemde sürekli artmaya başlar. Bu nedenle sağlıklı beslenmek ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacak lif açısından zengin, besleyici yiyecekleri tüketmek daha da önemlidir.

Hamileliğin son üç ayında, annelerin genellikle fazladan iki yüz kaloriye ihtiyacı vardır, ancak bunları şekerli atıştırmalıklardan ziyade besleyici yiyeceklerden almak en iyisidir. Kilonuz sağlıklı vücut kitle endeksi aralığının dışındaysa, yani 18,5 altında veya 30 üzerinde ise gebelik problemleri riskleri artabilir. Düşük bir vücut kitle endeksi, düşük, erken doğum ve bebekte kilo; yüksek bir vücut kitle endeksi, gebelik diyabeti, gebelik zehirlenmesi ve bebek için potansiyel doğum problemlerine yol açabilir. Gebeliğe uygun egzersizler ve diyet programları ile kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz.

Gebelik 23. Hafta Semptomları

Bazı annelerin hamilelik boyunca ayak numaraları bir numara büyüyebilir. Ayağın uzunluğundan ziyade şişlikten dolayı enine genişlediğini fark edebilirsiniz. Ayaklarınız açıkça tüm ağırlığınızı taşıdığından, özellikle şişmiş ayak bilekleriniz, yorgun veya ağrıyan ayaklarınız varsa, kaliteli, destekleyici ayakkabı kullanmak gerçekten önemlidir. Yüksek topuklu ayakkabılar bu süreçte kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun tek nedeni konfor değildir. Ağırlık merkeziniz değiştikçe, dengeniz etkilenebilir ve düşme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hamileliğinizin bu noktasında kendinizi iyi hissediyor olabilirsiniz. Hatta semptomlar artmadan önce bir seyahat veya tatil düşünebilirsiniz. Hamilelikte seyahat ederken bilmeniz gereken bazı önemli şeyler vardır. Gıda hijyeni konusunda dikkatli olun. Temiz su ile temas edip etmediği belli olmayan salata, buz küpleri ve açık dondurmalardan kaçının. 5 saatten daha uzun süre uçacaksanız kan pıhtısı riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bol miktarda su içmek, düzenli olarak hareket etmek, ayak bileğinize masaj yapmak yardımcı olacaktır.

Ellerde Uyuşma

Hamilelikte ellerde uyuşma ve karıncalanma hissi oldukça yaygındır. Bu, ellerinizdeki ve bileklerinizdeki sinirlerde sıvı birikmesinden kaynaklanan şişlikten ötürü ekstra baskının bir sonucudur. Hamilelik karpal tünel sendromunun bir işareti olabilir. Özellikle bütün gün bilgisayar başında çalışıyorsanız ve ellerinizde karıncalanma yaşıyorsanız, düzenli molalar vermeniz ve ellerinizi uzatarak dinlendirmeniz gereklidir.

Horlama

Hamileliğinizden önce oldukça sessiz uyuyor olsanız bile, önümüzdeki birkaç ay boyunca horlama olasılığınız yüksek. Hamilelikte horlama nedeni, birçok annenin acı çektiği burun tıkanıklığı ile bağlantılıdır. Östrojen, mukus üretimini arttırdığı için burun deliklerinizdeki mukus zarlarının şişmesine neden olur. Burun tıkanıklığı genellikle ilk üç aylık dönemde başlar ve gebelik 23. hafta ile birlikte şiddetlenir. Bazı annelerde hızlıca geçse de kimilerinde de dokuz ay boyunca sürebilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.