Gebelikte 29. Hafta
Gebelik 29. hafta bebeğinizin cildinin pürüzsüzleşmesine yol açar. Şu an bebeğiniz, doğumda sahip olacağı kilonun üçte biri kadardır. Tüylü saçları dökülür. Yerlerine asıl saçları çıkmaya başlayacaktır. 29. haftada ortalama bir bebek 38.6 cm civarında ve yaklaşık 1200 gram ağırlığında olabilir, ancak bu bebekten bebeğe değişecektir. Derileri, sıcaklık ayarlamasından ziyade enerji için yağlanmaya devam ettikçe pürüzsüzleşmektedir. Amniyotik sıvının etkilerinden koruyan mumsu beyaz madde de vücudunu kaplayan yumuşak tüylü saçlar da bu dönem de kaybolmaya başlar.
Gebelik 29. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Bebeğinizin gözleri bu haftadan itibaren odaklanmaya başlar.
- Bebeğiniz tüm besinleri sindirilmiş yiyeceklerinizden alır.
- Rahimden gelen tutarlı ritmik titreşim hareketleri muhtemelen bebeğinizin hıçkırık tuttuğu anlamına gelir.
- Diş etlerinde daha sonradan dişlerin çıkacağı tomurcuklar gelişmeye başlar.
- Bebeğiniz erkekse testisleri kasıktan testis torbalarına inmiş olacaktır.
Hamileliğin 29. Haftasında Neler Oluyor?
Doğumda yanınızda eşiniz ya da annenizin sizinle birlikte doğuma girmesini isteyebilirsiniz. Ya da o esnada tek başınıza olmayı da seçebilirsiniz. Seçiminiz ne olursa olsun gebelik 29. hafta ile birlikte artık yavaştan karar vermeye başlayabilirsiniz.
Bu dönemde göğüslere kan akışı arttıkça, kan damarlarının cilt altında kolayca görüldüğünü fark edebilirsiniz. Güneş hamilelik sırasında ciltte pigmentasyon değişiklikleri yaratabilir, ancak D vitamini sağlar. Bu vitamini süt, yağlı balık ve yumurta gibi yiyeceklerden de almanız gerekir. Araştırmalar, stresli annelerin bebeklerinin erken doğma riski taşıdığını ya da oldukça zayıf doğduğunu göstermektedir. Bu yüzden bu süreçte sakinliğinizi korumak her şeyden önemlidir.
Gebelik 29. Hafta Semptomları
Bazı anneler, bebekleri doğduktan sonra mümkün olduğunca doğum izni kullanmak için son dakikaya kadar çalışmak ister. Ancak son haftalarınızı dinlenerek geçirmeniz hem bebeğinizin sağlığı hem de sizin için daha önemlidir. Gebeliğin 29. haftasında kendinizi hala süper kahraman gibi hissedebilirsiniz. Ancak artık kilo almaya başlayan vücudunuz hareketlerinizi kısıtlayacaktır.
Bu dönemde hamileliği sırasında hiç kilo almadığını, vücudunda hiç çatlak oluşmadığını söyleyen kişilere rastlayabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki her 10 kadından yaklaşık 9’u hamileliğin özellikle de son aylarında kilo alır, vücudu deforme olur ve cildinde çatlaklar oluşur. Tabii ki hamilelik semptomları genetik yapıyla da doğrudan ilgilidir.
Kendinizi sürekli esnerken buluyorsanız, enerjinizi toplamak için egzersizlerinizi aksatmamalısınız. Çatlakların bakımı için düzenli olarak nemlendirici kullanmak önemlidir. Ayrıca yağlar çatlak oluşumunu önlemese de derinin elastikiyetini artırarak çatlakların görünümünü yatıştırabilirler.
Hızlı Büyüyen Tırnaklar
Hamilelik sırasında hormonlar ile ilgili bir başka semptom, tırnaklarınızın normalden daha hızlı büyümesidir. Bu, hamileliğin büyük bir gücü gibi görünse de, tırnaklarınızın normalden daha kırılgan olduklarını ve kolay bir şekilde koptuklarını görebilirsiniz. Bu yüzden hızlı büyüyen tırnaklar düzenli olarak kesilmelidir. Normalde üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde tırnaklarınızda ciddi farklar görürsünüz. Tırnak sağlığını korumak için bulaşık yıkarken eldiven kullanmak önemlidir. Ayrıca tırnak bakımı için ellerinizi sık sık nemlendirmek ve kütikül yağı kullanmak da işe yarayabilir.
Kabızlık
Sindirim sisteminiz hamileliğinizde çok yavaşlar. Hamilelik hormonları da bu sorunu çözmeye yardımcı olmaz, aksine durumu tetikler. Kabızlığı hafifletmek için hamilelik sürecinde beslenmenize daha fazla lif ekleyin ve her zaman bol bol su içtiğinizden emin olun. Ekmek alırken ya da yaparken, kepekli ekmeğe kuşkonmaz gibi lifli gıdalar eklemek büyük bir fark yaratacaktır. Brokoli; karnabahar, Brüksel lahanası, kereviz ve yeşillik de kabızlık problemi ile mücadele etmeye yardımcı olmak için harika bir katkıdır. Gebelik 29. hafta ve sonrasında ihtiyacınız olan lifi erik, şeftali, nektarin, elma ve armut gibi meyvelerde de bulabilirsiniz.