Gebelikte 30. Hafta

Geri sayım yapmaya gebelik 30. hafta ile birlikte başlanabilir. Sadece 10 hafta, yani 2.5 ay gibi kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Bebeğiniz tamamen gelişmiştir, ancak adeta karmaşık bir yapbozun son parçaları yerine yerleşmekte olduğu için hala bazı gelişmeler sürmektedir. Bebeğiniz şu anda yaklaşık 39,9 cm uzunluğunda, yaklaşık 1400 gram ağırlığında. Doğuma kadar kilo alımı edecektir.

Eğer erken doğum yaparsanız ve bebeğiniz prematüre olarak doğarsa, hayatta kalma şansı çok yüksek olacaktır. Küçük akciğerleri bu aşamada onları dış dünyada destekleyecek kadar olgun değildir. Beyinleri, birer yetişkin gibi görünmelerini sağlayan yüzleri kadar hızla değişmektedir. Beyindeki kıvrımlar, beyin dokusunun büyümesi ve gelişmesi için daha fazla alan sağlamak adına artacaktır.

Gebelik 30. Haftaya Dair İlginç Bilgiler

  • Bebeğiniz tamamen gelişmiştir ve yaklaşık 39 cm boyundadır.
  • Hastane çantanızı bebeğinizin ve kendinizin ihtiyacı olan şeylerle hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Bebeği çevreleyen bir litre amniyotik sıvı bulunur, ancak son haftalarda bebek büyüdükçe sıvı miktarı azalır.
  • Yeni beyin hücreleri ve yağ dokusu, doğuma kadar vücut sıcaklığını ayarlamaya yardımcı olduğundan ince tüy saçlar kaybolmaya başlayacak.
  • Kemik iliği doğumdan sonra gelişme ve büyümeye hazır kırmızı kan hücreleri üretmeye başlayacak.
  • Bebeğinizin sindirim sistemi neredeyse tamamen gelişmiştir ve yakında ağızdan beslenmeye hazır olacaktır.

Hamileliğin 30. Haftasında Neler Oluyor?

Bebeğiniz doğmadan önce sadece kendiniz için birkaç küçük değişiklik planlamaya başlamak güzel olabilir. Bebek gelmeden saçınızı kestirmek saç bakımını kolaylaştırmak ve farklı bir imaj açısından hoş durabilir. Ya da biraz şımartılmak için arkadaşlarınızla bir araya gelip bir şeyler yapabilirsiniz. Artık son haftalara doğru yaklaştığınız için hareket kabiliyeti gitgide azalacaktır. O yüzden tatil yapmak ya da seyahat etmek gibi düşünceleriniz varsa bu 1- 2 hafta planlarınıza gerçekleştirebilirsiniz.

Tuhaf rüyalar görmek hamileliğin bu döneminde oldukça normaldir. Ayrıca rüya gördükten sonra daha fazla ayrıntı hatırlama ihtimaliniz yüksek. Doğumla ilgili endişe ve kaygılarınız rüyalarınıza yansıyabilir. Rahatlamak için nefes egzersizleri ve hafif yürüyüşleri deneyebilirsiniz.

Hormonlardaki değişiklik; hamilelik ve annelik hakkındaki güvensizlik ve korkula bilinçaltınızın içine hapsolan huzursuzluğun arka planı olabilir. Hamileliğinizle ilgili endişeleriniz varsa, bunlarla yüzleşmek kötü rüyaları hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin, doğum zamanı geldiğinde hastaneye yetişmek konusunda endişeleriniz olabilir. Günün çeşitli saatlerinde biraz pratik yaparak en iyi rotayı belirleyebilirsiniz.

Gebelik 30. Hafta Semptomları

Yediğiniz yiyecekler bu dönemde daha iyi emilim sağlamak için bağırsaklardan daha yavaş geçer. Bu da kabızlığa neden olabilir. Eklemlerin daha esnek hale gelmesinden ve ağırlık merkezinin değişmesinden ötürü paytak yürüme alışkanlığı ortaya çıkabilir.

Bağırsaklarınızdaki yavaşlama nedeniyle, gaz birikmesi çok yaygındır. Sık su içmek yardımcı olabilir. Böbrekleriniz daha fazla kanı filtreden geçirmek zorunda olduğu için daha çok çalışır. Bu da daha sık idrar yapmanız anlamına gelir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olursunuz. Herhangi bir ağrı, kan veya yanmayı doktorunuza derhal bildirmelisiniz.

Mide Ekşimesi

Korkunç mide ekşimesi sizi bütün gece ayakta tutabilir. Mide ekşimesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmanın bazı yolları arasında kolayca sindirilebilir yiyecekler yemek, baharatlı ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınmak yer alır. Çok büyük porsiyonlar yemeyin, daha küçük daha sık öğünler daha kolay sindirilir ve mide ekşimesinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Sindirim sürecine yardımcı olmak için, yemekten önce, yemek sırasında ve sonrasında bol miktarda sıvı alabilirsiniz.

Migren

Kadınların yaklaşık % 16’sı hamilelikleri sırasında en az bir migren problemi yaşamaktadır. Standart baş ağrısından ziyade migreniniz varsa, tipik olarak başınızın bir tarafında zonklama fark edeceksiniz. Ayrıca gebelik 30. hafta size bulantı, kusma ve ışığa ve gürültüye duyarlılık gibi başka semptomlar da kazandırabilir. Öte yandan, geçmişte migreni olan kadınların yaklaşık üçte ikisi migrenlerinin gebe kaldıklarını iyileştiğini fark etmişlerdir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.