Gebelikte 39. Hafta
Gebelikte 39. hafta ile birlikte artık bebeğiniz de sizin gibi doğumun başlaması için sabırsızlanmaktadır. 50 cm civarında boy uzunluğa sahip olan bebeğin ağırlığı ortalama 3.5 – 4 kg gibi olabilir. Baş aşağı duran bebeğiniz sizin onunla ilk kez temas edeceğiniz anı beklemektedir. Kendisini koruyan beyaz mumsu tabaka henüz tamamen yol olmamış olabilir. Doğum, bebekler için büyük ve zorlu bir yolculuktur. Bu yüzden doğduklarında gözünüze çok da temiz yüzlü gözükmeyebilirler. Bu süreçte kendinizde ve bebeğinizde fark edebileceğiniz şeyler olabilir:
Bebeğin ten rengi bu haftada hala lekesi ve mavimsi gözükebilir. Kemiklerinin doğum kanalından kolayca aşağıya doğru geçebilmesi için kafatasları sivri bir şekilde gelişmiştir. Bıngıldak olarak adlandırılan yumuşak doku kafatasının bu şekli almasını sağlar. Bebek büyüdükçe kafatasındaki boşluklar kapanarak baş, yuvarlak şeklini alır. Bebeğin vücudundaki hormonlar bu süreçte oldukça aktif olduğundan erkek ve kız bebeklerde cinsel organlar ve göğüsler belirgin olabilir. Ancak bu etki geçicidir.
Sağlık çalışanları doğumdan sonraki ilk 5 dakika içinde bebeğin nefes almasını, kalp atışı, refleks becerisini ve kas dokusunu değerlendirir. Bu testler sonucunda doğumun ne denli başarılı geçtiği ve bebeğinizin yaşamaya ne kadar uyum sağlayacağı görülür. Doğumdan sonra yapılan rutin kontroller sırasında bebeğin gözleri ve erkeklerin testisleri de kontrol edilir. Bebeğin görme yetisi ise doğumdan sonraki birkaç ay boyunca gelişmeyi sürdürecektir.
Gebelikte 39. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Bebek doğumdan önce annesi mutlaka birtakım uyarılar gönderir.
- Bebeğin vücut ısısı doğumdan sonra hemen dünyaya uyum sağlayamadığı için özel bir yağ tabakası gelişir.
- Bu haftada bebek kilo almaya devam eder, saçları sürekli büyür, sinirsel bağlantıları ise güçlenir.
- Endorfin, oksitosin ve adrenalin hormonları doğumun başlamasından ve sürdürülmesinden sorumludur.
Hamileliğin 39. Haftasında Neler Oluyor?
Doğum tarihi yaklaştıkça herhangi bir şeye odaklanmak çok daha zor bir hal alabilir. Neredeyse tüm kadınlar doğumun yaklaştığını çeşitli uyarılarla hissederler. Doğuma kadar eşlerin birbirleriyle vakit geçirmesi önemlidir. Doğum sonrası kanama sona erdiğinde ve siz kendinizi hazır hissettiğinizde doğum sonrası seks yapmakta sakınca bulunmamaktadır. Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 ile 8 haftaya tekabül etmektedir. Lohusalık dönemindeki kanamalar regl dönemindekinden daha şiddetli olup daha fazla enfeksiyon riski taşımaktadır.
Gebelikte 39. Hafta Semptomları
Doğum konusunda ne kadar araştırma yaparsanız yapın yine de doğum yapmak sizi hem duygusal hem de fiziksel olarak zorlayabilir. Doğum sonrasında vücudunuzun iyileşmesi ve sürece alışmanız için zamana ihtiyacınız vardır. Bu süreçte mümkün olduğunca bebeğinizle vakit geçirerek kendinize karşı anlayışlı olmalısınız. Doğum sonrasında kasılmaya benzeyen sancılarınız olabilir. Emzirme esnasında bu sancıların şiddeti daha da artabilir. Aslında bunun sebebi rahminizin doğum öncesindeki boyutuna geri dönmesidir. Birkaç gün içinde kaybolur.
Rahmin orijinal boyutuna geri dönmesi 6 ila 10 hafta arasında sürer. Ancak cildin hamilelikte yaşadığı etkileri onarması daha uzun sürer. Doğumdan sonra otururken, ayakta dururken ağrılarınız olmaya devam edebilir. Bunun için oturma esnasında destekleyici yastık kullanmak ya da ağrı kesici olmak bir çözüm olabilir. Ağrılarınızdan ötürü kendinizi tembelleştirmemelisiniz. Hafif spor yapmak doğumdan sonra vücudunuzun kısa sürede toparlanmasına yardımcı olur. Bebeğinizi emzirmeye ilk başladığınız dönemde meme uçlarınızda da ağrı hissedebilirsiniz.
Sırt Ağrısı
Hamilelik sırasında çoğu kadının mustarip olduğu sırt ağrısı sorunu doğum yaptıktan sonra genellikle kaybolur. Hamileliğinizden önce sırtınızda bir sorun mevcut olmadığı takdirde bu ağrılar doğumdan sonra kolaylıkla geçer. Ancak uzun süre geçmeyen ağrılarda hafif egzersiz ve masaj gerekebilir. Ayrıca başka bir problem olup olmadığından emin olmak için gebelikte 39. hafta ile bir doktorun incelemesini de talep edebilirsiniz.