Gebelikte 6. Hafta
Gebelik 6. hafta itibariyle büyüyen bebeğinizdeki ve vücudunuzdaki değişiklikler devam etmektedir. Bebeğiniz bu hafta artık bezelye tanesi büyüklüğünde. Şu anda büyüyen bebeğinizin kalbinin büyüklüğü küçük bir haşhaş tohumu kadar. Kalbi aynı zamanda basit, tek bir tüpten vücuduna kan pompalayacak karmaşık dört odacıklı bir organa dönüşüyor. Yalnızca böbrekler, akciğerler ve karaciğer gibi diğer hayati organlarının gelişmesi kaldı. Ayrıca bu haftadan sonra kolları ve bacakları olacak küçük tomurcuklar da gelişmeye başlıyor. Bu aşamada bebeğinizin kavisli bir sırtı ve iribaşa benzeyen bir kuyruğu var.
Gebelik 6. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Gebe kalındıktan sonra doğuma kadar, bir bebeğin ağırlığı 3.000 milyon kat artar.
- Bebeğiniz artık yaklaşık 1 cm boyutundadır.
- Bebeğinizin kürek gibi görünen küçük kol tomurcukları bulunur.
- Bebeğinizin beyin dalgaları kaydedilebilecek kadar güçlüdür.
- Hamilelik sırasında, koku alma duyunuz ve tat alma duyunuz büyük ölçüde artar.
6. Haftada Hamileliğinizde Neler Oluyor?
Altıncı haftaya kadar hormonal değişiklikler hissediyor olabilirsiniz. Sabahları yataktan kalktığınızda hasta gibi ya da yorgun hissedebilirsiniz. Bu haftadan sonra artık beslenmenize gerçekten dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı beslenme sadece size besleyici, enerji veren yiyecekler yemek değildir. Aynı zamanda bebeğiniz için zararlı olabilecek herhangi bir şeyden kaçındığınızdan emin olmalısınız.
D Vitamini Desteği Almaya Başlayın
Folik asidin yanı sıra gebelik 6. hafta ile birlikte D vitamini de hamilelikte önemli bir vitamindir. Kemiklerin normal gelişimi için önemlidir. Aslında, özellikle sonbahar ve kış aylarında, herkes için D vitamini takviyesi önerilir. D vitamininin ana kaynağı doğrudan cilt tarafından emilen güneş ışığından gelir. Hayatınızın çoğunu sınırlı güneş ışığına sahip iç mekanlarda yaşıyorsanız, günde 10 mikrogram (10mcg) D vitamini alabilirsiniz. Hamile kadınlar, 12 aydan küçük çocuğu olan kadınlar ve doğumdan dört yaşına kadar bebekler, D vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilirler. Aşağıdaki durumlarda D vitamini seviyenizin düşük olması olasıdır:
- Daima üşüyorsanız
- Koyu ten rengine sahipseniz
- Yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanıyorsanız
- Vücut kitle endeksiniz 30’dan fazla ise
D vitamini içeren gıdalar şunlardır:
- Yumurta
- Yağlı balıklar (örn. somon ve sardalye)
- Güneşli havalarda, günde sadece 15 dakika, haftada iki veya üç kez yürüyüş yapabilirsiniz. Yürürken D vitamini almak için kollarınızın ve yüzünüzün açıkta olması gerekir.
6 Haftalık Hamilelik Belirtileri
Şu anda diğer insanların da anlayabileceği birkaç hamilelik belirtisine sahip olabilirsiniz. Özellikle de kahveden, alkolden ve aşırı yoğun tatlardan uzak durmayı tercih edeceğiniz için çevrenizdekiler şüphelenmeye başlayabilir. Kendinizi hasta gibi hissetmenizin yanında sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Kendinizi normalden daha çok stresli ya da yorgun hissettiğinizde durup derin derin nefes almak oldukça yardımcı olacaktır.
Sabah Bulantısı
Adına sabah bulantısı denebilir, ancak eğer kötüleşirseniz, bunun gün boyunca sizi etkileyebileceğini zaten deneyimleyeceksiniz. Sabah bulantısı genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar ve 14. haftaya kadar sürer. Hormonal değişikliklerden dolayı sabah bulantısı can sıkıcıdır, ancak genel sağlığınızı veya bebeğinizi hiçbir şekilde etkilememektedir. Neyse ki, vücudunuzda gerekli temel besin depoları olduğu için kusmak sizi zayıf düşürmez. Bununla birlikte, çok zorlanıyorsanız, ciddi vakalarda sabah bulantıları ilaçlarla hafifletilebilir. Doktorunuzla konuşmak önemlidir, çünkü sık istiğfar etmek kendinizi çok hasta hissetmek dışında vücudunuzu ciddi şekilde susuz bırakabilir.
Daha Sık Tuvalete Gitme
Hamileliğinizde bu kadar erken ummayacağınız başka bir semptom da sık sık tuvalete gitmek. Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra, hormonal değişiklikler kanın böbreklerinizden daha hızlı akmasına ve mesanenizi daha sık doldurmasına neden olur. İlk üç aylık dönemde bile rahim mesanenize baskı yapar ve idrarı depolamak için daha az yer açar. Ancak gebelik 6. hafta başlayan bu baskı hamileliğiniz ilerledikçe hafifler.