Gebelikte 7. Hafta
Artık bebeğiniz dikkat çekici bir hızla büyümeye devam ediyor. Embriyonik formu yavaşça ortaya çıkan kol ve bacak tomurcukları ve atan bir kalple gerçek bir küçük insana dönüşmeye başlıyor. Ayrıca yakında kaybolacak küçük bir kuyruğu bulunuyor. Gebelik 7. hafta itibariyle bebeğiniz artık bir yabanmersini büyüklüğünde ve yalnızca 1 cm boyutunda. Kolları ve bacakları yavaş yavaş gelişmeye başladığı için bebeğiniz artık içinizde koordinasyonsuz hareketler yapmaya başlayabilir. Ancak ikinci üç aylık döneme kadar hareketlerinizi fiziksel olarak hissetmezsiniz. Şaşırtıcı bir şekilde, bebeğinizin böbrekleri 7. haftaya kadar üç kez başkalaşım geçirir. Ancak bu hafta atık işlevsel olarak hazır olacak böbreği gelişmeye başlayacak. Önümüzdeki haftalarda bebeğiniz, amniyotik sıvının bir parçasını oluşturacak idrar üretmeye hazır hale gelecektir.
Gebelik 7. Haftaya Dair İlginç Bilgiler
- Bebeğinize şimdilik plasenta yerine yumurta kesesinden beslendiği için bu dönemde fetüs denir.
- Bebeğinizin kalbi dakikada 90-120 atım yapar.
- Bebeğiniz bu hafta içinde hareket etmeye başlar.
- Bebeğiniz perdeli el ve ayak parmaklarına sahiptir.
- Parmak emme 7 hafta gibi kısa bir sürede bebeklerde tespit edilmiştir.
- Bebeğinizin cildi kağıt gibi incedir, neredeyse saydamdır.
Hamileliğin 7. Haftasında Neler Olur?
7. hafta sabah uyandığınız anda başlayan bulantılar ve diğer hamilelik belirtileri devam eder. İdeal olarak 10. haftadan önce bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Hamileliğin bu erken dönemlerinde hasta olduğunu bildiğiniz insanlardan kaçınmanız önemlidir. Özellikle kızamıkçık – çiçek gibi hastalıklara sahip kişilerden uzak durmalısınız. Ayrıca hayvanlarla temas ederken ekstra dikkat göstermelisiniz. Özellikle koyunlar ve kuzular, düşüklere neden olan bir enfeksiyon taşıyabilir. Evcil kediniz varsa kumunu sizin yerinize bir başkası temizlemelidir. Kemi dışkısı parazit bir enfeksiyon olan toksoplazmoza neden olabilir.
Gebelik 7. Hafta Semptomları
Kadın doğum uzmanlarına göre hamileliğin özellikle ilk üç ayı boyunca alkol almamak bebeğin büyümesi ve gelişmesi için hayatidir. Tabii ki hamileliğiniz sürecinde hiç alkol tüketmemek daha iyidir. Siz ne yerseniz ve ne içerseniz, aldığınız besinler plasenta yoluyla bebeğinizin de kan dolaşımına geçer. Alkol almamak fetüs için riskleri minimumda tutmak adına gereklidir.
Bu dönemde hamileliğe dair merakınız ve sorularınız üst düzeyde olabilir. En doğru bilgiyi uzman doktorunuzdan alacağınızı unutmayın. Randevularınızdan önce bir soru listesi hazırlayabilirsiniz. Tüm merak ettiklerinizi jinekolog ile konuşmak utanılacak ya da sizi küçük düşürecek bir şey değildir. Gebelik 7. hafta ayrıca daha çok belirti ile gelebilir:
Mide Ekşimesi
Hamilelikte çok yaygın olan bu durum zararsızdır ancak kendi başına bile önemli miktarda rahatsızlığa neden olabilir. Üst karın bölgesinde rahatsız edici bir yanma hissi, genellikle yemek yedikten sonra tetiklenir. Özellikle baharatlı ve yağlı yiyecekler yemekten kaçınarak bu duruma engel olabilirsiniz. Hamilelik sırasında rahminizin kaslarını gevşetmeye ve yumuşatmaya yardımcı olan Progesteron hormonu artışı genellikle ekşimenin başlıca nedenidir. Hamilelikte mide ekşimesi oldukça yaygındır ve rahatsız edici ve acı verici olmasına rağmen, size veya bebeğinize zarar vermez.
Diş Eti Kanaması
Daha önce hiç yaşamamış olsanız bile, hamileliğin erken döneminde dişlerinizi fırçalarken diş eti kanamalarınız olduğunu fark edebilirsiniz. Diş ipi kullandığınızda diş etlerinin kanadığını da görebilirsiniz. Gebeler özellikle dişeti hastalığına (diş eti iltihabı) karşı savunmasızdır. Hamilelik hormonlarıyla birlikte kan hacmindeki artış, diş etlerinin daha kolay şişebileceği ve kanayabileceği anlamına gelir. Diş eti iltihabını önlemek için diş ipi kullanmaya devam etmelisiniz. Ayrıca hamileliğiniz süresince düzenli olarak diş doktoruna muayene olmayı unutmayın. Gebelik 7. hafta sonrasında diş ve diş etlerinin artık daha fazla bakım gerektirdiğini hatırlamaya çalışın.