Gebelikte 8. Hafta

Artık iki aylık hamilesiniz ve şüphe yok ki şimdi çok daha fazla değişiklik hissediyorsunuz. Bu arada bebeğiniz artık bir zeytin büyüklüğünde. Bebeğiniz gebelik 8. hafta ile birlikte yaklaşık 1.6 santimetre uzunluğunda. Yani hala çok küçük, ama her gün büyüyor ve gelişiyor. Sekizinci haftada genellikle bir büyüme atağı yaşanır ve fetüsünüz bu hafta iki katına çıkabilir. Ayrıca minik küçük parmakları ve ayak parmakları oluşacak ve yüzlerinin kemikleri oluşacaktır. Kalbi ise dakikada 160 kez atacaktır. Derisi hala kağıt gibi incedir ve neredeyse şeffaf, embriyonik bir görünüme sahiptir. Gözlerindeki renk pigmenti de yaklaşık sekizinci haftada oluşmaya başlar. Ancak yaklaşık 26. haftaya kadar gözlerini düzgün bir şekilde açmazlar.

Gebelik 8. Haftaya Dair İlginç Bilgiler

  • Bebeğinizin küçük parmakları ve ayak parmakları, tomurcuk olmaktan çıkıp ayrılmaya başlıyor.
  • Bebeğiniz neredeyse 2 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık bir zeytin tanesi büyüklüğünde.
  • Bebeğinizin nefes almasını ve hıçkırmasını sağlayacak diyaframı gelişiyor.
  • 20. haftaya kadar bebeğinizin boyu başın üstünden kalçaların alt kısmına kadar ölçülür.
  • Vücudunuzu doğum için hazırlamak için, eklem bağlarınızı yumuşatan relaxin adı verilen bir hormon üretirsiniz.
  • Kadınların sadece % 7’si hamilelik süresince cinsel istek duyar.

Hamileliğin 8. Haftasında Neler Oluyor?

Şimdiye kadar kadın doğum uzmanınızla çoktan temas kurmuş olmalısınız. Bebeğiniz henüz minicik olmasına rağmen daha şimdiden rahminiz normal boyutunun iki katı kadar. Bu durum rahim mesaneye baskı yaptığı için sık sık tuvalete gitmenize neden olduğunu fark edeceksiniz. Ne yazık ki bu duruma alışmanız gerekiyor, çünkü rahim büyümeye ve dolayısıyla baskı artmaya devam edecek. Bu hafta kendinizi hala çok yorgun hissedebilirsiniz, bol bol uyumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Artan hormon seviyeleri nedeniyle sabah bulantıları şiddetini artırabilir. Bu artış 12 -14. haftaya dek devam eder. Hamileliğin 16 -20. haftalarında ise bulantılar ortadan tamamen kalkar. Ancak ne tüketirseniz tüketin kuruyorsanız ve bulantılar hamileliğinizin seyrini etkiliyorsa mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekebilir. Bu süreçte bulantı dışında şunları da deneyimleyebilirsiniz:

  • Normalden daha koyu idrar
  • Daha çok sıklıkla tuvalete gitme
  • Baş dönmesi veya baygınlık hissi
  • Vücut sıcaklığının normalden yüksek olması
  • Kilo kaybı
  • Sürekli susamış hissetmek

Doktorunuz bulantılarınız ciddi boyuttaysa önleyici ilaçlar yazabilir. Ayrıca gebelik 8. hafta ile B vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

Gebelik 8. Hafta Semptomları

Muhtemelen küçük bebeğinizin erkek mi, kız mı olduğunu gerçekten merak ediyorsunuz. Bebeğinizin cinsiyetini daha sonraki taramalar öğrenmeye karar vermek size ve eşinize bağlıdır. Özellikle bebek odası ya da kıyafet hazırlıklarına erkenden başlıyorsanız bebeğin cinsiyeti önemli olabilir. Çok az da olsa hamileliğin 8. haftasında bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Bunun dışında bu hafta ortaya yeni çıkan birtakım semptomlar olabilir:

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı hormonal değişikliklere duyarlıdır, bu nedenle hamilelik sırasında ve yumurtlama döneminde artar. Gebelikte normal olan vajinal akıntı rahim ağzından gelen ve vajinanızı temiz tutan hafif kokulu, berrak veya beyaz, ince bir sıvıdır. Hamilelik sırasında akıntının daha fazla olmasının nedeni, bölgeye daha fazla kan akmasıdır. Hamilelik sırasında rahmin boynu ve vajinal duvarlar yumuşar ve akıntı artar, böylece olası enfeksiyonların rahme ulaşması önlenebilir.

Koku Duyusunda Değişiklik

Bazı kadınlar koku duyularında sadece hafif bir değişiklik fark ederken, bazıları belirli kokuların oldukça ezici olduğunu fark eder. Neyse ki doğumla birlikte koku duyusundaki değişiklik normale döner. Bazı durumlarda, sigara, alkol veya kafein gibi kokulara karşı gerçekten güçlü olumsuz tepkiler verebilirsiniz. Bu, vücudunuzun bu ürünlere karşı hayır demesinin bir yoludur. Böylece bebek için zararlı olabilecek şeylerden kendinizi koruyabilirsiniz. Hamilelik boyunca üretilen östrojen koku alma yeteneğini doğrudan artırmaktadır. Dolayısıyla gebelik 8. hafta ve sonrasında koku alma yetileriniz oldukça etkilenebilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.