Gebelikte 9. Hafta

Henüz bir ahudududan daha büyük olmayan bebeğinizin organları, sinirleri ve kasları gebelik 9. hafta ile birlikte çalışmaya başlıyor. Ayrıca bebeğinizin cinsel organları gelişmeye başlıyor. Bacakları arasında sonrasında bir penis veya klitorise dönüşecek olan bir tomurcuk büyüyor. Hatta küçük çocuğunuzun tat tomurcukları oluşuyor. Kulakları gelişmeye başlıyor ve göz kapakları oluşuyor. Henüz hissedemeseniz de, bebeğiniz uzayıp hareket ederek bulunduğu alandan en iyi şekilde yararlanıyor.

Gebelik 9. Haftaya Dair İlginç Gerçekler

  • Bebekler dokuz haftadan kısa bir süre sonra tekmelemeye başlar, ancak 16-22. haftaya kadar hissetmezsiniz.
  • Bebeğiniz sıvıyı yutmaya ve kendi sindirim sıvıları üretmeye başlar.
  • Araştırmalar hamilelik sırasında balık yemenin bebeğinizin beyin gücünü artırabileceğini gösteriyor
  • Ekstra iş yükü nedeniyle hamilelik sırasında kalbiniz ve karaciğeriniz büyür.
  • Hissedemeyeceksiniz, ancak karnınıza hafifçe baskı uygularsanız bebeğiniz dokunmaya tepki verir.

Hamileliğin 9. Haftasında Neler Oluyor?

9. haftaya kadar, karnınızda belirgin bir yumru olmasa bile, artık kemerlerinizin biraz rahatsız ettiğini fark ediyor olabilirsiniz. Günün belirli saatlerinde hala bulantı dalgaları yaşıyorsanız, istediğiniz son şey midenizin etrafındaki kısıtlayıcı giysilerdir. Bu yüzden mümkün olduğunda esnek, nefes alabilen kumaşlardan kıyafetler tercih etmelisiniz. Ayrıca klipsler kullanarak pantolonlarınızı daha uzun süre giyebilirsiniz. Er ya da geç daha bol kıyafetlere ihtiyaç duyacaksınız.

Bu süreçte göğüslerinizin boyutu da artacağı için sutyenlerinizin sıkmaya başladığını görebilirsiniz. Henüz emzirme sutyenleri için erken olsa da daha geniş ve pamuklu sutyenler tercih edebilirsiniz. Seçeceğiniz balenli sutyenler göğüslere kan akışına engel olmamalıdır.

Hamileliğiniz sırasında aktif olmak fiziksel sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını etkileyecektir. Ayrıca duygusal refahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır. Hamilelikte egzersiz güvenli ve sağlıklıdır. Koşu, Pilates, ağırlık, yoga ve yüzme dahil olmak üzere birçok egzersiz yapabilirsiniz. Araştırmalar kalp atışları dakikada 77-91 arasında olan annelerin düzenli aerobik, güç, koordinasyon veya denge ve kondisyon egzersizleri sonrasında 55-60 kalp atımına sahip olduklarını göstermiştir. Haftada üç kez kısa süreli egzersiz yapabilirsiniz.

Gebelik 9. Hafta Semptomları

Aşırı yorgunluk ve mide bulantısı sebebiyle işinize konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. Bu süreçte işvereninize hamile olduğunuzu söylemek zorunda değilsiniz. Ancak işinize ara vermek istiyorsanız elbette ki konuşmanızda yarar vardır. Gebelik 9. hafta ile artık daha duygusal hissetmeye başlayabilirsiniz. Daha önce de izlediğiniz ya da normalde hiç tepki vermeyeceğiniz bir şey için bir anda ağlamaya başlayabilirsiniz.

Duygularınızın Yoğunluğunda Değişim

İki dakika TV izlemeye karar verdikten sonra bir anda uyuya kalabilirsiniz. Hamilelik hormonlarınız şiddetlenirken, enerji seviyeleri de değişmeye başlar. Enerji seviyelerinizdeki değişim ruh halinizi de yakından etkiler. Bu yüzden yorgun hissettiğinizde durun, dinlenin, derin derin nefes alın. Bazı kadınlarda ruhsal değişimler daha şiddetli olabilir. Eşinizle ve doktorunuzla duygularınızın yoğunluğu hakkında konuşun. Başa çıkmakta zorlandığınız zamanlarda yardım almaktan çekinmeyin.

Burun Tıkanıklığı

Tıkanmış hissetmek, hamileliğin yaygın bir belirtisidir ve nedeni plasenta tarafından üretilen hamilelik hormonlarıdır. Burun tıkanıklığı hamileliğin herhangi bir zamanında ortaya çıkabilse de, genellikle ilk 3 ayda başlar ve birkaç haftadan dokuz aya kadar sürebilir. Burnunuzu buhara tutmak, başınızın üzerine sıcak nemli bir havlu koymak, gözlerinizi kapatıp derin nefes almak soruna yardımcı olabilir. Tıkanmışlık hissi gebelik 9. hafta itibariyle başlasa da kilo aldıkça artabilir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.