Şeker Hastaları İçin Beslenme

Şeker Hastaları İçin Beslenme nasıl olmalı? Şeker Hasataları İçin Beslenme; Şeker hastaları genelde nasıl beslenmeleri gerektiğini merak eder. Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli? Nelere dikkat etmeli? Ne yemeli ya da ne yememeli? Merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Şeker Hastaları İçin Beslenme

Şeker hastalarının tükettiği her bir gıda taze olmalıdır. Biyolojik değeri yüksek olmalıdır. Biyolojik değeri yüksek derken anlatmak istediğimiz; yenen gıdanın faydalı kısmı fazla, buna karşılık vücutta bıraktığı artık ve zararlı maddeler az olan gıdalardır.

Şeker hastaları proteinli ve yağlı gıdaları daha az yemelidir. Ayrıca yenen gıdaların çoğu da bitkisel gıdalar olmalıdır.

Şeker yani diyabet hastaları her öğünde çiğ sebze ve meyve tüketmelidir. Mide, karaciğer ve pankreasın çalışması açısından sebze ve meyve tüketimi önemlidir.

  • Şeker hastaları; günlük beslenmelerinin `-70 ini taze sebze ve meyve tüketerek, süt ve beyaz peynir tüketerek, kuru yemiş (bunlar fındık, fıstık, badem ve ceviz olmalı) tüketerek, bakliyat (bunlar nohut, fasulye, mercimek, bezelye olmalı) tüketerek geçirmelidir. Az oranda et ve yumurta tüketmelidir.

Şeker hastaları günlük yiyeceklerini 5-6 öğüne ayırmalıdır. Azar azar sık yemek gerekir. Bir öğünde tek çeşitte tek bir gıda tüketimi yapılmamalıdır.

Tüketilecekler gıdalar özenle seçilmeli ve insülin ihtiyacı az olmalıdır. Bu sayede hasta az olan insülin ile günlük beslenmesini yani şeker ihtiyacını sağlayabilir.

Şeker hastalarında genelde daima açlık hissi olur. Ayrıca şekerden oluşan aşırı susuzluk durumu, bayanlarda idrar yerinde kaşıntı gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumlar zamanla geçecektir.

Şeker hastaları günlük sarf edebileceği şekilde gıda almalıdır. İhtiyaç fazlası şeker hastalığını ilerletir ve çeşitli sorunlara yol açar.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Şeker Hastaları İçin Beslenme
Şeker Hastaları İçin Beslenme

Diyabet yani şeker hastalığı olanlar gıda seçimlerinde her zaman dikkatli olmalıdır. Aşağıda yemeniz gereken gıda grupları ve detaylı bilgiler anlatılmıştır.

Şeker Veren Gıdalar (Karbonhidratlar)

Şeker hastaları ya da sağlıklı olan kişiler mutlaka her gün 300-400 gram kadar şeker veren gıdalar almalıdır. Özellikle de şeker hastalarına hastalığın derecesine bağlı olarak 100-300 grama düşürülen şeker veren gıdalar ile beslenme durumu tavsiye edilir. Çünkü bu hastaların bünyesi daha fazla şekeri tutmaya veya harcamaya uygun değildir.

  • Bu besinler; buğday, çavdar, pirinç, hububat, darı, yulaf, arpa gibi besinlerdir. Hububat taneleri en önemli karbonhidrat kaynağıdır. Bunlar; tüm tane ve daha çok un olarak kullanılmaktadır. Bunların unu ise; makarna, erişte, yufka ve ekmek şeklinde yenmektedir.

Şeker Hastaları Ne Tür Ekmek Yemeli?

Diyabet yani şeker hastaları esmer yani kepekli un ile yapılmış ekmekleri tercih etmelidir. Bunlar tam buğday ve çavdar ekmeği olabilir.

Esmer yani kepekli undan yapılan ekmek, makarna gibi gıdaların şu faydaları bulunmaktadır:

  • Kepek kısmında bol oranda B vitaminleri ve madeni maddeler bulunmaktadır. Şeker yani diyabet hastalarının özellikle de B vitaminine gereksinimi yüksektir. Bu vitaminler sinir sistemi ve hazmı da kolaylaştırmaktadır. Bu açıdan tüketilmelidir.
  • Bunların hazmı kolaydır. Kandaki şeker seviyesini ani olarak yükseltmez. Bu sayede kısa sürede çok miktarda insüline gereksinim de duymaz.
  • Protein miktarı fazladır. Bu hem şeker hastaları için hem de hasta olmayan kişiler için gereklidir.
  • İnsanların pekliğini gidermektedir. Ayrıca vücudun zehirlenmesinin önüne geçmektedir.

Yağlar

Konsantre ve enerji kaynağıdır. Ancak az oranda tüketilmesi herkes için tavsiye edilir. Her tür yağ kanı asit yapmaktadır. Bu sayede insanlarda susuzluğa neden olmaktadır. Şeker hastaları rahatsızlığı olmayan kişilere göre daha az yağ tüketimi yapmalıdır.

Yağlar; karaciğeri yormaktadır. Diyabet (şeker) hastaları fazla yağ yediği zaman esasen yorgun olan karaciğerleri daha fazla yorulmaktadır. Bu da siroza çevirebilmektedir.

Şeker hastaları günlük yağ gereksinimlerini biyolojik değeri yüksek bitkisel yağlar ile karıştırmamalıdır. Biyolojik değeri yüksek olan bitkisel yağlar; pamuk, haşhaş, ayçiçeği veya mısır gibi yağlardır.

  • UYARI! Şeker hastası olanlar kesinlikle balık yağı içmemeli, balığı fazla tüketmemelidir. Çünkü balık yağının biyolojik değeri çok düşüktür. Karaciğeri gereğinden fazla yorar. Bu durum şeker hastalarının çabucak siroz olmasına neden olur ve ölümle sonuçlanabilir.

Şeker hastaları kuyruk yağı, iç yağı gibi ağır hayvani yağları tüketmemelidir. Bunlar da karaciğerin yorulmasına neden olmaktadır.

Şeker hastaları yağı kızartmamalıdır. Yemek pişirirken de yemek ocaktan alındıktan sonra yağı üzerine çiğ olarak katarak tüketmelidir.

Proteinli Gıdalar

Vücudun eskiyen organlarının tamir edilmesi ya da yenilenmesi açısından proteinli gıdalar ile beslenmek zorundayız.

Yalnız proteinli gıdalar kanda üre, üre asidi gibi artık maddeleri bırakmaktadır. Kanda süzülüp temizlenmesi böbreklerde olur.

Kandaki fazla şeker ve diğer artık maddelerin fazla olması, şekerin tadını vermek adına kullanılan sakarin tesiri ile şeker hastalarının böbrekleri zaten yorgun olup, bir de kanda üre yükselince böbrekler bunu tam anlamı ile süzüp atamaz. Ekseri şeker hastaları zamanla üremi olur bu da maalesef ölüm ile sonuçlanır.

Şeker hastaları yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durduğu gibi proteinli gıdalardan da uzak durmalı veya daha iyi cinsten olan proteinli gıdalar ile beslenmelidir.

Proteinli gıda miktarı o günkü ihtiyacınızdan fazla olmamalıdır. Bu gıdaların fazla yenmesi, ihtiyaçtan fazla tüketilmesi vücutta şekere dönüşür. Bu ise kanda çok fazla artık maddenin olmasını sağlar.

Günlük alacağınız protein gereksiniminizin yarısı bitkisel yarısı ise hayvansal olmalıdır.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.