Gebelikte 32. Hafta
Gebelik 32. hafta itibariyle doğumunuz için son iki ayınız kalmış demektir. Büyüyen bebeğiniz artık 42 cm uzunluğunda ve neredeyse 1800 gram ağırlığında. Hızlıca gelişmiş bebeğiniz küçük bir insana dönüşmeye devam etmektedir. Öyle ki rahimdeyken tırnakları bile filizlenmeye başlar. Geç doğan bebeklerde tırnakların doğumdan sonra kesmeyi gerektirecek kadar uzun olduğu bile görülebilir.
Bebeğinizin derisi yağlanmaya devam ettikçe daha yumuşak ve pürüzsüz bir hale gelecektir. Ciltteki yağ miktarı derinin de daha opak hale gelmesini sağlar. Bebeğiniz bu tarihten doğuma kadar haftada yaklaşık 250 gram kazanmaya devam eder. Beyindeki kıvrımlar arttıkça bebeğinizin algıladığı ve düşündüğü şeyler de artmaya devam ediyor.
Gebelik 32. Haftaya Dair İlginç Gerçekler
- Bebeğinizin parmak tırnakları büyümeye başlıyor.
- Bebekler hamileliğin bu aşamasında hayal kurabilir.
- Göbek deliğiniz çok büyük görünebilir, ancak doğumdan sonra eski haline dönecektir.
- Bebeğinizin koku alma yeteneği gelişmiştir, ancak rahim içinde hava olmadığı için bebeğiniz henüz hiçbir şey koklayamaz.
- Bebeğinizin cildi kalınlaşmaya başlar.
- Bebeğinizin başının güvenli bir şekilde doğmasını sağlamak için kemikleri sertleşmeye devam eder.
- Progesteron hormonu sindiriminizi yavaşlatır, böylece vücudunuz bebeğinize geçmek üzere daha fazla besin emebilir.
Hamileliğin 32. Haftasında Neler Oluyor?
Göbek deliğiniz gebelik 32. hafta ile artık kocaman bir düğme haline gelebilir. Ancak endişelenmeyin, çünkü doğumdan sonra eski haline kolayca dönecektir. Bugünden 34. haftaya kadar, hamileliğinizin kalan süresini baş aşağı pozisyonda geçirmeye hazırlanmak için bebeğiniz kaburgalarınızın yakınından leğen kemiğine doğru hareket edecektir.
Bebeğinizin bu hareketini kolayca hissedebilirsiniz. Bebeğin durduğu yer aşağıya kaydığı için sanki düşük yapıyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Ancak bu dönemde artık düşük riski çok azdır. Yine de olası bir erken doğuma karşı hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Hastaneye nasıl gideceğiniz ve yanınıza neler alacağınız konusunda plan yapmak iyi olacaktır.
Son 8 haftaya girdiğiniz için eğer çalışıyorsanız yasal doğum izni hakkınızdan yararlanmaya başlayabilirsiniz. Evinizde daha çok zaman geçirerek kendinize dinlenmek için fırsat tanımak iyi olacaktır. Gebeliğin bu son birkaç haftasında ve doğum hazırlığında duygusal refahınızı desteklemek için nefes alma ve rahatlama tekniklerini uygulamaya başlamak iyi bir fikir olabilir.
Gebelik 32. Hafta Semptomları
Doğum izninizi kullanmaya başlamak güzel bir fikir olsa da herkes işteyken evde tek başınıza olmak sıkıcı olabilir. Gününüzün çoğunu dinlenerek geçirmeniz elbette ki normaldir. Açıkçası doğumdan önce mümkün olduğunca dinlenmeniz gerekir, ancak hafif egzersiz ve spor gerçekten önemlidir. Ayrıca aktif olmak, olası endişelerinizi ve stresinizi de azaltır. Doğuma az zaman kaldıkça, doğumla ve doğum sonrası bebek bakımı ile ilgili düşünceler stresinizi besleyebilir. Endişeleriniz, tek başınıza kaldıkça daha da yoğunlaşacaktır. Bu yüzden vaktinizi sadece uyuyarak geçirmemek önemlidir.
Nefes Darlığı
Üçüncü üç aylık dönemde, büyüyen bebeğiniz diyaframınızın altına doğru ilerlemeye başlar, böylece nefes darlığı hissi yaşayabilirsiniz. Diyaframınız ciğerlerinizi ezer, bu yüzden ciğerler normalde sahip oldukları kapasiteye sahip olmazlar ve daha hızlı nefes almaya başlarsınız. Gün boyunca yastıklar ile desteklenen istirahat, hamilelik yogası ve bazı derin nefes egzersizleri uygulamaları sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
Bacak Ağrısı
Bacak krampları genellikle gebelik 32. hafta civarında görülür. Rastgele ortaya çıkabilir ve çok acı verici olabilirler. Genellikle geceleri daha da kötüleşir. Bazı anneler kas masajını rahatlatıcı bulurken, bazıları ise bacaklara dokunulmasının bile çok acı verici olduğunu düşünebilir. Yapabiliyorsanız, ayak parmaklarınızın uçlarını tutarak, ayağınızı 90 derece açıyla büküp kaslarınızı germek en iyisidir. Bazı uzmanlar, hamilelik hormonlarının neden olduğu yavaş dolaşımın, hamilelikte bacak krampları sorunundan sorumlu olabileceğini düşünmektedir.