Kolesterolü Önleyen Besinler
Kolesterol önleyen besinler, son yılların gündem konusu olarak merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Günümüzde pek çok insan kalp ve damar hastalıklarının olumsuz etkileri ile mücadele etmektedir. Vücudumuzda hayvansal kaynaklı besinler yoluyla aldığımız kolesterolün kandaki yükselmesi birçok kronik hastalığa zemin hazırlamaktadır. Bu açıklamadan çıkardığımız sonuca göre kolesterol seviyemizin dengede tutulması ancak sağlıklı beslenme yoluyla olmaktadır. Kolesterol vücutta dolaşım işlevine katkıda bulunan gerekli bir yağdır. Buna rağmen kandaki seviyesinin normalin üzerine çıkması kalp ve damar hastalıkları ile safra kesesi hastalığı gibi önemli sorunlara yol açmaktadır. Damar tıkanıklıklarının oluşma nedeni kanda biriken kötü kolesteroldür.
Kolesterol Çeşitleri Nelerdir?
Kolesterol çeşidi olarak bilinen aslında kolesterolü taşıyan lipoprotein çeşidi anlamına gelmektedir. Halk arasında bilinen adıyla iyi kolesterol (HDL) yani yüksek yoğunluklu lipoprotein vücudun dolaşım sistemi ile ilgili önemli bir görevi üstlenmektedir.
Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen (LDL) düşük yoğunluklu lipoprotein vücutta gerekli olmasına rağmen kandaki seviyesinin yükselmesi ile birlikte damarlarda kolesterolün birikmesine neden olur ki bu da damar ve kalp hastalıkları oluşumuna zemin hazırlamaktır.
Şimdiye kadar halk arasında en çok bilinen kolesterol çeşitlerinden bahsettik. İyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL) dışında başka kolesterol çeşitleri de vardır. Bu kolesterol çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;
- VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein), karaciğerde bulunan lipid grubunu yağ dokusuna ve kaslara taşıma görevi vardır.
- Şilomikronlar, vücuttaki en büyük hacme sahip protein grubu olarak bilinen şilomikronlar kolesterol ve lipitlerin bağırsaktan karaciğere taşınmasında rol oynarlar.
- Trigliserid vücut hücrelerinde bulunan yağların depolandığı sisteme verilen isimdir.
- Lipidler, yağların bozularak oksijenle tepkimeye girmesi sonucu oluşurlar.
Sağlığımızı korumak ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için vücuttaki kolesterol düzeyi normal seviyede olmak zorundadır. Sağlıklı bir bireyde kandaki HDL yani iyi kolesterol seviyesi 130 miligram olmalıdır.
Sağlıklı bir hayat sürebilmemiz için vücudumuzun kolesterole ihtiyacı vardır. Kolesterol miktarının normal seviyenin üzerine çıkma nedeni ise tamamen yanlış beslenme sonucunda gelişmektedir. Hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi, gereğinden fazla kızartma ve fastfood tüketilmesi gibi yanlış beslenme sonucunda vücutta kolesterol üretimi fazla olacak bu fazlalık ise kalp ve damar tıkanıklığına yol açacaktır. Dengeli ve düzenli beslenmenin önemi kolesterol konusunda da kendini hissettirmektedir. Yüksek kolesterol yanlış beslenmeden kaynaklı olduğu kadar genetik yatkınlıkla da ilgilidir.
Kolesterolün Belirtileri
Yüksek kolesterol, bazı belirtilerle kendini hissettirmektedir. Belirtileri şöyle sıralamak mümkündür;
- Yüzde ve göz çevresinde sarı renkli yağ bezelerinin oluşumu,
- Göğüs ağrısı,
- Halsizlik ve geçmek bilmeyen yorgunluklar,
- Ayak ve bacaklarda ağrı ve uyuşma,
- Baş dönmesi,
- Yaraların geç iyileşmesi,
- Nefes darlığı,
- Ciltte lekelenme
Bu belirtilerin bir veya birden fazlası bir arada oluştuğunda yüksek kolesteroldan bahsetmek mümkün olacaktır.
Kolesterolü önlemek sanıldığının aksine çok da zor değildir. Sağlıklı ve düzenli beslenmek ve egzersiz yapmak kolesterolü normal seviyede tutmak için yeterli olacaktır. Kolesterol önleyen besinler denildiğinde akla balık, yulaf, fındık ve zeytinyağı gelmektedir. Kalp ve damar sağlığı için önemli olan bir başka konu da alkol ve sigaradan uzak durmak olacaktır.